Каталонска компания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Каталонска компания
Печат на компанията
Печат на компанията
Информация
Активна началото на XIV век
Преданост Византия
Тип наемници
Каталонска компания в Общомедия

Каталонска компания в Ориента или Каталонска дружина в Ориента (на каталонски: Companyia Catalana d'Orient) е военно формирование от наемници алмогавари, наети от Роже де Флор. Участват по молба на Византия в нейните сражения в Мала Азия срещу османците в края на 13 и началото на 14 век. Тази компания в началото на XIV в. постига първите (и, за съжаление, последни) сериозни успехи срещу експанзията на малоазийските бейлици[1]

През 1299 г. Осман I обявява османския бейлик за независим от Иконийския султанат, сам се провъзгласява за султан и започва интервенция във Витиния. По-далечната му цел са владенията на Византийската империя.

След края на войната на Сицилианската вечерня (1282 – 1302 г.) отрядът свободни наемници алмогавари, наети от Роже де Флор, остава без работа. През 1303 г. Роже дьо Флор предлага услугите си на византийския император Андроник II Палеолог и неговия син Михаил IX Палеолог, които продължават да губят битките с османците (например битката при Бафей). Същата година Роже де Флор дебаркира с 39 галери в Константинопол, стоварвайки около 1500 конници и 4000 алмогавари-пехотинци за борба с османците. С благословията на императора Роже се жени за дъщеря на Иван Асен III.

Каталонската компания извършва набег във Витиния, разбивайки на няколко пъти турците, но скоро между нея и византийския император възникват разногласия, включително финансови. На 30 април 1305 г. Роже де Флор е убит по време на пир в Одрин от специално наети за целта 1000 алани от византийския император.

В следващите години Каталонската компания предлага услугите си на южноевропейски владетели, държащи територии в днешна Гърция. Рамон Мунтанер е нейният летописец, от когото научаваме сведения за нейните подвизи.

През 1310 г. Рожер Деслор предлага услугите на Каталонската компания на Валтер V дьо Бриен, херцог на Атина. В рамките на година компанията успява да неутрализира враговете на херцога, но той отказва да плати за услугата. Компанията завладява Атинското херцогство след битката при Алмирос в Тесалия на 15 март 1311 г., след което превзема град Тива, установявайки контрол върху цялата територия на херцогството.

Източници[редактиране | редактиране на кода]