Метличина (област Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Метличина (Област Кърджали).

Метличина
Общи данни
Население 117 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 18,201 km²
Надм. височина 202 m
Пощ. код 9291
Тел. код 05136
МПС код В
ЕКАТТЕ 47874
Администрация
Държава България
Област Варна
Община
   кмет
Вълчи дол
Георги Тронков
(ГЕРБ)

Метличина е село в Североизточна България, в община Вълчи дол, област Варна. До 1934 година името му е Хамбърлък, а до 1966 Житница.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е гагаузко. Гагаузите се православни християни, говорещи гагаузки език. В селото се говори само на български език.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Численост на населението според преброяванията през годините:[2][3]

Година на
преброяване
Численост Графично представяне
1934 1132
1946 1018
1956 907
1965 792
1975 581
1985 382
1992 295
2001 251
2011 147

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Преброяване на населението през 2011 г.[редактиране | редактиране на кода]

Численост и дял на етническите групи според преброяването на населението през 2011 г.:[4]

Численост Дял (в %)
Общо 147 100.00
Българи 141 95.91
Турци ? ?
Цигани
Други ? ?
Не се самоопределят ? ?
Не отговорили 4 2.72

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В центъра на селото бе открит новоизграден паметник на загиналите във войните

В съботния ден на 24 октомври сутринта празникът на Метличина започна с откриването на новоизградения паметник на загиналите във войните от селото. Той е създаден с дарителството на бизнесмена Димитър Димитров и на ЗК”Съгласие” с председател Митко Павлов. Върху паметника са изписани имената на 25-има загинали от селото в Балканската война, в Първата и във Втората световна война. При откриването присъства областният управител на Област Варна Данчо Симеонов, кметът на община Вълчи дол Веселин Василев, председателят на Общински съвет Вълчи дол Йорданка Колева, полк. Деян Михайлов – началник на Военно окръжие – Варна, о.з.полк. Васил Вълчев – председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България – Варна, к-н I ранг Русин Борисов – председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и разерва във Варна, съветници от Общински съвет Вълчи дол, ръководители от управленския екип на община Вълчи дол, кметове на кметства от общината, много жители и гости на село Метличина.

Лентата пред паметника прерязаха кметският наместник Кирил Станоев и основният спонсор за изграждането му – Димитър Димитров. Венци при паметника бяха поднесени от кметското наместничество в Метличина, от община Вълчи дол, от Областния съвет на ветераните от войните във Варна, а жители и гости на селото положиха свежи цветя. Тримата живи участници в различни фази на Втората световна война от Метличина – Върбан Станков, Стоян Русев и Ганчо Желев, получиха от спонсорите на празника по един спален комплект. Празникът на селото продължи с надбягвания – юноши и мъже, конни надпрепусквания и надпревари с велосипеди и конски каруци, дърпане на въже и борби. Всички победители в отделтните състезания получиха от кметския наместник Кирил Станоев награди, а онези, които не се състезаваха, имаха възможност да участват в организираната томбола. Най-голяма бе наградата при борците – живо агне. Спонсори на празника със свои лични пари бяха Димитър Димитров, Митко Павлов председател на ЗК”Съгласие” в с. Метличина и кметският наместник Кирил Станоев, които дадоха по 500 лв. за наградния фонд при състезанията и за почерпката на всички присъстващи на празника. В центъра на селото до късен следобед жители и гости на Метличина се черпеха с кебапчета, вино от буре „на корем“ и хубави домашни ракии.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николай Мичев, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878-1987“, София, 1989.
  2. „Справка за населението на село Метличина, община Вълчи дол, област Варна, НСИ“. // webcitation.org. Посетен на 2 януари 2017. (на български)
  3. „The population of all towns and villages in Varna Province with 50 inhabitants or more according to census results and latest official estimates“. // citypopulation.de. Посетен на 2 януари 2017. (на английски)
  4. „Ethnic composition, all places: 2011 census“. // pop-stat.mashke.org. Посетен на 2 януари 2017. (на английски)
     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България