Цветелина Бориславова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Цветелина Бориславова
български предприемач
Родена: 27 септември 1958 г. (56 г.)

Цветелина /Цветанка/ Бориславова Карагьозова е български предприемач, основен акционер и председател на Надзорния съвет на „Българско-американска кредитна банка“ АД от 2011 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Цветелина Бориславова Карагьозова е родена на 27 септември 1958 г. в София. Баща ѝ, Борислав Карагьозов, е служител на ПГУ-ДС и работи като материално отговорно техническо лице към български посолства. Майка ѝ, Веселина Карагьозова, е акционер в „Кемисол“ АД, Стара Загора – дружество, търгуващо с химически продукти.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

До 18-годишната си възраст Цветелина живее с родителите си в чужбина: в САЩ, Индонезия, Румъния и Испания. Завършва руска гимназия в Букурещ. В Румъния започва да следва философия, но след една година прекъсва поради завръщането на семейството ѝ в България. В София продължава следването си в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и завършва философия, английска и испанска филология (с дипломиране в Мадрид). По същото време следва и в УНСС, специалност „Международни икономически отношения“. Като студентка започва работа в международния отдел на СУ.

Владее английски, испански, румънски, руски език.

След завършването на образованието си известно време работи във външнотърговско дружество „Инко“. После отговаря за Балканите в европейската фирма СПЕА - една от първите в света компании за производство на тестово оборудване за електроника. Впоследствие работи в стопанско обединение „Гъвкави автоматизирани производствени системи“ (ГАПС). През 1989 напуска ГАПС и започва частен бизнес.

Бизнес[редактиране | редактиране на кода]

Цветелина Бориславова навлиза активно в бизнеса през 1992 г., когато с Бойко Борисов стават съсобственици на фирма „ИПОН-2“ ООД. Тя участва в различни фирми и стопански организации, между които:

 • CSIF, „Консорциум каучукова индустрия“- АД, София - член на Съвета на директорите;
 • „Ай Ти Пи - България“-ЕООД - собственик и управител;
 • „Интерпрайм тобако“-ООД - съдружник и управител;
 • „ИПОН-2“–ООД - съсобственик (1992);
 • „Сириус-2“-ООД – съсобственик (1992);
 • „Цебра“-ООД – съдружник (1994);
 • „Прахайм“-ООД - Червен бряг – съуправител (1996);
 • „Химтекс“-АД - член на Съвета на директорите (1997).

На 27 март 1997 г. неизвестни лица взривяват джипа на Бориславова. Метални парчета се забиват в лицето и тялото ѝ. Тя е тежко ранена и обезобразена. Цветелина претърпява пластични операции, които ѝ връщат предишния външен вид.

През 2005 г. Бориславова основава инвестиционното дружество „Си Ес Ай Еф“ (CSIF - Clever Synergies Investment Fund), в което притежава 99%, а останалите са на фондацията ѝ „Credo Bonum“, създадена през 2006 г. като асоциация с нестопанска цел.[1]

През юли 2006 г. Цветелина Бориславова става почетен консул на Република Исландия в България. Назначена е по предложение на исландската страна.[2] Тя е член на Управителния съвет на „Oxford Club“ - САЩ, координатор на Сдружение „Глобална България“ и председател на Надзорния съвет на „Стопанска и инвестиционна банка“ АД.

В началото на 2009 г. Цветелина Бориславова продава част от дела си в СИБанк на „Novator Finance Bulgaria“ - Люксембург, собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон (Thor Bjorgolfsson), като запазва 22% участие и остава председател на Надзорния съвет на банката.[3]

Инвестира в българските зимни курорти. [4] Споделя, че е „привърженик на езотеричния, духовния подход към парите, усетени през призмата на личното израстване, защото не можем да използваме като възможност за лично израстване нещо, което не сме придобили със собствени усилия и не се отнасяме към него с грижа и любов“.[5] Според различни източници имуществото й възлиза на стойност между 155 и малко над 300 млн. лв.[6][7]

07.12.2010г.Малко след началото на днешната борсова сесия бяха продадени 1 276 796 акции от СИБанк, или 16% от капитала на банката. Това отговаря точно на дела на миноритарния акционер Цветелина Бориславова. След днешната сделка мажоритарният акционер – белгийската КВС, ще има пълен контрол над СИБанк. Сделката е за малко над 141 млн. лв. и оценява една акция на 110.49 лв., или малко над 877 млн. лв. за цялата банка. Впоследствие от KBC официално потвърдиха сделката и заявиха, че "планират веднага да започнат процедура по свалянето на СИбанк от Българската фондова борса".[8]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Цветелина Бориславова е разведена. Има 2 дъщери - Ралица и Веселина, от разтрогнат брак със Стефан Абаджиев - син на бившия кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП и бивш посланик в Румъния Иван Абаджиев.

От 1988 г. Бориславова води съвместно съжителство с Бойко Борисов, който има от предишен брак дъщеря Венета, студентка в Лос Анджелис, САЩ.[9]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Фонд на Цветелина Бориславова взе близо 50% в „Катекс“, Пазари, 18 февруари 2008
 2. Цветелина Бориславова Карагьозова е новият почетен консул на Исландия в България, НДТ,13.07.2006 (БТА)
 3. Цветелина Бориславова продаде част от дела си в СИБанк на KBC, capital.bg, 27 февруари 2009
 4. Цветелина Бориславова става царица на зимните курорти, money.bg, 07.05.2008
 5. Цветелина Бориславова - най-големият инвеститор в зимните курорти, inftourism.net, 15.12.2008
 6. Милионерите-всичко за най-богатите българи и техния капитал.
 7. Над 300 милиона е богатството на Цветелина Бориславова, 24 юли 2009, Живка Ангелова, инф. агенция "Блиц".
 8. Цветелина Бориславова продаде дела си в СИБанк, Пазари, 07 декември 2010
 9. Български Информационен Блок, 04 February 2008

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]