Ружа Игнатова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ружа Игнатова
българска бизнес дама
Родена

Националност българка
Образование Оксфордски университет
Констанцки университет
Предприемаческа дейност
Работила в Маккинзи енд Къмпани
Награди Бизнес дама на годината за 2014 г.

Ружа Игнатова е български предприемач, обвинена в изграждането на финансова пирамидаOneCoin“, рекламирана като криптовалута чрез създадените от нея компания OneLife Network и фондация OneWorld Foundation. От края на 2017 е в неизвестност, а от март 2018 г. е обект на криминални разследвания в различни страни.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ружа Игнатова е родена на 30 май 1980 г. в София, България. На 10-годишна възраст заедно със семейството си заминава за Германия. Завършва магистратура по „Икономика“ в университета в Констанц.

Бизнес кариера[редактиране | редактиране на кода]

В началото на кариерата си постъпва като консултант в международната компания „Маккинзи енд Къмпани“, където работи с редица международни банки и финансови институции[1].

Според технологичния блог Questona.com Ружа Игнатова е вписана в Търговския регистър като „управител на поне 30 дружества и е едноличен собственик на капитала на поне 5 фирми[2]. В периода 2009 – 2010 г. е член на борда и финансов директор на инвестиционния фонд CSIF[3], който се управлява от Цветелина Бориславова. Влиза и в още няколко негови дъщерни дружества

Ружа Игнатова и баща ѝ, Пламен Игнатов, закупуват металургичен завод в Бавария, който през 2012 г. фалира. Игнатова не обявява несъстоятелността на завода, за което получава условна присъда. Синдикът на дружеството обвинява семейството в кражба на 1 милион евро.[4][5][6][7]

Криптовалута и финансови пирамиди[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 г. Ружа Игнатова е сред създателите на кратко просъществувалата криптовалута BigCoin. След това заедно с един от партньорите ѝ в BigCoin Себастиан Грийнууд започват нов собствен проект OneCoin. Макар че е рекламирана като криптовалута, OneCoin не притежава някои основни белези на криптовалута. Въпреки това компанията успява да събере вложители с помощта на мрежов маркетинг и постига бизнес успех, така че Игнатова е избрана за бизнес дама на годината за 2014 г.[8][9][10]. През 2015 година е панелист по тема „Бъдещето на финансовите транзакции“ на Fourth EU-Southeast Europe Summit – събитие, организирано от списание The Economist[11].

Въпреки това Ружа Игнатова е подозирана от чуждестранни медии в участие в няколко финансови пирамиди. Според някои експерти, основаният от нея OneCoin използва капитал, придобит от бивши финансови пирамиди като Conligus (ок. 10 000 членове), Univer Team (ок. 120 000 членове), Unaico/SiteTalk, OPN, (ок. 400 000 членове), Bonofa (ок. 60 000 членове) и BNG International (ок. 10 000 членове). С фон от измамни схеми (BigCoin, Crypto Real Investment Trust), регистрация на фирмата в Гибралтар и множество неясноти по функционирането на OneCoin, криптовалутата на Ружа Игнатова е определяна от множество експерти като поредната финансова пирамида и измама. Още през май 2015 г. схемата е изобличена като директна финансова измама по схема на Понци[12][13][14][5]. Срещу самата фирма OneCoin (по-късно преименувана на OneLife) започва разследване за измамни схеми в няколко държави, като в Китай, Австрия и Латвия е обявена за незаконна.

Въпреки това българското издание на Forbes през май 2015 г. излиза с рекламна втора корица под основната със снимка на Игнатова. В PR материалите на OneCoin обаче това е обявено като „Д-р Ружа Игнатова в интервю за Forbes“[3]. Всъщност истинската корица е с портрет на Маркус Персон, основател на Minecraft[2]

През септември 2015 г. българската Комисия за финансов надзор излиза с предупреждение по отношение на OneCoin, като все още го нарича „виртуална валута[15]. Въпреки отправяните им обвинения през 2016 г. OneCoin и Игнатова продължават с покупки на имоти в България, като за година инвестицията вече е над 35 млн. лв.[4]

Криминално обвинение[редактиране | редактиране на кода]

През септември 2016 г. започва криминално разследване за дейността на OneCoin от лондонската полиция и британският финансов регулатор Financial Conduct Authority предупреждава потребителите да внимават при взаимоотношенията си с компанията[16].

От ноември 2016 г. Ружа Игнатова постепенно излиза от управлението на българските дружества. През април 2017 г. германският финансов регулатор забранява дейността на OneCoin в страната, а прокуратурата в Билефелд започва разследване за измама[3]. Според служител на ФБР, Игнатова е забелязана за последен път през октомври 2017 г.[17]

През януари 2018 г. българската и германската прокуратура съвместно с Европол влизат в офисите на OneCoin в София и разпитват служителите. Новината получава широк отзвук по света[18].

На 8 март 2019 г. Окръжната прокуратура в Ню Йорк повдига обвинения срещу Ружа Игнатова и брат ѝ Константин за организирането на финансова пирамида, довела до кражба на милиарди долари[19]. Константин Игнатов е арестуван на 6 март в Лос Анджелис[20]. След като се признава за виновен през ноември 2019 г., Игнатов може да получи присъда от 90 години затвор[21].

Обществена дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 2014 г. Игнатова основава Фондация „Един свят“[22] (OneWorld Foundation)[23], имаща за цел да подобри образованието на деца в младежи и неравностойно положение. Фондацията се фокусира в повишаване на качеството на живота чрез осигуряване на образование[24].

Според някои експерти, благотворителната фондация всъщност е просто част от схемата на OneCoin.[5][12]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Д-р Ружа Игнатова: Всеки може да постигне всичко, стига да го пожелае!. // In LIFE. 18 юли 2014. Посетен на 9 януари 2020.
 2. а б Странният случай с OneCoin – Questona. // questona.com. 10 юни 2015. Посетен на 9 януари 2020.
 3. а б в Николай Стоянов. Възход и падение на OneCoin и доктор Ружа. // Капитал. 11 март 2019. Посетен на 29 март 2019.
 4. а б Компании:Доктор Ружа и пазаруването на имоти от нищо
 5. а б в Buyer Beware! The Definitive OneCoin Ponzi Exposé
 6. Die Verkäufer der Internetwährung OneCoin versprechen schnellen Reichtum
 7. OneCoin: Ein weiteres Schneeballsystem?
 8. Ружа Игнатова е Бизнес дама на годината
 9. Вижте коя е Бизнесдамата на 2014 г.
 10. Основателят на OneCoin Ружа Игнатова пред „Капитал“
 11. Fourth EU-Southeast Europe Summit
 12. а б One Coin, Much Scam: OneCoin Exposed as Global MLM Ponzi Scheme
 13. Who wants to be a OneCoin millionaire? YOU don’t – here’s why hyped-up web currency is virtually worthless
 14. The Rise of Cryptocurrency Ponzi Schemes
 15. Комисия за финансов надзор. СЪОБЩЕНИЕ – OneCoin. // fsc.bg. 30 септември 2015. Посетен на 29 март 2019.
 16. OneCoin на Ружа Игнатова притесни властите в Лондон (допълнена)
 17. Д-р Ружа – властелинът на технопирамидите
 18. Николай Стоянов. Доктор Ружа и ударът на прокурорите. // Капитал. 26 януари 2018. Посетен на 29 март 2019.
 19. Съобщение на сайта на американската прокуратура(англ.)
 20. Арестуваха брата на Ружа Игнатова. // Посетен на 16 юли 2019.
 21. Cryptoqueen brother admits role in OneCoin fraud. // BBC News, 14 November 2019. Посетен на 19 November 2019. (на английски)
 22. Министерство на правосъдието – Фондация „Един Свят“
 23. OneWorld Foundation
 24. Д-р Ружа Игнатова представи One World Foundation

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]