Николо Тарталия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Николо Тарталия
италиански учен

Роден
1499 г.
Починал
Научна дейност
Област Математика
Николо Тарталия в Общомедия

Николо Фонтана Тарталия (на италиански Niccolò Fontana Tartaglia) е венециански математик. Той публикува множество книги, сред които първите италиански преводи на Архимед и Евклид, както и една популярна математическа компилация. Той е и първият, използвал математически методи за изследване на балистични криви.

Изданието на Тарталия на Елементи от 1543 е първият превод на книгата на съвременен европейски език. Дотогава Евклид е преподаван въз основа на латински преводи от арабски източници, които съдържат съществени грешки, най-значимата от които е в изложението на теорията на пропорциите на Евдокс от Книд. Изданието на Тарталия се основава на латински превод на правилен гръцки текст.

Други приноси на Тарталия са метод за решаване на кубични уравнения и формулата на Тарталия за изчисляване на обем на тетраедър по разстоянията между върховете му.

Тарталия има приноси и в областта на комбинаториката, пресмятането на вероятности.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Niccolò Fontana Tartaglia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.