Свети Йоан Предтеча (Габрово)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Свети Йоан Предтеча“ е православна църква в гр. Габрово.

История[редактиране | редактиране на кода]

Храмът е най-старият запазен в Габрово, находящ се в квартал Камъка и местността Петкова нива. Липсват писмени източници за създаването ѝ. Най-вероятно това е станало през XVI век. При опожаряване на Габрово от войските на Капудан Хюсеин паша през 1798 г., църквата е разрушена, но е възстановена още през пролетта на 1799 г.

След като революционерът Тодор Каблешков се самоубива през юни 1876 г. в Габровския конак, тялото му е погребано от габровци в двора на църквата. През 1883 г. неговите кости са пренесени в родния град Копривщица. В двора на църквата се намира паметна плоча на големия български революционер Тодор Каблешков.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

""Едва слънцето изпратило първите си лъчи над "Сечен камък" в долината, изкачих се към високо разположената камбанария на "Свети Йоан" – кула с масивна квадратна основа, превръщаща се нагоре в осмоъгълник с прорязани прозорци – възнагарди ранобудността ми с великолепен изглед на градчето."" Това е написал пътешественик Феликс Каниц през 1871 г. за камбанарията на църквата "Свети Йоан Предтеча". Построена е през 1870 г. западно от църквата и се вижда от целия град.

През юни 1949 г. камбанарията е съборена и на нейно място е построена детска градина "Република". Това е първата религиозна постройка, която народната власт разрушава в Габрово. Десет години по-късно, през 1959 г. е зверси разрушен Девически манастир "Свето благовещение" в центъра на града.

Църквата “Свети Йоан Предтеча” е забележителна е със своя дърворезбован иконостас, изработен от майстор Георги Резбар през 1814 година.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Още на 4 октомври 1932 г., църковното настоятелство открива забавачница /детска градина/ за 35 деца на бедни родители – работници от енорията. През 1939 г. енорията изразходва 30 000 лв. за тях.

Още преди освобождението храмът се слави със своето дарителство на средства за габровските училища. Тази традиция е продължена и днес от духовниците, които обслужват храма – свещеноиконом Христо Иванов – предстоятел на храм "Свети Йоан Предтеча" и неговите колеги. След Света литургия раздават топла храна, мляко и др. на стари и бедни хора от енорията.

Дарителство за храма[редактиране | редактиране на кода]

Щедри дарители осигуряват средства за нейното изографисване:

  • Пейо Пеев, президент на фирма „Алфрида – Пеев” ЕООД осигурява финансов ресурс за централната част на храма – януари 2005 г.
  • Илия Монев и други, останали анонимни дарители, дават нужните средства за западната част на храма – септември 2005 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Цонева Даниела, Цонев Момчил, "Имало едно време в Габрово", С.2008 г., с.191 – 192
  • Красимира Чолакова, Росен Йосифов,"Храм Свети Йоан Предтеча Габрово", Габрово, 2010 г.
     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България