Куклен театър (Габрово)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Куклен театър – Габрово
Място Габрово
Страна България
Основаване 1956 г.
Map of Gabrovo.png
42.8688° с. ш. 25.3162° и. д.
Местоположение в Габрово

Габровци претендират да са създатели на първия куклен театър в България. През 1890-те години ножарят Нено Милчев от Нова махала започва да разиграва на дървено сандъче 2 парцалени кукли, направени от него – Рачо и Дешка. През следващите десетилетия по сборовете се появяват и други кукловоди.

През ноември 1956 г. Габрово се сдобива с постоянен куклен театър при Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“. Местонахождението му е в големия салон на Девическия пансион при Девически манастир „Свето Благовещение“ в Габрово. През 1971 г. театърът става държавен.

На 20 май 1979 г. тържествено е открита построената за него просторна зала с удобна сцена. Същият ден до нея е открита и детска сладкарница „Рачо и Дешка“ с 80 места, оборудвана специално за децата с ниски масички и столове. Там се провеждат всяка седмица забавни програми.

Днес сладкарничката не съществува, но Кукленият театър продължава да радва своите почитатели с прекрасни представления – не само в Габрово, но и из цялата страна.

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Изкуство“         Портал „Изкуство          Портал „България“         Портал „България