Сидер Грънчаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сидер Грънчаров
български революционер
Като доброволец в Сърбия [1]
Като доброволец в Сърбия [1]

Роден
Починал
връх Мургаш, Османска империя
Въоръжена борба
Участник в Сръбско-турска война
Активна дейност ок.1870 – 1876

Сидер Костадинов Грънчаров известен като Сидер войвода е участник в националноосвободителното движение. Член на крупния търговски и възрожденски род Грънчарови.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Горна Оряховица. Занимава се с търговия на кожи и спиртни напитки в съдружие с братята си Моско и Вичо Грънчарови. В революционното дело е привлечен от Васил Левски. Участва в ръководството на местния революционен комитет като касиер на окръжния комитет в Горна Оряховица. През януари 1876 г. отива във Влашко като главен пълномощник на окръжния комитет за набавяне на оръжие. Улеснява преминаването на войводите Поп Харитон и Никола Генчев Хаинчанина през Дунав и успява да достави контрабадно големи пратки с оръжие в навечерието на Априлското въстание през 1876. Участва в Сръбско – турската война през 1876 г. в четата на Филип Тотю. По-късно успява да закупи около 70 пушки от Русия за формиращата се по това време Ботева чета. Оръжията обаче са спрени на руско-румънската граница и Сидер Грънчаров заминава, за да ги освободи от митницата. Когато се връща в Гюргево разбира, че четата вече е потеглила. Начело на нова група от петдесетина доброволци на 12 юли 1876 се отправя към Врачанския Балкан, за да се присъедини към Ботевата чета. Загива в сражение с турците край връх Мургаш в Стара планина[2][3].

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Днес името на Сидер войвода носи улица в Горна Оряховица, на която е и читалището „Братя Грънчарови“. Негов племенник е генерал Григор Грънчаров.

Източници[редактиране | редактиране на кода]