Студена (област Перник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Студена (Област Перник))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Студена.

Студена
Общи данни
Население 1698 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 74,794 km²
Надм. височина 789 m
Пощ. код 2344
Тел. код 07715
МПС код РК
ЕКАТТЕ 70038
Администрация
Държава България
Област Перник
Община
   - кмет
Перник
Станислав Владимиров
(БСП)
Кметство
   - кмет
Студена
Красимир Христов
(СДС, НДСВ, ОДС, ...)
Студена в Общомедия

Студена е село в Западна България. То се намира в община Перник, област Перник. Кмет : Радослава Ангелова

География[редактиране | редактиране на кода]

Кметство Студена

Село Студена се намира в планински район на 25 км от София и на 15 км от Перник. Разположено е в надлъжна долина (запад – изток), заградена от южните предхълмия на Витоша и от източните на Голо бърдо. В този смисъл то е щедро надарено със защита от студените и засушаващи ветрове фьон, със снегозадържането и водоизточниците, с опазването на почвата, с пасищата и горските пояси и в широлия смисъл на думата – с богата флора и фауна.

Особено благодатна роля играе с притоците си р. Струма. Тя тръгва от мочурищата над с. Чуйпетлово, но в игра с варовиците и времето е оставила из пътя старите си корита (меандрите), внезапно “чезнене” и “ потъване” на водите в царството на Плутоновия мрак, дълбаене на пещери, каквато е например духлата край с. Боснек (най-дългата пещера в България), “ Живата вода” край Чуйпетлово, понора край Крапец и др. чудесии, свързани с легенди и предания, подхранващи дори старогръцката митология.

Струма тръгва истински напориста, буйна и своенравна река именно от Студена.

Флората край Студена е изключителна. Резерватът "Острица" в Голо бърдо има над 700 вида висши растения – удивителната екосистема, определена от географската ширина и дължина, атмосферно налягане, влага, слънце и почвен състав. Само тук вирее витошкото лале – единствено в света, български световен ендемит.

Великолепни условия за ловен туризъм и отдих предоставя ловно стопанство “Витошко”, където функционира и държавната дивечовъдна станция “Витошко-Студена” с развъдник за планинска пъстърва.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основно училище "Васил Левски"
Войнишки мемориални плочи върху църквата "Св. Архангел Михаил"

Тук е било третото училище в България и дори перничани до 1901 г., преди да започнат да развиват миньорството, са идвали да учат в Студена. Над селото се намира некропол от втори век с 28 гроба и старо селище. Църквата "Св. Георги"[1] е по-стара от Боянската. Запазени са основите на още 12 църкви и заради тях през XV и XVI век са наричали местността Малка Света гора. От крепостта войводата Кракра Пернишки задържа 100 дни византийците там, преди да превземат София. Оттам идва и името Сто дена, което впоследствие става Студена.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Храмът Св. Архангел Михаил

Изграждането на храма "Св. Архангел Михаил" е започнато през 1837 година и е завършен през 1846 година. Той е осветен от гръцкия владика Матей Самоковски. Замисленият проект е бил с външни кубета, но турският окръжен управител забранил, "за да не дразнят иноверците". Затова църквата е уникална с 3 вътрешни купола, разположени в наоса на Светата Троица и в страничните сводести тавани по цялата дължина над балкона. Първоначално започнатата църква е паднала, тъй като определеното за изграждането ѝ място е било мочурливо. За да бъдат по-здрави основите и да се избегне пълзящата влага са били побити дъбови колове, които имат трайност над 400 години.

Църквата е иконописана през 1869 година от учителя в местното студенско училище Константин Антикарев, който е родом от Самоков и е възпитаник на Зографската школа. На пода има поставена каменна плоча с двуглав орел и надпис 1880 година. Царските двери са изработени от Янкул, който е син на поп Стойко, посечен от Сакъли бей. Сред стенописите се откроява образът на българската светица Света Петка. Отвън по вратата и по стените има вградени каменни плочи с християнски символи.

Архангел Михаил е ангелът, който се спуска при умиращия и с нож вади душата му. В предсмъртния час на човека архангелът долита от небесата, за да вземе със себе си душата на покойника. Той я отвежда в отвъдния свят, където заедно със Св. Петър я отпраща в райската градина или към врящия казан в пъкъла, в зависимост от това дали е праведна или греховна. На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле.

В Студена празникът се почита откакто църквата е построена. На този ден млади и стари с цветя и обредни хлябове почитат паметта на Архангел Михаил. Смята се, че ако на този ден времето е ясно и падне слана, зимата ще е добра[2].

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Язовир Студена

До селото се намира язовир, носещ същото име – Студена, който дава началото на река Струма. Той е в рамките на природен резерват "Витошко" и е основен водоизточник за гр. Перник и региона. Поради това е забранен за посещения и риболов откъм вододайната зона – с. Студена.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Събор на "Спасовден"

Ресторант "100-Дена"

Курбан на "Архангеловден"

Други[редактиране | редактиране на кода]

Поради близостта си до гр. София и до гр. Перник и красивата си природа селото е привлекателно за вили и има обособени няколко вилни зони.

Нос Студена на остров Анвер в Антарктика е наименуван в чест на село Студена.[3]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]