Милен Панайотов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Милен Панайотов
български композитор и музикален журналист
Milen Panayotov wiki.jpg
Роден

Образование Национална музикална академия

Милен Стефанов Панайотов е български композитор и музикален журналист в Българското национално радио.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 9 юни 1967 г. във Варна. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих и Марк Копитман. Три от творбите му са представени на Международната трибуна на композитора на Международния съвет за музика при ЮНЕСКО: „No Keys“ за пиано (без да се свири по клавишите, 2003); „Da re diesis al mi bemolle“ за две пиана (1996) и „Musica per archi senza percussione e celesta“ (2007). В периода декември 2006 – февруари 2007 г. специализира хетерофонична техника при проф. Марк Копитман в Йерусалимската академия за музика и танц.

От 1995 г. Милен Панайотов работи в Програма „Христо Ботев“ на БНР, където води предавания предимно за джаз и импровизирана музика („Спонтанни инвенции“), но също така прави и обзорни предавания за класическа музика („Метроном“).

От 2000 се включва в организирането на международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

От 2004 г. сътрудничи на руския джаз-портал Джаз.ru и неговото електронно издание „Полный Джаз“, в което отразява Международния джазов фестивал „Варненско лято“,[1][2] Скопския джазов фестивал,[3] а също и публикува интервюта с големи съвременни джазови музиканти като Боян Зулфикарпашич[4], Жулиен Луро[5], Дейв Холанд[6], Паоло Фрезу.[7]

На 13-ия фестивал на модерното изкуство „Два дни и две нощи нова музика“, проведен на 20 – 22 април 2007 г. в Одеса, Украйна Милен Панайотов и художничката Марианжела Анастасова представят своя мултимедиен проект „Знаци и звуци“.

На 24 април 2007 г. хорът „Софийски солисти“ под диригентството на Пламен Джуров осъществява световната премиера на неговата „Musica per archi senza percussione e celesta“.[8] Концертът е в зала „България“.[9] През май същата година пиесата е записана за БНР от същите изпълнители. Следват изпълнения в чужбина. На 4 декември 2010 г. в залата на Азербайджанската филхармония в Баку в рамките на поредицата „Лице в лице с времето“ пиесата е изпълнена от Азербайджанския камерен оркестър, дирижиран от Володимир Рунчак. На 21 октомври 2011 г. следва руската премиера на творбата на откриването на фестивала за съвременна музика „Европа-Азия“ в Казан. Изпълнението е на Оркестъра при Центъра за съвременна музика „Губайдулина“ с диригент Бенямин Юсупов.

Пиесата „Da re diesis al mi bemolle“ („От ре диез до ми бемол“) е изпълнена на големия фестивал за съвременна музика „Киев-музик-фест“ от Оксана Рапита и Мирослав Драган (3 октомври 2007 г.), а на 28 март 2008 г. е нейната американска премиера в изпълнение на Анжела Тошева и Михаил Големинов на Американско-българския фестивал за нова музика в Университета на Северен Кентъки (NKU)[10].

От 2015 г. Милен Панайотов е водещ на предаването за старинна музика „Контемпо“ по програма „Христо Ботев“ на БНР – всяка сряда от 19:30 ч.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((ru)) Първа част на обзора на джазовото „Варненско лято“ (2006) в „Полный джаз“
  2. ((ru)) Втора част на обзора на джазовото „Варненско лято“ (2006) в „Полный джаз“
  3. ((ru)) Обзор на Скопския джазов фестивал (2007) в „Полный джаз“
  4. ((ru)) Интервю с Боян Зулфикарпашич, публикувано в „Полный джаз“
  5. ((ru)) Интервю с Боян Зулфикарпашич и Жулиен Луро, публикувано в „Полный джаз“
  6. ((ru)) Интервю с Дейв Холанд, публикувано в „Полный джаз“
  7. Интервю с италианския тромпетист Паоло Фрезу
  8. Пространства на редките птици (Отзив за Musica per archi...), в-к Култура, бр. 17 (2721), 4 май 2007
  9. „Софийски солисти“ с концерт за годишнината на Николай Евров, actualno.com, 23 април 2007 (архивирано от оригинала[неработеща препратка]).
  10. „Американско-българския фестивал за нова музика“, архив на оригинала от 19 януари 2008, https://web.archive.org/web/20080119023220/http://frontier.cincinnati.com/blogs/classical/2007/09/new-beginnings-at-nku.asp, посетен 19 януари 2008 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]