Направо към съдържанието

Аварски хаганат: Разлика между версии

Няма промяна в размера ,  преди 4 години
м
редакция без резюме
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Аварският хаганат е основан през 562 година от владетеля [[Баян]], род Дуло. Съставът на населението е бил предимно от авари и прабългари, като военачалниците и голяма част от войската са били прабългари. Монемвасийската Хроника пък дирекно твърди, че аварите произхождат от прабългарите: „Аварите били по род хунски и прабългарски народ“.
 
През 578 година, в съюз с [[Източна Римска империя|Източната Римска империя]], аварите разгромяват живеещите в [[Дакия]] племена. През 586 година аварите воюват с Империята и техни войски, в които участват славяни и [[прабългари]], обсаждат град [[Солун]]. През 598 година е превзет [[Сингидунум]], а през 626 година аварите обсаждат [[Константинопол]]. През 631 – 632 година възниква конфликт между аварите и прабългарите [[кутригури ]]и утригури във връзка с престола и управлението на хаганата, в резултат на което значителна група кутригури се изселва от Панония.<ref name="геб">{{геб|1|11}}</ref> и Илирия.
 
От 791 година Аварският хаганат е подложен на силен натиск от [[Франкско кралство|Франкското кралство]] на [[Карл Велики]] и през 796 година е разгромен, изтощен, но не и победен. Кан Крум, също от рода Дуло (според свидетелство от 11 век и византийския сборник „Свидас“ от 10 век), се възползва от обстоятелствата и както пишат в историческите източници Крум „унищожил съвършено аварите“ 803 – 814 година, включвайки ги в пределите на Българската държава. [[България|българският]] владетел [[Крум]] установява контрол над аварите и се установява българо-франкска граница в Панония.<ref name="геб" />