Седемте чудеса на античния свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Седемте чудеса на света!

Седемте чудеса на вселената (или Седемте чудеса на Древния свят) е известен списък от най-известните забележителности, плод на античната култура.

Първата идея за събиране на чудесата на древния свят в списък, може да се каже, че е на Херодот, който впечатлен от Египетските пирамиди и Вавилон, смята че това са най-значителните постижения на хората до това време. Седемте чудеса, които ние познаваме за първи път са написани и оценени, като най-великите човешки творения, от Антипатър от Сидон, който е бил главен библиотекар в Александрийската библиотека. По-късно е имало и няколко други списъка, както и предложения да бъдат добавени много други забележителности, като Колизеума, Капитолия, Ноевия ковчег, но в крайна сметка всички ние познаваме именно списъка на Антипатър.

Малко известен факт е, че това което ние наричаме сега „чудеса“ (на гръцки: Θαυματα – чудеса) в първия списък се наричат Θεαματα – гледки; неща, които се виждат (от гр.θεα – гледка).

Ето Чудесата на света, изброени в реда на тяхното създаван Пирaмидите в Гизa(2575 – 2465 пр. Хр.) Това са пирамидите на фараоните Хуфу (Хеопс), Хефрен и Микерин. Намират се в Гиза, Египет.

  1. Висящи градини във Вaвилон (8 – 6 век пр. Хр.). Построени са от Навуходоносор. Областта се намира в днешен Ирак.
  2. Статуя на Зевс Олимпийски (430 пр. Хр.). Построена от древногръцкия скулптор Фидий.
  3. Храм на Артемида в Ефес (550 пр. Хр.). Построен по заповед на цар Крез. Намира се в днешен Ефес в Турция.
  4. Мавзолей в Халикарнас (353-351 пр. Хр.). Гробница на цар Мавзол – владетеля на Кария. Намира се в Халикарнас, град Бодрум в днешна Турция.
  5. Родоски колос (292-280 пр. Хр.). Масивна статуя, посветена на бог Хелиос. Намирала се е в залива на о.Родос.
  6. Александрийски фар (280 пр. Хр.). Фарът се е намирал в Александрия и е издигнат от Сострат Книдски.

От всички чудеса на света, единственото оцеляло до наши дни са Египетските пирамиди, намиращи се в Гиза. Те са и най-древният паметник. Най-кратко е съществувал Родоския колос, който се е разрушил само половин век след построяването си при земетресение. Съществуват и известни съмнения за съществуването и точното местоположение на Висящите градини на Вавилон.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]