Четиридесет мъченици севастийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети четиридесет мъченици.

Свети четиридесет мъченици
Севастийски
FortyMartyrsofSebaste.JPG
Починали 320
Почитани в Православна църква
Източнокатолически църкви
Празник 9 март
Покровителство строители
Свети четиридесет мъченици
Севастийски
в Общомедия

Св. Четиридесет мъченици от Севастия Арменска - на катаревуса се изписват като Ἃγιοι Τεσσεράκοντα, на демотики Άγιοι Σαράντα

Имената на мъчениците са: Кирион, Кандид, Домн, Исихий, Ираклий, Смарагд, Евноик, Валент, Вивиан, Клавдий, Приск, Теодул, Евтихий, Иоанн, Ксантий, Илиан, Сисиний, Ангий, Аетий, Флавий, Акакий, Екдикий, Лисимах, Александр, Илий, Горгоний, Теофил, Дометиан, Гай, Леонтий, Атанасий, Кирил, Сакердон, Николай, Валерий, Филоктимон, Севериан, Худион, Мелитон и Аглай.


АГИОГРАФИЯ

Св. Четиридесет мъченици, са 40-те римски войници от арменската кохорта в гр. Севастия Малка Армения (дн. гр. Сивас), принадлежаща към ХІІ легион, наречен още Fulminata, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра в Христа през 320 г. Те пострадали в Севастия Минор по време на гоненията на Лициний започнали през 316 г. Най-достоверното отразява тяхното мъченичество Василий Велики в една своя омелия по време на техния празник, същата се явява и най-старото сведение за тяхното мъченичество. Според св. Василий тези 40 войници макар и да нямали връзката на кръвта имали сили силната връзка на ХІІ легион и вярата си в Христа, за която и вяра били арестувани. Въпреки поканата да се отрекат от своя Бог те поддържали вярата си и за това били осъдени да замръзнат в леденото езеро до Севастия. Само един войник на име Мелитос се отрекъл и напуснал другарите си по вяра, излязъл от студените води, и като отишъл да си вземе гореща баня, за да се затопли от рязката промяна на температурата починал на място.