Цветана Манева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Цветана Манева
Родена Цветана Георгиева Манева
30 януари 1944 г. (1944-01-30) (72 г.)
Активни години 1963–
Родители баща - Георги Манев
Брачни партньори Явор Милушев
Страница в IMDb

Проф. Цветана Георгиева Манева е българска театрална и киноактриса. Председател е на Съюза на артистите в България от 1986 до 1989 година. Почетен професор на Нов български университет (2003).[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в семейството на известния пловдивски драматичен артист Георги Манев. През 1966 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на професор Моис Бениеш.

Кариерата ѝ започва в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 г., когато се присъединява към трупата на Театър „Сълза и смях“. Играе в постановките на Театър 199: "Спорни сцени'81" от Едвард Радзински, "Смъртта и момичето" от Ариел Дорфман, "Монолози за вагината" от Ева Енслър, "...И човекът стана жива душа" от Дейвид Хеър, "КОКО" от Саня Домазет, "Хората от Оз" от Яна Борисова.

Има множество роли в театъра: в пиеси на Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Йовков, Стриндберг и др., но е по-известна с ролите си в киното: играла е в над 50 български филма.

Преди промените през 1989 г. Манева е била народна представителка в 7-мо и 8-мо народно събрание; била е член на Пленума на Комитета за култура и на управителния съвет на Съюза на филмовите дейци. През 1982 г. е удостоена със званието „народна артистка“. Хабилитиран професор.

Манева е избирана и два поредни мандата за кандидат-член на ЦК на БКП - на XII и XIII конгрес.[2] [3]

През 2004 г. получава орден „Стара планина“ за големите ѝ заслуги в областта на българския театър и кино и по повод 60 години от рождението ѝ.[4] През същата година Манева е удостоена и със званието Почетен гражданин на град Пловдив.

Филмови роли[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Почетни професори на Нов български университет на сайта на НБУ.
  2. Георги Неделчев, „Актьорите и властта“, сп. „Тема“, бр. 39 (52), 30 октомври 2002 г.
  3. „Цветана Манева: Справедливостта е в кръвта на Симеон“, интервю на Светослава Тадаръкова, в. „Сега“, 15 октомври 2001 г.
  4. „Цветана Манева с орден „Стара планина“ и награда за цялостен принос от САБ“, в. „Сега“, 23 март 2004 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за