Куртово Конаре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Куртово Конаре
България
42.0928° с. ш. 24.5019° и. д.
Куртово Конаре
Област Пловдив
42.0928° с. ш. 24.5019° и. д.
Куртово Конаре
Общи данни
Население 2 523 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 19,024 km²
Надм. височина 190 m
Пощ. код 4223
Тел. код 03146
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 40717
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Стамболийски
Георги Мараджиев
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Куртово Конаре
Иван Пиринов
(Атака)
Куртово Конаре в Общомедия

Куртово Конаре е село в Южна България. То се намира в община Стамболийски, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

В близост до с. Куртово Конаре се намира река Въча, както и река Стара река. На север землището на селото граничи с това на гр. Стамболийски, на юг с гр. Кричим, на изток с гр. Перущица и на запад със с. Ново село. Селото лежи на равнина в подножието на Родопите, на 17 километра югозападно от гр. Пловдив.

История[редактиране | редактиране на кода]

От исторически източници е ясно, че селото е образувано през 1760 г. от сливането на двете съставни села – Куртово и Конаре. През 1848 г. е построена църквата „Св.Атанас”, а три години по-късно се открива килийно училище. През 1880 г. е построено училище ”Св.Св.Кирил и Методий” в църковния двор. То е едно от първите училища в този район.

Куртово Конаре е прочуто със земеделието си. През 1894 г. в мелницата на Александър Димитров е смлян първият килограм червен пипер не само в селото, а и в страната. През 1896 г., пак в Куртово Конаре, се отглеждат първите ранни домати в България, пренесени от Цариград благодарение на същия Александър Димитров.

В землището на Куртово Конаре се намира двореца „Кричим”- едно от любимите места на Цар Борис III и неговото семейство. През 1937 г. царица Йоанна дарява на селото първата селска детска градина.

С още много неща може да се похвали селото и едно от тях е неговият духовен център – Читалище ”Любен Каравелов”. То е основано на 28 септември 1897 г. по инициатива на Димитър Царев, Христо Добрев, Симеон Попов, Георги Нинков и Димитър Попов.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Читалище "Л. Каравелов" е основано от родолюбиви жители на селото на 28.09.1897 г. Дейността му започва с изнасяне на сказки, театрални представления и раздаване на книги. Сегашната сграда на читалището е открита на 27.12.1959 г. Днес то е център на духовния живот в с. К. Конаре и развива богата дейност.

Следвайки съвременните тенденции през 2003 година в читалището е създаден и Интернет Център, спомагащ за информационното обслужване на местната общност и предлагащ различни информационни и административни услуги както и курсове. Той е един от 25-те центъра изградени по Проект "Читалища" с подкрепата на ПРООН, Министерство на Културата, ААМР и Програма "Матра" на ХП. Детайлна информация за дейността на НЧ "Л. Каравелов"

1. БИБЛИОТЕЧНА ДЕЙНОСТ: 12583 тома литература Раздели: детска художествена литература, детска научно-популярна л-ра, художествена л-ра, история, география, литературознание, обществено-политическа л-ра, математика, изкуство, селско стопанство, спорт, справочна сбирка, философия, религия 2. ЛЮБИТЕЛСКО ТВОРЧЕСТВО: 2.1. Женски народен хор и оркестър 2.2. Детска група за класически балет и модерни танци 2.3. Детски фолклорен танцов състав 3. ШКОЛИ И КУРСОВЕ: 3.1. Школа по изобразително изкуство и работа с природни материали 3.2. Английски език за деца и възрастни 3.3. Курсове по компютърна грамотност за деца и възрастни 3.4. Работа със социален психолог 3.5. Курс по български език за чужденци,живеещи в Куртово Конаре 4. КЛУБОВЕ И КРЪЖОЦИ: 4.1. Еко-клуб ”Приятели на природата” - преподавател — Цветомира Балабанова 4.2. Литературен клуб 5. КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНА ДЕЙНОСТ 5.1. Изложби 5.2. Базари 5.3. Импресарска дейност 5.4. Празници, срещи, събори 6. СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ 6.1 Услуги 6.2 Консултативен център 7. МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ Към читалището работи младежки доброволчески екип. 8. КОНКУРСИ Национален конкурс за поезия в памет на Веселин Сариев — провежда се ежегодно от месец май 2005 г. Творбите се приемат до 10 април. Останалите конкурси са от местен характер и се организират ежегодно, както следва: Конкурси за детски рисунки — за Коледа,Великден и 24 май Конкурси за сурвачки — декември Конкурси за еколозите: ”Моят домашен любимец” и “Моето любимо цвете” - на събора на селото - 2 май Конкурси за литературно творчество — за 11 май — Св.Св.Кирил и Методий Има и различни конкурси, свързани с даден обичай или местен празник — за най-способна баба — на Бабинден; за най-красив кон — на Тодоровден; за "Самодеец на годината" - на 1 март и много други

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборният празник на селото е 2-ри май (Св. Цар Борис-Михаил Покръстител), но по стария църковен календар е Св. Атанасий Велики, чието име носи местният църковен храм. Другите празници, които тържествено се празнуват, са: Богоявление /Йордановден/ - Изваждането на Кръста от водите на река Въча! Тодоровден — Провежда се традиционно надбягване с коне /КУШИИ/!

Други[редактиране | редактиране на кода]

Какво означава името на селото?

  • "Курт" е стара дума, която означава "вълк" на старобългарски.
  • "Конаре" = коняри — хора, отглеждащи коне.

Преэ 1959 година футболния отбор на Куртово Конаре става републикански селски шампион. Финалът на първенството се е играл на стадиона в село Мало Конаре срещу отбора на село Койнаре - Плевенско, и по думите на по-старите хора почти цялото население на Куртово Конаре е било на мача. Победата с 2:1 е извоювана с гол в последните секунди.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]