Рут Колева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Рут.

Рут Колева
българска певица
Родена
18 април 1990 г. (34 г.)
Музикална кариера
Стилджаз, соул, ритъм и блус
Инструментивокал
Семейство

Уебсайтwww.ruthkoleva.com

Рут Колева е българска джаз, арендби и соул певица, музикален продуцент, организатор на концерти и активист за човешки права в България.

Детство и първи конкурси[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 18 април 1990 г. в София. Баща ѝ е спортистът Неделчо Колев, а майка ѝ е художничка със спортно образование. Има брат близнак. Колева прекарва по-голямата част от детството си в Бахрейн, Индия и Тайланд, където баща ѝ е треньор. На 15-годишна възраст подписва договор с мениджъра Джо Флетчър и заминава за САЩ, където записва първите си песни с композитора Мартин Брайли. По същото време получава и предложение да стане част от лейбъла Illmate заедно с Wosh MC, Logo5 и FARS. Завършва средното си образование в София на 17-годишна възраст, след което учи медии и комуникации в Утрехт, Холандия. Пяла е на една сцена с Боби Макферин, а през 2007 година печели стипендия от фондацията на Стиви Уондър и учи в Hollywood Pop Academy в Лос Анджелис. В ранната си кариера участва в конкурси в България и чужбина. Първата ѝ авторска песен е с Jahmmy Youth и се казва Clean your heart. Написва текста към нея, когато е на 15 години.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Нашумява в България покрай участието си в третия сезон на формата Music Idol, където отпада на малките концерти. Малко след отпадането ѝ от формата, Рут прави първия си хит съвместно с LOGO5, FARS и Wosh, с които записва „Песента“, която е част от рекламна кампания на мобилен оператор. Първият ѝ самостоятелен сингъл е „Близо“. Видеото на песента е режисирано от Иван Москов. През 2010 г. записва песен заедно с френския продуцент и DJ Йоан Симон под псевдонима Найри (Nyree). Песента Scream my name влиза в World Chart Express на MTV на 29 ноември и се задържа там 9 седмици.

На 9 април 2011 г. излиза дебютният ѝ албум Within Whispers, съдържащ 10 песни, сред които дуети с Белослава и вокалиста на Panican Whyasker – Нуфри. През ноември 2011 г. е пуснат вторият сингъл от албума, озаглавен „Защо“. Клипът към него е режисиран от Ива Гочева. Същата година е избрана за „Жена на годината“ на списание GRAZIA, в категория „Музика“ и е най-младият носител на тази награда за България.

През 2011 и 2012 г. прави 3 национални турнета в над 15 града. В средата на 2012 г. пуска първия си англоезичен видео сингъл, „Moving Forward“, който е част от издаденото на 14 септември 2012 г. „Future Sweet“ EP. През същата година е избрана за „Певица на годината“ на Годишните музикални награди на БГ радио.

През 2013 г. участва в риалити формата „Къртицата“, като отпада седмица преди финала на шоуто. По същото време на пазара в Япония излиза албумът ѝ „Future Sweet“ EP. Първият сингъл от втория ѝ албум – „Better“, излиза през юни 2013 г.

На 28 октомври излиза и вторият албум на певицата, озаглавен RUTH. Проектът е записан в Англия и Холандия, е със силно джаз и R&B звучене. Албумът включва дует със Stamina MC. На годишните музикални награди на БГ Радио – 2014 г., албумът RUTH печели наградата за „най-добър албум“. Албумът влиза в класациите UK Soul Chart, както и в плейлистите на BBC и много други международни медии. Продуцентът на Бруно Марс и Ейми Уайнхаус – Марк Ронсън, нарича албума ѝ „невероятен“.[1]

През 2015 г. изнася концерт съвместно със Софийската филхармония в Зала „България“. Специални гости са Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов и Рейчъл Роу. Диригент е Владимир Джамбазов. Концертът е излъчен в ефира на БТВ на 24 май 2015 г.

12 февруари 2015 г. Рут получава награда за „най-добра вокалистка“ от JAJ Awards – Inter FM – Япония.[2]

През май 2015 г. е обявена за „най-влиятелната българска певица в социалните мрежи“.[3]

През 2016 г. Рут Колева издава 3 сингъла – Oceans и Run, дело на режисьора Георги Манов, а края на 2016 г. за първи път се качва на сцената на Cotton Club в Токио. По време на престоя си в японската столица, Колева снима и клип към песента „Токио“, която излиза началото на 2017 г. Песента излиза като сингъл с 2 ремикса от DJ Spinna и Kaidi Tatham.

През 2017 г. излиза за първи път в Япония, 5-ия студиен албум на певицата – Confidence. Truth, седмица след издаването му лейбълът P Vine, пуска втори тираж. Confidence. Truth излиза на българския пазар на 17 ноември 2017 г. В продукцията участват музикантите Рон Авант (Snoop Dogg, Anderson.Paak), Jameel Bruuner (The Internet), Gene Coye (Flying Lotus), Софийска филхармония, а продуцент е Георги Линев от северноамериканската група Kan Wakan.

През август същата година излиза и първото EP, издаването от легендарния британски лейбъл BBE (J Dilla, Dj Spinna, Vadim), съвместно с продуцента Boyan – Wake up. В края на 2017 г. Рут става посланик на кинофестивала Cinelibri в София, като създава саундтрака към събитието и прави пърформанс в Зала 1 на НДК на неговото откриване. Същата година реализира и втори разпродаден концерт със Софийска Филхармония в Зала България.

През 2018 г. Рут Колева & The Fingertones реализират първото по рода си европейско турне в нас 15 града. Рут пее и на главната сцена на джаз фестивала Innervisions в о2 арена в Лондон, Nisville и Банско Джаз Фест. През октомври 2018 г. Рут Колева става и първия български R&B/соул изпълнител с турне в Китай.

През септември 2018 г. Колева е включена в класацията „30 под 30“ на списание Forbes за най-успешни българи под 30 годишна възраст.

През юни 2020 г. излиза първият сингъл от петия албум на Рут Колева с наименование „Candy Coated“.

Социални ангажименти[редактиране | редактиране на кода]

Освен че се занимава с музика, Рут е и едно от основните лица на фондация „И аз мога“,[4] както и на кампанията на „Ейвън“ срещу рака на гърдата.

През 2018 г. Рут Колева посвещава песента си „What you say to a girl?“ на проблема с домашното насилие в България. Видеото е дело на Вито Бонев, а в клипа участват Цветана Манева, Анастасия Лютова и Анастас Георгиев.

През септември 2020 г. Колева подписва отворено писмо на артисти и културни дейци, подкрепящи анти-правителствените протести и призоваващи за оставки на държавни лица, измежду които премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев, главният директор на БНТ Емил Кошлуков и други.[5]

ЛГБТ активистка[редактиране | редактиране на кода]

Рут Колева е защитник на гражданските права на ЛГБТ общността в България.

Тя е член на съвета на фондация Single Step.[6]

От 2014 г. е една от основните изпълнители на концерта на София Прайд.[7]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие
2011 Within Whispers
2012 Future Sweet EP
2013 R U T H
2015 Rhythm Slave (Remix Album)
2017 Wake Up EP
2017 Confidence. Truth

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Година Вид Заглавие
2009 сингъл Бряг с цвят най-зелен
2009 сингъл Близо
2010 сингъл Защо
2011 сингъл Scream my name
2012 сингъл Moving Forward
2013 сингъл Better
2012 сингъл Slow Fire
2013 сингъл Dissonant
2014 сингъл Turn This Around
2014 сингъл Clarity (Opolopo Remix)
2015 сингъл Все пак
2016 сингъл Run
2016 сингъл Oceans
2017 сингъл Tokyo
2017 сингъл Светлата Страна
2017 сингъл What you say to a girl?
2018 сингъл Wantchu
2018 сингъл Онзи момент
2018 сингъл Didn't I
2019 сингъл Хиляди
2019 сингъл Still as far
2020 сингъл Candy Coated

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Номинации на БГ Радио 2014 г. за
  • БГ Певица
  • БГ Албум – „RUTH“

Номинации на БГ Радио 2013 г. за

  • БГ Певица
  • БГ Албум – Future Sweet EP
Номинации на БГ Радио 2012 г. за
Номинации на БГ Радио 2010 г. за
  • БГ Дебют
  • БГ Песен – „Близо“
  • БГ Песен – „Бряг с цвят най-зелен“
  • БГ Текст – „Близо“
  • БГ Текст – „Бряг с цвят най-зелен“
  • БГ Видео Клип – „Близо“
  • БГ Дует (със Стефан Вълдобрев)
Награди на списание Grazia
„Жена на Годината“ – 2010 година
  • Категория „Музика“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]