Метличина (област Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Метличина (Област Варна))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Метличина (Област Кърджали).

Метличина
Общи данни
Население 117 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 18,201 km²
Надм. височина 290 m
Пощ. код 9291
Тел. код 05136
МПС код В
ЕКАТТЕ 47874
Администрация
Държава България
Област Варна
Община
   - кмет
Вълчи дол
Тошко Янев
(ГЕРБ)

Метличина е село в Североизточна България, в община Вълчи дол, област Варна. До 1934 година името му е Хамбърлък, а до 1966 Житница.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е гагаузко. Гагаузите се православни християни, говорещи гагаузки език.В момента в селото се говори само на български език.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В центъра на селото бе открит новоизграден паметник на загиналите във войните

В съботния ден на 24 октомври сутринта празникът на Метличина започна с откриването на новоизградения паметник на загиналите във войните от селото. Той е създаден с дарителството на бизнесмена Димитър Димитров и на ЗК”Съгласие” с председател Митко Павлов. Върху паметника са изписани имената на 25-има загинали от селото в Балканската война, в Първата и във Втората световна война. При откриването присъства областният управител на Област Варна Данчо Симеонов, кметът на община Вълчи дол Веселин Василев, председателят на Общински съвет Вълчи дол Йорданка Колева, полк.Деян Михайлов - началник на Военно окръжие – Варна, о.з.полк.Васил Вълчев – председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България - Варна, к-н I ранг Русин Борисов – председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и разерва във Варна, съветници от Общински съвет Вълчи дол, ръководители от управленския екип на община Вълчи дол, кметове на кметства от общината, много жители и гости на село Метличина.

Лентата пред паметника прерязаха кметският наместник Кирил Станоев и основният спонсор за изграждането му - Димитър Димитров. Венци при паметника бяха поднесени от кметското наместничество в Метличина, от община Вълчи дол, от Областния съвет на ветераните от войните във Варна, а жители и гости на селото положиха свежи цветя. Тримата живи участници в различни фази на Втората световна война от Метличина – Върбан Станков, Стоян Русев и Ганчо Желев, получиха от спонсорите на празника по един спален комплект. Празникът на селото продължи с надбягвания – юноши и мъже, конни надпрепусквания и надпревари с велосипеди и конски каруци, дърпане на въже и борби. Всички победители в отделтните състезания получиха от кметския наместник Кирил Станоев награди, а онези, които не се състезаваха, имаха възможност да участват в организираната томбола. Най-голяма бе наградата при борците – живо агне. Спонсори на празника със свои лични пари бяха Димитър Димитров, Митко Павлов председател на ЗК”Съгласие” в с.Метличина и кметският наместник Кирил Станоев, които дадоха по 500 лв. за наградния фонд при състезанията и за почерпката на всички присъстващи на празника. В центъра на селото до късен следобед жители и гости на Метличина се черпеха с кебапчета, вино от буре „на корем” и хубави домашни ракии.

Личности[редактиране | редактиране на кода]


Селото е много малко, но земята там е много плодородна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николай Мичев, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878-1987“, София, 1989.