Направо към съдържанието

Горазд: Разлика между версии

3 байта изтрити ,  преди 1 година
м
Бот: Козметични промени
(махам твърдения без източник)
м (Бот: Козметични промени)
Роден е в заможно аристократично семейство във [[Великоморавия]] в земите на днешна [[Словакия]] – гр. [[Нитра]] или неговата околност. Виден ученик на [[Константин-Кирил Философ]] и [[Методий]].
 
Ръкоположен в ''[[Рим]]'' от епископ [[Формоза Портуенски]] през [[868]] г. заедно с други ученици на равноапостолите. ''Горазд е владеел славянски и гръцки, както е бил много начетен в латинските богослужебни книги (Фол и кол. 1981)''.
 
През [[885]] г. архиепископ [[Методий]], който е на смъртното легло, ''като'' ''най-добрия от 200 свои ученици,'' го обявява за свой наследник и глава на основаната от него [[школа]], и [[архиепископ]]. ''Методий умира на 6 април 885 г.'' ''Адриан III (17 май 884-септември 885)'' ''e папа по това време. Българският владетел [[Борис I|Борис Михаил]] е водил диалог с трима папи, един от които е Адриан III. След смъртта на Методий'' решението не е зечетено от папата и [[Великоморавия|Великоморавската]] църква е предадена на върлия противник ''на славянското богослужение и книжовност'' Викхинг-Wiching,''(Фол и кол. 1981)'', епископ на Нитра. Формално той си остава само епископ на словашкия главен град Нитра и не е ръкополжен за архиепископ, но е обявен за управляващ митрополит, което е напълно достатъчно да разсипе школата, да хвърли в затвора в [[886]] г. като еретици и да съди много студенти, сред които своя основен конкурент Горазд и видните ученици на Методий [[Климент Охридски|Климент]] и [[Наум Преславски|Наум]], а други просто са избити, прокудени или продадени в робство.
 
Съдбата на Горазд след това не може да се установи със сигурност. Много е възможно при гоненията на кирило-методиевите ученици да е убит като много други от немското духовенство. Възможно е да е останал в затвора или високопоставените му роднини да са му издействали освобождаване срещу условието да отиде в изгнание или да остане под домашен арест.
== Литература ==
* [http://slavu.sav.sk/casopisy/slavica/2010_02/2010_2.pdf Чешмеджиев, Д. Мощите на св. Горазд в Белград Албански (Берат). – Slavica Slovaca, 45 (2010), No 2, 136 – 143]
* Фол Ал., Гюзелев, Н. Генчев, К. Косев, И. Димитров, А. Пантев, М. Лалков, К. Петров, Начало на славянската писменост и книжнина, Кратка история на България, Наука и изкуство, София (1981), 52.
 
{{Седмочисленици}}