Милка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за търговската марка. За резервата в България вижте Милка (резерват).

Надуваема крава Милка в Потсдам

Милка (нем. Milka) е известна марка шоколадови изделия, която от 2012 година се произвежда от Mondelēz International (преди: Kraft Foods). Продава се в стандартната форма и опаковка за шоколад, но и в разнообразие от други форми, включително специални коледни и великденски такива.

История[редактиране | редактиране на кода]

Милка Тернина - Тоска

На 17 ноември 1825, швейцарският шоколаден майстор Филип Сюшар (на френски: Philippe Suchard, 1797–1884 ), отваря собствена сладкарница в Ньошател, където продава десерт собсвтено производство, наречен "chocolat fin de sa fabrique" и започва масовото производство на шоколадите през следващата година.

През 1901 година компания Suchard регистрира името на марката Milka. Според официалния интернет сайт на марката, името е комбинация от думите "milch" и "kakao" , които са немските думи за "мляко" и "какао" - основните съставки на шоколада. В същото време, хърватски източници твърдят, че името е резултат на адмирацията на Сюшaр към Милка Тернина (1863-1941) известна оперна певица по онова време.

Шоколадовите десерти от марката са в опаковки с характерен лилав цвят.

През 1970 година компанията Suchard се слива с Tobler и така се появява Interfood. Сливането с Jacobs Coffee Company през 1982 година създава Jacobs Suchard. Крафт Фуудс (Kraft Foods) придобива по-голямата част от Jacobs Suchard, включително Milka, през 1990 година и прави характерната лилава опаковка законна част от марката, в рамките на Европа. През октомври 2012, бизнесът на Kraft, свързан с храни и десерти (сред които е и Milka), се превръщат в Mondelēz International.

Реклама и талисман[редактиране | редактиране на кода]

Брандиран трамвай в София

Освен характерния лилав цвят и лого, марката има добре и познат символ-талисман - лилава крава, с бели шарки и бяла глава. Още на опаковката през 1901 година е изобразена крава, която се появява и на билборд реклами от 1950 година нататък.

Първата рекламна кампания включваща жива, боядисана в лилаво крава, е дело на агенция Young & Rubicam, през 1972 година.

Днес кравата Милка носи и камбана, завързана за врата си, и обикновено е показвана сред Аплийски планини или поляни.

Производство - локации[редактиране | редактиране на кода]

Днес шоколадите се произвеждат на множество локации, включително в:

Източници[редактиране | редактиране на кода]