Мари Бурбонска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мари Бурбонска
Marie de Bourbon-Montpensier
Херцогиня на Орлеан
Херцогиня на Монпансие

Родена
Починала
4 юни 1627 г. (21 г.)
двореца Лувър, Париж, Франция
ПогребанаСен Дени, Сен Дени, Франция
Семейство
СъпругГастон Орлеански (6 август 1626)
Мари Бурбонска в Общомедия

Мари Бурбонска (на френски: Marie de Bourbon; * 15 октомври 1605 в двореца Гаийон в Нормандия; † 4 юни 1627 в Лувър, Париж) e херцогиня на Монпансие и херцогиня на Орлеан

Често е наричана Мадмоазел Дьо Монпансие Mademoiselle de Montpensier и по нейното време била една от най-богатите наследнички на Франция. Тя е единственото дете на Анри Бурбонски, херцог на Монпансие († 27 февруари 1608) и съпругата му Анриет Катрин дьо Жоайоз (Henriette Catherine de Joyeuse), последният член на Бурбонския клон Жоайоз, която носи голяма зестра. Като член на фамилията Бурбони Мари е принцеса по рождение и близка роднина на френската кралска фамилия.

На две години Мари е сгодена от баща ѝ на 14 януари 1608 г. за Никола̀, вторият син на френския крал Анри IV. Един месец по-късно нейният баща умира и Мари само тригодишна става негова наследничка като херцогиня на Монпансие и получава титлата Пер на Франция. Тя расте в Париж под надзора на далечния си чичо Франсоа дьо Жоайоз и по-късно на майка си.

Когато Мари е шестгодишна, нейният годеник умира през ноември 1611 г. Кралица Мария Медичи я сгодява за Гастон Орлеански. Брачният договор е подписан на 5 август 1626 г. в Нант и на следващия ден се състояла сватбената церемония, водена от кардинал Ришельо в Нантската катедрала „Свети свети Петър и Павел“. Мари получава от майка си, която е женена втори път за Шарл (херцог на Гиз), сватбен подарък един диамант за 80000 екю. Младоженецът е обявен за херцог на Орлеан и получил като апанаж херцогство Шартр, графство Блоа, сеньория Монтаржи и пари за живеене на стойност от 60000 ливри и рента от 20000 ливри. Празнували осем дена с помпозни забавления.

На 29 май 1627 г. Мари ражда с усложнения дъщеря, Анна Мари Луиза, която е наречена по-късно Grande Mademoiselle и наследява богатството на майка си. Мари умира на 21 години, само шест дена след раждането, в десет часа сутринта на 4 юни 1627 г. Погребана е с големи почести на 30 юни в катедралната базилика „Сен-Дени“.