Теодосий Икономов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Теодосий Икономов
български просветен деец
Роден
1836 г.
Починал

Теодосий (Богдан) Сотиров Икономов е български възрожденски, просветен деец и писател. Работи като учител в Свищов (1862), Браила (1863) и Болград (от 1864), където е директор на гимназията „Св. св. Кирил и Методий“ през 1867 – 1869 г. Автор е на първата оригинална българска драматична творба Ловчанският владика или беля на ловчанския сахатчия. Пиесата, написана по реални събития, е критикувана от съвременниците и обявена за „порнографическа“ от някои изследователи.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1836 г. в Свищов, където завършва основното си образование. Завършва гимназия в Киев и записва славянска филология, но не я завършва. През 1859 – 1861 г. се дипломира в Прага.

През 1861 г. е в Белград, където помага на Георги Раковски при издаването на „Дунавски лебед“. По това време пътува до Букурещ, където организира отпечатването и разпространението на брошурата на Раковски „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите“, подписана „Един българин“. Връща се в родния си град и учителства през 1862 г. През 1863 г. отива в Браила, а през 1864 г. окончателно се установява в Болград.

Умира на 26 февруари – според някои източници 1871, според други – 1872 г.

Публицистична дейност[редактиране | редактиране на кода]

Като отделни брошури отпечатва „Надгробна реч, написана по случай смъртта на Димитър Ромов“ (Болград, 1863 г.) и „Слово, изречено в Болградската гимназия в деня на празнуването паметта на Св. св. Кирил и Методий“ (Болград, 1864 г.). Пише статии с учебно-образователна и историческа тематика. През 1868 г. издава в Болград списание „Общ труд“, в което публикува свои лекции и статии: „Епохата на Симеон Велики или златният век на България“, „За значението и важността на славенската катедра в Болград“, „Значението на Кирило-Методиевото дело“, превод на „За възпитанието“ от Белински и др.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Освен комедията „Ловчанският владика“ (написана през 1857 г. и издадена през 1863 г.), Теодосий Икономов написва и няколко патриотични стихотворения. Песента му „Де ѝ родът ми?“ (превод от чешки език на песента „Слепият гуслар“ на Й. К. Тил) получава широка популярност. Тя изпреварва сходните „Татковина“ на Петко Славейков и „Де е България“ на Иван Вазов[1]. Алеко Константинов също се позовава на нея в „Бай Ганьо[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „История на България“         Портал „История на България          Портал „Османска империя“         Портал „Османска империя          Портал „Руска империя“         Портал „Руска империя          Портал „Украйна“         Портал „Украйна