Семафор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за железопътното сигнално устройство. За метода за зрителна връзка между кораби вижте Международни морски сигнални флагове.

Механични семафори

Семафорът (френски- semaphore, гръцки- σήμα (знак) + φορός (носещ)) е механично устройство, показващо на влаковите машинисти състоянието на железопътната линия пред тях. То им дава информация дали трябва да спрат или могат да преминат, както и указания за скоростта.

В момента в България почти не се използват семафори, от много години те са заменени от светофори. Светофорът прилича много на обикновеният автомобилен светофар, но неговата цел е единствено да показва състоянието на железния път в междугарието, както и в самата гара.

На светофорите се използват зелен, червен, жълт, син и бял цвят, които могат да мигат, както и да са комбинирани по два или три. Всяка комбинация от една или няколко постоянно светещи и/или мигащи светлини се нарича сигнално показание и има определено значение. Нерегламентирани (несъществуващи) показания се считат за невалидни и са заповед за спиране. На някои светофори са добавени и светещи буквени или цифрови индикатори, които предписват допълнителни правила.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]