Кършияка (област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Кършияка.

Кършияка
СтранаСеверна Македония
Кършияка в Общомедия
Гледка от областта Кършияка в околността на селата Добри дол и Ракотинци
Панорама към Кършияка

Кършияка или Кършияк (на македонска литературна норма: Каршијака или Каршијак) е малка историко-географска област в северната част на Северна Македония.

География[редактиране | редактиране на кода]

Областта Кършияка се намира в южната част на Скопското поле, южно и югоизточно от град Скопие. Тя обхваща двата склона на планината Водно и котловината на Маркова река между Водно и Караджица. На юг Кършияка граничи с Торбешията. Границата между двете области е религиозна – Кършияка е християнска, Торбешията мюсюлманска. Областта е равнинно-хълмиста с надморска височина от 250 до 700 метра. Най-висока точка е върхът на Водно – Кърствар, 1066 метра.

Населени места[редактиране | редактиране на кода]

Броят на населените места в Кършияка се променя поради бързото разширяване не Скопие, чиито южни квартали традиционно спадат към Кършияка. Днес областта е поделена между общините Сопище и Кисела вода. Към Кършияка спадат селата Сопище, Ракотинци, Говърлево, Барово, Горно Сълне, Долно Сълне, Добри дол и Чифлик от община Сопище, както и Усие, Драчево и Припор от община Кисела вода, Горно Лисиче и Долно Лисиче от община Аеродром.

В миналото като част от Кършияка се смятат и Кисела вода, Пържино и Църниче, днес квартали на Скопие и селата Горно Водно, Долно Водно и Капищец, които днес са част от Център. Според някои извори селата Горно и Долно Нерези от община Карпош също принадлежат към Кършияка.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]