Минска област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Минска област на картата на Беларус
Знамето на Минска област

Минска област (на беларуски: Мі́нская во́бласць) е област, разположена в централната част на Беларус, неин административен център е столицата Минск (който обаче не влиза в състава на областта). Общата площ на областа е 39 900 км2. Населението и през 2009 година е 1 422 528 души. Това е единствената област е републиката, чиито граници нямат досег с други държави.

География[редактиране | редактиране на кода]

Територия[редактиране | редактиране на кода]

Общата площ на областта е 39 900 км2, разположена е в централната част на Беларус. Разстоянието и от север на юг е 315 км, а от изток на запад 240 км.

Водна система[редактиране | редактиране на кода]

Най-големите реки в областта са Березина, Неман и Вилия. В областта има около 60 големи езера, с площ от над 0.1 км2. В северната ѝ част се намира езерото Нарач, което е най-голямото в Беларус.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Областта попада в умереноконтиненталния климатичен пояс. Средната температура през януари е около −6.8 °C, а през юли +17.5 °C.

Растителност[редактиране | редактиране на кода]

Около 36 % от територията на областта е покрита с гори. Най-голям е дела на горите в областите – Борисовски, Березински, Стародорожки, Логойски и Столбцовски (45 – 50 %).

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Областта е съставена от 22 района и един град на областно подчинение (Жодино).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Минская область“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.