Никола Фурнаджиев (награда)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Никола Фурнаджиев.

Национална награда за поезия „Никола Фурнаджиев“
ОтОбщина Пазарджик
Датамай
МястоПазарджик
ДържаваБългария
Възнаграждение2000 лв.
Първо връчване1983 г.

Националната награда за поезия „Никола Фурнаджиев“ е учредена през 1981 г. от Община Пазарджик с Решение № 2 от заседание на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет от 28 януари 1981 г. като израз на признание към паметта на родения в Пазарджик български поет Никола Фурнаджиев. За първи път е връчена през 1983 г. в рамките на Литературни дни „Никола Фурнаджиев“ и е съпътствана от конкурси между творците от Пазарджишки регион и средношколците.[1]

След близо 10-годишно прекъсване през 1989 г. Литературните дни „Никола Фурнаджиев“ и връчването на наградата се възобновяват. Актуализира се и статутът на наградата.

Отново е преучредена през 2003 г. с Решение № 72 от 24.04.2003 г. на Общински съвет Пазарджик[2].

Националната награда за поезия „Никола Фурнаджиев“ се присъжда от Община Пазарджик за цялостно литературно творчество, постижения и национален принос в поетическия жанр.

Наградата се присъжда на 2 (две) и 3 (три) години през месец май в последователност, съвпадаща с кръглите годишнини от рождението на поета Никола Фурнаджиев, в рамките на ежегодните Литературни дни „Никола Фурнаджиев“.

С наградата се удостояват български поети. По изключение тя може да бъде присъдена на чуждестранен автор за особени заслуги към популяризацията на българското поетично слово, лично творчество и публикации, тематично свързани с България.

Наградата не може да се присъжда посмъртно. Предложения за присъждане на наградата могат да правят поканени от Община Пазарджик институции, творчески организации и сдружения, специализирани литературни издания. За наградата не могат да бъдат предлагани творци, на които вече е присъждана.

Кметът на Община Пазарджик назначава със Заповед комисия, състояща се от Председател и четирима членове, която да разгледа постъпилите предложения. В комисията задължително се кани предходен носител на наградата, представител на общината и литературен критик. Кметът на Община Пазарджик със Заповед присъжда Националната награда за поезия „Никола Фурнаджиев“ въз основа на Решението на комисията, мотивирано в Протокол от заседанието ѝ.

Носителят на наградата получава парична сума от 2000 лв. и грамота. По изключение наградата може да се раздели равностойно между двама творци, като общата сума остава същата.

Наградени автори[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Национални литературни награди на Община Пазарджик // Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“. Архивиран от оригинала на 2013-02-03.
  2. Статут на Националната награда за поезия „Никола Фурнаджиев“[неработеща препратка] на сайта на Община Пазарджик.
  3. „Константин Павлов взе Фурнаджиевата награда“, в. „Стандарт“, 21 октомври 2000 г.
  4. „100 години от рождението на Никола Фурнаджиев“, slovesa.net, 28 май 2003 г.
  5. Томи Драгулов, „Евтим Евтимов и Борис Христов с награда „Н. Фурнаджиев“, в. „Марица“, 27 май 2009 г.
  6. Александър Йорданов, „Доклад за решението на журито по конкурса за присъждане на Националната литературна награда „Никола Фурнаджиев“, „Литературен свят“.
  7. „Борислав Геронтиев и Никола Инджов са носителите на националната литературна награда „Никола Фурнаджиев“ Архив на оригинала от 2016-08-16 в Wayback Machine., telekabeltv.bg, 30 май 2013 г.
  8. Стефка Венчева, „Румен Леонидов и Боян Ангелов си поделиха „Никола Фурнаджиев“, pzdnes.com, 28 май 2016 г.
  9. „Победител в конкурса „Никола Фурнаджиев“ е Румен Леонидов“ Архив на оригинала от 2017-12-15 в Wayback Machine., armymedia.bg, 17 юни 2016 г.
  10. Иван Есенски, „Победител в конкурса „Никола Фурнаджиев“ НЕ е Румен Леонидов“, сайт на СБП, 4 юли 2016 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]