Буйновци: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м (Премахнати редакции на Echo em (б.), към версия на Addbot)
* Върховете [[Острец]] и [[Симаново]].
 
От 12 юли 2007 г. броят на защитените територии, намиращи се в границите на общината, нарасна с още три. Всички те попадат в категорията '''"защитени местности"'''.
 
Новообявената защитена територия'''"Марков бук"''' се намира в землището на с. '''Буйновци''' и е с площ 182 хектара.
'''"Белокравищница"''' се намира в землището на с. Костел и е с площ 226.8 хектара. Представлява буферна зона на резервата '''"Бяла крава"''', който е с площ 91 хектара. Тук се намират вековна букова гора с характерно флористично и фаунистично богатство, както и карстовите извори '''"Бяла крава"''', дали името на резервата.
 
Третата от новите защитени местности, '''"Главите",''' е разположена в землищата на еленските села Дрента и Тодювци, както и на великотърновското село Войнежа. Площта на защитената територия е 291 хектара.
 
Има и много манастири и църкви. В околностите се намират [[Капиновският]], [[Плаковският]], [[Килифаревският]], [[Марянският]], [[Мерданският]] и др.манастири. Съхранени 147 паметника на културата, 7 от които са с национално значение: [[родната къща на Иларион Макариополски]], [[Часовниковата кула]], [[Даскалоливницата]], църквите [[Свети Никола]] и[[ Успение на Пресвета Богородица]] с камбанарията, петте [[Разсуканови къщи]] и [[Попниколовата къща]].
Всяка година на Елин ден ([[Илинден]]) - [[2 август]] - се провежда събор на селото.
 
Илинден в България се нарича денят, в който се почита [[Свети пророк Илия]], 20 юли. Чества се също деняденят на Илинденско-Преображенското въстание в България и Република Македония, където се празнува по стар стил на 2 август.
 
Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания, ако този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевици и градушките.
 
Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната ни вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.
Анонимен потребител

Навигация