Севт III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Севт ІІІ)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Севт III
владетел на Одриското царство

Роден
Починал
Семейство
Баща Керсеблепт
Деца Котис II
Севт III в Общомедия

Севт III или Севтес III (Seuthes III, на старогръцки: Σεύθης; † 300/295 пр.н.е.) е тракийски владетел от 330 пр.н.е. до 300 пр.н.е. и последният голям владетел на Одриското царство.Построява град Севтополис през 323 г.пр.н.е. и е унищожен през 270пр.н.е.Река тунджа, наричана тогава Тонзос, обикаля от три страни града.Опасвала го е крепостна стена дълга 890 м.От две градски порти са тръгвали две широки главни улици, които в центъра се пресичали под прав ъгъл и оформяли голям градски площад със светилище на Дионис.Дворецът на цар Севт III бил двуетажен с фасада дълга 40 м и богата украса.[източник? (Поискан преди 101 дни)]

През есента на 2004 г. в тракийската могила Голяма Косматка край днешния град Шипка, община Казанлък, е открит запазен гроб от археолога Георги Китов, за който се смята, че е гробът на Севт III.

Тракия до голяма степен е подчинена на Древна Македония след походите на Филип II през 347 – 346 пр.н.е. и последвалото завоевание на Южна Тракия от Александър през 341 пр.н.е. След смъртта на Филип през 336 пр.н.е., тракийските племена се разбунтували срещу Александър, който провел кампания против тях и победил гетите и трибалския цар Сирмус. Всички останали траки се подчиняват на Александър и изпращат бойци в неговата войска.

Севт на свой ред се разбунтува срещу управлението на македоните около 325 пр.н.е., след като Александровия управител на Зипурион бил убит в битка срещу гетите. След смъртта на Александър през 323 пр.н.е., Севт отново въоръжено се противопоствя, този път срещу новия управител Лизимах. Двамата се срещат в битка останала без победител, но в крайна сметка Севт е принуден да признае властта на Лизимах и после на царе-наследници на Александър. През 320 пр.н.е., Севт III обособява Одриското царство повече към централната Тракия и построява своята столица Севтополис, като се жени повторно за Береника между 315 – 310 пр.н.е. През 313 пр.н.е. той поддържа Антигон I във война срещу Лизимах, блокирайки проходите на планината Хемус срещу своя господар, но отново бива победен и е принуден да се покори.

Той има най-малко 6 сина: 2-ма от първия му брак (Котис и Ребулас) и 4-ма от втория му брак с Береника (Хебризелм II, Терес IV, Садок и Садалас I).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Категория:Царе на одрисите