Мари Бурбонска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мари Бурбонска
Херцогиня на Орлеан
Херцогиня на Монпансие
Мари Бурбонска 
Родена: 15 октомври 1605 г.
Починала: 4 юни 1627 г. (21 г.)

Мари Бурбонска (на френски: Marie de Bourbon; * 15 октомври 1605 в дворецa Гаийон в Нормандия; † 4 юни 1627 в Лувър, Париж) e херцогиня на Монпансие и херцогиня на Орлеан

Тя често е наричана също Mademoiselle de Montpensier и по нейното време била една от най-богатите наследнички на Франция. Тя е единственото дете на Хенрих Бурбонски, херцог на Монтпенсиер († 27 февруари 1608) и съпругата му Хенриета Екатерина дьо Жуайез (Henriette Catherine de Joyeuse), последният член на Бурбонския клон Жуайез, която носи голяма зестра. Като член на фамилията Бурбони Мари е принцеса по рождение и близка роднина на френската кралска фамилия.

На две години Мари е сгодена от баща ѝ на 14 януари 1608 г. с Николас, вторият син на френския крал Анри IV. След един месец по-късно нейният баща умира и Мари само тригодишна става негова последничка като херцогиня на Монпансие и получава титлата Пер на Франция. Тя расте в Париж под надзора на далечния си чичо Франсоа дьо Жуайез и по-късно на майка си.

Когато Мари е шестгодишна, нейният годеник умира през ноември 1611 г. Кралица Мария Медичи я сгодява за Гастон Орлеански. Брачният договор е подписан на 5 август 1626 г. в Нант и на следващия ден се състои сватбената церемония от кардинал Ришельо в Нантската катедрала „Свети Петър и Павел“. Мари плучава от майка си, която е женена втори път за Карл (херцог на Гиз), сватбен подарък един диамант за 80.000 еку. Младоженецът е направен херцог на Орлеан и получил като апанаж херцогство Шартр, графство Блоа, Seigneurie Монтаржи и пари за живеене на стойност от 600.00 ливри и рента от 200.00 ливри. Празнували осем дена с помпозни забавления.

На 29 май 1627 г. Мари ражда с усложнения дъщеря, Анна Мари Луиза, която е наричана по-късно Grande Mademoiselle и наследява богатството на майка си. Мари умира на 21 години, само шест дена след раждането, в десет часа сутринта на 4 юни 1627 г. Погребана е след големи поклонения на 30 юни в Катедралната Базилика Сен-Дени.