Лазо Лазов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лазо Лазов
български революционер

Роден
Починал
Лазо Лазов в Общомедия

Лазо Димитров Лазов е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1872 година в Лозенград. Брат е на Стоян Лазов. Завършва II прогимназиален клас. В 1896 година влиза във ВМОРО. Заминава за България, където работи като керемидчия. В 1899 година навлиза с чета в Малкотърновско. В 1901 година е в агитационната чета на войводата Лазар Маджаров. На конгреса на Петрова нива Лазо Лазов е избран за войвода на Дерекьойски район. По време на Илинденско-преображенското въстание Лазов ръководи действията срещу турския гарнизон в Дерекьой. Четата му успява да прочисти района си от турски войски в началото, но впоследствие е принудена да отстъпи като охранява бягащите българи от опожарените села.

Съвет на одринските войводи. От ляво надясно и от долу нагоре: Тодор Станков и Цено Куртев; Иван Варналията и Лазо Лазов; Кръстьо Българията и неизвестен, най-горе; Михаил Герджиков и Христо Силянов; Константин Калканджиев и цивилните Петър Чолаков и Георги Минков; Коста Лютий (Тенишев), Стоян Петров (с лакътя на коляното си) и неизвестен; Димитър Ташев и Христо Арнаудов (горе с брадата); фелдшерът Димитър Дичев и капитан Стамат Икономов (прав до скалата)

На Варненския конгрес в 1904 година е избран за член на Боевото тяло заедно с Лазар Маджаров и Стамат Икономов[1] и за член на задграничното ръководство на Одринския революционен окръг.[2]

В 1923 година е председател на учредителния конгрес на Вътрешната тракийска революционна организация в Хасково. Заболява през 1929 г. и умира в София, където е на лечение.[3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Герджиков, Михаил. Спомени, документи, материали, Издателство „Наука и изкуство“, София, 1984, стр. 406.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация : Войводи и ръководители (1893-1934) : Биографично-библиографски справочник. София, Издателство „Звезди“, 2001. ISBN 954-9514-28-5. с. 92.
  3. Енциклопедия България, том 3, Издателство на БАН, София, 1982, стр. 708
  4. Пелтеков, Александър Г. Революционни дейци от Македония и Одринско. Второ допълнено издание. София, Орбел, 2014. ISBN 9789544961022. с. 256.
     Портал „Македония“         Портал „Македония