Петър Чолаков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за революционера. За финансиста вижте Петър Чолаков (финансист).

Петър Чолаков
български революционер
Роден
Починал
Ямбол, България
Съвет на одринските войводи. От ляво надясно и от долу нагоре: Тодор Станков и Цено Куртев; Иван Варналията и Лазо Лазов; Кръстьо Българията и неизвестен, най-горе; Михаил Герджиков и Христо Силянов; Константин Калканджиев и цивилните Петър Чолаков и Георги Минков; Коста Лютий (Тенишев), Стоян Петров (с лакътя на коляното си) и неизвестен; Димитър Ташев и Христо Арнаудов (горе с брадата); фелдшерът Димитър Дичев и капитан Стамат Икономов (прав до скалата)

Петър Панайотов Чолаков е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Петър Чолаков е роден на 15 април 1879 година в град Ямбол, тогава в Източна Румелия. По професия е хотелиер, а от пролетта на 1903 година е пограничен пунктов началник на ВМОРО в района на Ямбол, Къзъл Агач и Кавакли. Участва на конгреса на Петрова нива, на който е избран за подвойвода на Кръстьо Българията. Командва нападението над одринското село Хаджиталашман, след което влиза в четата на Иван Варналиев и се сражава с турски аскер край малкотърновското село Граматиково. Умира на 13 април 1935 година в Ямбол.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 188.
     Портал „Македония“         Портал „Македония