Публий Сервилий Вация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Вация.

Публий Сервилий Вация Исаврик (на латински: Publius Servilius Vatia Isauricus; * 134/ 130 пр.н.е.; † ранното лято на 44 пр.н.е.) е политик на късната Римска Република.

Той е от плебейския род на Сервилиите, клон Вация. Син е на Гай Сервилий Вация и Цецилия Метела, дъщеря на Квинт Цецилий Метел Македоник (консул 143 пр.н.е.).

Около 98 пр.н.е. той е народен трибун. Около 90 пр.н.е. е претор и управител на Сардиния или Киликия, такъв е и като пропретор 89 пр.н.е. През 88 пр.н.е. празнува триумф и не успява да стане консул за следващата година, въпреки подкрепата на Сула. Вместо това командва войските през 87 пр.н.е в Арминиум, докато е изгонен от популарите и се включва към Сула в Гърция. През Гражданската война 82 пр.н.е. е легат на Сула и побеждава в битката при Клузиум. През 79 пр.н.е. става консул. От 78 до 74 пр.н.е. е проконсул на Киликия и се бори с пиратите. Според Флор (3,6) той е първият римлянин, който пресича Тавър. След победата му над исаврите му се дава почетното име Исаврик. Той празнува втори Триумф през 74 пр.н.е.

От 76 пр.н.е. Сервилий е Понтифекс. Възрастен, вече през 55/54 пр.н.е. е цензор (заедно с Марк Валерий Месала Нигер). Той умира през ранното лято на 44 пр.н.е. Неговият син Публий Сервилий Исаврик e римски консул 41 пр.н.е. и баща на Сервилия (годеница на Октавиан Август).

Източници[редактиране | редактиране на кода]