Разлика между версии на „Робърт Луис Стивънсън“

Направо към навигацията Направо към търсенето
| бележки =
}}
'''Робърт Луис Стивънсън''' (''Robert Louis Stevenson'', [[1850]]-[[1894]]), е шотландски [[роман]]ист, [[поет]], есеист и автор на [[пътепис]]и. Като истинска знаменитост приживе, сега той е един от двадесет и шестте най-превеждани автори в цял свят. На творбите му са се възхищавали автори като [[Хорхе Луис Борхес]], [[Бертолт Брехт]], [[Ърнест Хемингуей]], [[Артър Конан Дойл]], [[Владимир Набоков ]]<nowiki/>и много други.
 
== Биография ==
=== Ранни години ===
Робърт Луис Балфор Стивънсън е Роден в [[Единбург]], [[Шотландия]] на 13 ноември 1850 в семейството на инженера Томас Стивънсън и съпругата му Маргарет Балфор. Като единствено дете, ексцентрично и по-различно от останалите, на Стивънсън било трудно да се впише в ранната си училищна среда. Болнав от малък, през голяма част от детството си той бил посещаван от детегледачка, Алисън Кънингам, която му четяла викториански романи, библейски истории и [[псалми]]. Това ставало с разрешението на родителите му, които били силно религиозни. Дори неговият баща добавял по някоя история. Стивънсън неизбежно се повлиял от всичко чуто и от ценностите на семейството си, както проличало в по-късен етап. Още преди да се научи да чете и пише, младежът диктувал истории на майка си. Сам започнал да твори около седмата си година. Томас Стивънсън се радвал на интересите на сина си и го подкрепял, спомняйки си своите опити като малък и липсата на подобно отношение от своя баща.
Робърт Луис Балфор Стивънсън е роден в [[Единбург]], [[Шотландия]] в семейството на инженера Томас Стивънсън и съпругата му Маргарет Балфор, които са много религиозно настроени. Потомък е на три поколения [[инженер]]и и [[строител]]и на [[Морски фар|фарове]]. Следва отначало строително инженерство в [[Единбург]], после разбира, че здравето му е неподходящо за тази професия и се насочва към [[право]]то. Но не е практикувал и професията на [[адвокат]].
 
На 18-годишна възраст се отказва от името Балфор и променя презимето си от ''Lewis'' на ''Louis''. Започва да се нарича с инициалите си "RLS".
 
Когато лекарите установили, че има [[туберкулоза]], той напуснал [[Шотландия]] и се установил в Южна [[Франция]]. Здравето му укрепнало и бъдещият писател тръгнал пешком по пътищата на [[Франция]], придружаван от едно товарно [[муле]]. Плавал с [[лодка]] и по белгийските и холандски реки и [[канал]]и. Първите му две книги описват тези пътешествия. По семейни причини е принуден да предприеме трудно за онова време пътуване до [[Северна Америка]]. Състоянието му се влошава и лекарите го изпращат във високопланинското швейцарско селище [[Давос]].
 
=== '''Образование''' ===
На 7-годишна възраст започва да посещава училището на ул. Индия в Единбург. Заради проблемите със здравето си обаче присъствията му са рядкост и бива обучаван от частни учители. Междувременно сменя още няколко училища като Единбургската академия за момчета, Спринг Гроув и частното училище на Робърт Топмпсън. През ноември 1867 постъпва в [[Единбургски университет|Единбургския университет]]. Бидейки потомък на три поколения строители на [[Морски фар|фарове]], той се записва да изучава инженерство. От самото начало Стивънсън не показва ентусиазъм и не обръща внимание на материята. Вместо това той акцентира върху нови запознанства. Така се среща с бъдещия си финансов агент, Чарлс Бакстър, и професор Флемин Дженкин, чиято биография по-късно пише. Може би като най-важен и влиятелен човек на този етап от живота му се явява неговият братовчед Боб, енергичен и безгрижен човек, избрал да изучава изкуства вместо семейната професия. Междувременно Робърт Луис Стивънсън работи върху писането си, имитирайки стиловете на [[Даниел Дефо]], Уилям Хазлит, Чарлс Лам и сър Томас Браун. През април 1871, Стивънсън уведомява баща си, че е избрал да посвети живота си на писане. Томас Стивънсън не остава доволен, макар и да не е изненадан от избора на сина си. По-късно Робърт изучава [[право]], най-вече, за да успокои баща си. Никога не практикува професията. Поема по път, обратен на реда, в който е отгледан. Характерни за него стават дългата коса, бохемския стил на обличане, както и посещенията на евтини барове и бордеи. Признава се за атеист. Така отношенията с родителите му рязко се влошават.
=== Творчески години ===
През [[1882]] година Стивънсън създава книгата „[[Нови хиляда и една нощ]]“, където използва похватите на арабския приказен [[епос]]. През [[1883]] година, едва 33-годишен, Робърт Луис Стивънсън издава книгата, която го обезсмъртява - „[[Островът на съкровищата]]“. Първоначално той разказвал романа на доведения си син, за да види как ще го възприемат младите читатели. Под перото му всяка тема се превръща в приключенска творба.
Анонимен потребител

Навигация