Уикипедия:Разговори/Архив/2015/юли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.


Статия на седмицата - Орион

„Първите тестове на Орион се очаква да бъдат извършени през 2009 година, а привеждането му в употреба е планирано за 2014 година.“ Голяма издънка.--Добри (беседа) 09:03, 1 юли 2015 (UTC)


Закриване на потребителска сметка


Ненчо Еремиев (беседа) 05:42, 2 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти) Как да закрия регистрацията си в Уикипедия?

Доколкото знам, не можете.--Радостина 06:12, 2 юли 2015 (UTC)
Сметката може само да бъде преименувана тук: Специални:GlobalRenameRequest. В първото поле се пише новото име, а във второто причината за заявката (на английски). --V111P 13:42, 2 юли 2015 (UTC)

уики обича земята

Не забравяйте членуването! Грешката е в съобщението!
46.10.10.93 09:24, 2 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Похвала за патрулирането

Нали си ме знаете, че съм фанатичен патрульор, та да похваля всички останали, които са се погрижили да няма нито една непроверена редакция от последните 44 часа. За деветте си години в Уикипедия не познавам такъв случай. Вероятно причината за активизирането на повече патрульори частично са анонимните потребители, които правят от кановете и хановете князове. Благодаря на всички, участващи в патрулирането! --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:20, 2 юли 2015 (UTC)

✔Готово Готово Да да , така е - г-н 212.5.158.169 .Но терминът [...] е само бегло определение за този [...]. Има доста красноречиви други такива термини с които може да се определя дейността му но това ще прозвучи грубо а той би [...]. Сам си направете заключение за [...]! Няма да сте единствен - уверявам ви . Жалко за Уикипедия че [...], но пък е добре че [...] ! Поздравявам ви !!! --oficialniat (беседа) 22:01, 6 август 2015 (UTC)

Обръщам внимание на останалите администратори, че възприемам това като лична нападка. --Лорд Бъмбъри (беседа) 08:02, 8 август 2015 (UTC)
    • Благодаря - опитах се да предупредя че този админ. е [...] !
Потребител:Oficialniat, съвсем правилно сте преценил последствията от поведението си. След едномесечния срок, следващият е 3 месеца. Имате време да прецените за това време и какво точно в поведението си трябва да промените, за да не се случва това отново. Спири ··· - - - ··· 08:32, 8 август 2015 (UTC)

Хи-хи. Тук се е разярил жлъчен спор между [...] - смешно ! [...] са ясни, те винаги [...], но явно тук има такива които [...] и са [...]. На тях им напомням че [...] и ако някой от тях вече се е разпознал в гореописаните роли, при [...] такива като тях се наричат [...], така че [...] !!! Бай - бай от мен с усмивка :-) ! Donald Edelberg

[...] --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 205.118.22.226 (беседа • приноси) 20:00, 10 август 2015 (UTC) (проверка)
IP 205.118.22.226 е блокирано за 3 месеца, заради обиди и лични нападки. --Спасимир (беседа) 20:24, 10 август 2015 (UTC)

✔Готово Готово Похвала за коректното и правилно редактиране от страна на администратор Петър Петров . А към останалите имам само един въпрос : Защо си губите времето в блокирване на IP адреси - нима не знаете че има десетки начини за генериране на чужди IP адреси и използването им от анонимни хора ? Горките потребители ! А по любопитните знаят как да видят по старите редакции на публикации с набедени от някой администратор че уж съдържат "обиди и лични нападки" . Donald Edelberg --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 104.40.177.167 (беседа • приноси)

Всеки потребител, анонимен или не, който нанася вреда на проекта, ще бъде блокиран. Проблемите в момента далеч не са от техническо естество. --Поздрави, Петър Петров 12:54, 11 август 2015 (UTC)
Благодаря за забележката, личните данни бяха скрити от историята на редакциите. --Поздрави, Петър Петров 13:00, 11 август 2015 (UTC)


:-): With creativity and sanity you won another fan in me. Admiration for you Mr. Petar Petrov

С креативност и здрав разум вие спечелихте поредният си фен в мое лице. Адмирации за вас господин Петър Петров
                           --192.235.50.13 10:59, 12 август 2015 (UTC)Donald Edelberg
Г-н „фанатичен патрульор“ Лорд Бъмбъри , един администратор в Уикипедия би трябвало да знае че като такъв трябва да се придържа и да се изразява с думи от Българският тълковен речник , но там #виж [[1]]#виж [[2]] няма такава дума „князове“ както виждате . Оставам на вас честа сам да си редактирате правописните грешки и да си вземете поука ! Поздрави : --192.235.50.16 13:22, 13 август 2015 (UTC)
Няма такова задължение за администраторите. Имайте предвид, че новите реплики се слагат най-отдолу, а отстъп се прави с двоеточие. За повече информация прочетете У:ДС. --Поздрави, Петър Петров 20:10, 13 август 2015 (UTC)
Г-н Петър Петров , намеренията ми бяха да поставя репликата си към " фанатичният патрульор " Лорд Бъмбъри непосредствено под темата открита от него за да се открои и да му направи впечатление . Едва ли допускането на граматически грешки от един администратор е добър пример за останалите потребители в Уикипедия , но както казвате вие - няма такова задължение за тях , така че моята реплика беше само с препоръчителен характер . Вие явно по добре от мен знаете къде и как да бъде разположена тя и Ви благодаря за редакцията и препоръките на "отстъпа със двоеточие" . Уверявам ви че присъствието ми като уикипеданец не е приоритет за мен , но ако трябва да изразя умения - предпочитам темите : IP [[3]] / HTML [[4]] и PHP [[5]] . Желая ви щастливо посрещане на големият християнски празник Успение Богородично ! Поздрави : --207.28.38.3 12:23, 14 август 2015 (UTC)
Един пазител на граматиката на българския език като 207.28.38.3 може да използва пълен и кратък член правилно, разбира се, но и анонимните потребители, както администраторите, понякога правят грешки. --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:55, 14 август 2015 (UTC)
✔Готово Готово Да . Вероятността вие да сте прав за жалост е твърде голяма Лорд Бъмбъри . Не ми остава нищо друго освен да се съглася с вас и да се задоволя с отговорът ви . --207.28.38.3 17:06, 14 август 2015 (UTC)

Демографски карти

Привет! Напоследък се занимавам с теми свързани с населението и въвеждам статистика, обаче много не ме бива да изработвам демографски карти. Ще ми се, ако има специалисти в тази област да се включат, и да създадат всякакви демографски карти, като използват достоверни източници. Ще се радвам ако има желаещи :) --89.215.201.103 13:37, 2 юли 2015 (UTC)

В Общомедия има Категория:Карти на България. Оттам може да си вземеш „празен“ (сив) шаблон и да си го оцветявш както искаш, ако ползваш програма за векторна графика, но това е страшно много труд. За какви карти си мислиш, по принцип? → Иван (беседа) 23:30, 3 юли 2015 (UTC)
Аха. Мисля си за карти свързани с раждаемост, смъртност и естествен прираст, а по-нататък и за механичен прираст и прираст на населението. В Общомедия не разполагат с достатъчно карти на тези теми, сигурно защото и добавянето на статистика отнема много време. Иначе към момента най-сериозно отношение към тези теми виждам в украинската версия, където са създали и шаблон за населението в Украйна, към темите добавят карти и подробна статистика. Към момента има данни за числеността и коефициента на раждаемост, смъртност и естествен прираст във всички области на България през последните 2-3 години, а се надявам да намеря информация и за повече период от време. Досега подробно по тази тема съм се занимавал с областите Бургас и Велико Търново, където съм добавил статистика по общини, но ми се ще да се намери информация за всички общини (иначе за последната година намирам), и да се изработят карти и по общини. Тоталният коефициент на плодовитост също е важна тема. Освен България има още много държави, но за това трябва да има повече желаещи които да се занимават с тези теми, за да има добър резултат. Поздрави! :) --89.215.202.132 09:25, 4 юли 2015 (UTC)
Здравейте! Ако имате данните по области или общини мога да ви направя векторна карта на България. Трябва само да ми дадете данните. Ако искате по-детайлно представяне, като например по землища или населени места, има един проект на Боян Юруков за отворена карта на България, която мога да преработя за нуждите на Уикипедия. Само трябва да проверя със сигурност лиценза. Поздрави --ikonact (беседа) 09:54, 6 юли 2015 (UTC)
Идеално!! Към момента има данни за коефициентите на раждаемост, смъртност и естествен прираст за последните 7 години по всички области в България, както и за общините в някой области, виж статиите „Раждаемост в България“, „Смъртност в България“ и „Естествен прираст в България“, а занапред може да се добави още информация, стига да има източници. А тази карта със землищата на населените места е супер, ще се радвам ако се използва :) Примерно, може да се използват данните за етническия състав от преброяването на населението през 2011 година, по населени места, може да се изчислят какъв процент от населението на дадено селище заема даден етнос. Поздрави!! --87.97.129.79 16:58, 7 юли 2015 (UTC)
В момента работя по едно приложение, което ще може да генерира автоматично карти с различни цветове за областите. Така ще може всеки да генерира карти. Надявам се до няколко дни да е готово и ще го пусна онлайн. Междувременно създадох първата карта с него - виж в карето.
коефициент на раждаемост по области
. Ако имаш някакви забележки или идеи ще се радвам да ги споделиш. Поздрави --ikonact (беседа) 21:46, 12 юли 2015 (UTC)
Направих приложението тук. Може да се правят административни карти на областите, като се избира цвета на всяка. Изборът става по цвят или по стойност. Когато се прави по стойност трябва да се зададат максималната и минималната стойности и да се избере цвят за тях. След това цветовете по картата се изчисляват автоматично спрямо стойностите. Може да се запазва локално и след това трябва да се качи в Комонс. Ако имаш въпроси, питай. Картата може да има още няколко бъга, но като цяло работи. Това е, надявам се да е полезно.--ikonact (беседа) 21:33, 13 юли 2015 (UTC)
Браво, приложението е добро :) Ще ми се ако картата е с по-голям мащаб, и да очертава границите на съседните държави с Черно море. Ако има няколко подобни карти през годините може да се направи карта с хронология, ще е интересно :) --87.97.131.8 12:25, 20 юли 2015 (UTC)
Картата е в svg формат, така че мащабът няма значение. Може да я запазите в какъвто искате размер. За нуждите на статията, тя се определя автоматично. Но ако погледнете в Уикимедия, ще видите, че може да я свалите с размер и от 2000 пиксела. За границите на съседните държави и Черно море си мислех от начало, но реших, че тъй като целта на картата е да представя статистики по области, тези елементи ще разсейват. Ако държите да ги сложа, няма никакъв проблем. Поздрави --ikonact (беседа) 22:04, 20 юли 2015 (UTC)

Демографията е много интересна наука, но също така е и много динамична. Ще видя какво мога да направя за седмица и пак ще си пишем :) → Иван (беседа) 10:24, 4 юли 2015 (UTC)

Благодаря! Вярвам че ще имаме успех :) --87.97.129.79 16:58, 7 юли 2015 (UTC)

Ще трият българската валута в Общомедия

Случайно се завъртях из Общомедия и ето какво намерих: Deletion_requests/Files_in_Category:Money_of_Bulgaria. Аз си мисля, че българската валута е по чл. 4, ал. 1 от ЗАПСП, според който:

Чл. 4. Не са обект на авторското право:

1. нормативни и индивидуални актове на държавни органи за управление, както и официалните им преводи; 2. идеи и концепции; 3. фолклорни творби; 4. новини, факти, сведения и данни.

Някой дали е на друго мнение? → Иван (беседа)

Поправка – сега видях едни други правила на БНБ, но все пак е тъпо. → Иван (беседа)
Мисля, че няма как да останат в Общомедия. Лошото е, че това значи и в нашето си Уики да нямаме изображения.--Лавеол (беседа) 13:40, 5 юли 2015 (UTC)

Опитах се да създам шаблон за железопътни гари, но стигнах до „задънена улица“. Може ли някой да помогне, за да не се налага много триене след мен. Благодаря! --Спасимир (беседа) 08:53, 4 юли 2015 (UTC)

Добра работа. Можеш още да добавиш параметри като: Брой на пътниците, броят на платформи (или площадки) и броят на платформови ръбовете; и (в отговор да или не) каса или касов апарат, преходи над земята, преходи под земята – но тези две не съм сигурен дали правилно на български. Дано ще създадете такъв инфобокс. Има източници и е възможност да създадем за всички гари в Бг както и други страни. Джевянин (беседа).
Какъв по-точно е проблемът? Tropcho (беседа) 15:43, 5 юли 2015 (UTC)
Проблемът е, че когато сложа шаблона в статия не се появява, както е тук. А и не знам какъв точно трябва да е текста в шаблона като му дам опция „редактиране“. --Спасимир (беседа) 20:27, 5 юли 2015 (UTC)
В такива случаи е добре да копираш от някой вече направен шаблон като промениш само параметрите му. Погледни какво съм добавил в шаблона и го промени както ти харесва (може да погледнеш и английската версия, там има доста параметри) - с label се означава това което ще се показва на шаблона преди неговата стойност, която се задава с data. Ако имаш въпроси сподели. --Termininja 22:56, 5 юли 2015 (UTC)
Инфобокс вече работи. Но аз съм искал добавя тези параметри (label) брой на пътниците, брой на платформи, преходи над и под земята. Добавих и не работи, не се изглежда. Какво е там зле? Терми ще погледнеш?;) Джевянин (беседа) 07:23, 6 юли 2015 (UTC).
А сега гледам и е Ок:P Може трябвало време. Джевянин (беседа) 07:29, 6 юли 2015 (UTC).
Много благодаря на Termininja за направата на шаблона. Сега ми е по-ясно и разбрах как става промяната в шаблона. Ще помоля Джевянин, когато добавя нови полета да научи първо думите на български и тогава да ги пише (примерно на беседата на шаблона може да се дискутира какво да включва). „Преходи под земята“ на български се нарича подлез, а над земята – надлез. За „брой платформи“, се използва „брой коловози“. Иначе всяко допълване (стига да има смисъл от него) е добре дошло. --Спасимир (беседа) 09:13, 6 юли 2015 (UTC)
Но питах вас, а никой не отговорявал. А имах предвид Перон (брой на перони). Джевянин (беседа) 09:26, 6 юли 2015 (UTC).

Здравейте. Започнах създаване статии за жг. в Полша, а конкретно близо мен:P И моля погледните как инфобоксът изглежда в практиката: Гоголин (железопътна гара) или Централна гара Ополе. Спрямо мен, можем още добавим два параметри: следваща гара (като в инфобокс за албум) Гураждже – Гоголин – Яшьона, и за железопътни линни. Интересуващи моля за сътрудничество:) Джевянин (беседа) 09:32, 8 юли 2015 (UTC).

А още едно. Някой знае как се това нарича: Level junction? Джевянин (беседа) 09:37, 8 юли 2015 (UTC).
А и за параметър Електрифицирана, има се предвид тази гарата (но не знам, може медия?) или това дали има електро за влаковета на жп линии? Джевянин (беседа) 09:44, 8 юли 2015 (UTC)/
Не се вижда „иглед-описание“. Джевянин (беседа) 10:45, 10 юли 2015 (UTC).
В шаблона беше долна черта. А "Level junction" до колкото разбирам е мястото където се пресичат релсите, т.е. релсов възел, релсово кръстовище или нещо такова... Ето в този документ има доста инфо за железопътните стрелки. На стр. 163 има определения за всички видове и като гледам на това май му казват железопътно кръстолиние. --Termininja 18:49, 20 юли 2015 (UTC)
Чувствах, че има точна терминология. Така кръстолиние или железопътно кръстолиние най-добре? Благодаря:) Джевянин (беседа) 06:20, 21 юли 2015 (UTC).
Кръстолиние може би се използва като технически термин на пресичане на две линии в самата гара. Когато две линии (направления) се пресичат в една гара, самата гара се определя като „ж.п. възел“ - примерно Горна Оряховица (линия изток-запад/линия север-юг), Стара Загора, ... Това не би трябвало да има връзка с шаблона. --Rumensz (беседа) 06:37, 21 юли 2015 (UTC)
Дали не е по-добре линиите, които гарата обслужва, да се въвеждат в „header“ с отделни „предишна/следваща-гара“? Съседните гари съществуват единствено в контекста на конкретна линия. --Методи Колев 07:54, 21 юли 2015 (UTC)
Не съм специалист, но доколкото знам английското в железопътен контекст английското Junction когато е за гара отговаря на „ж.п. възел“ (За Джевянин ж.п. е общоприето съкращение на железопътен) а когато е за линии „съединителна линия/линии“. Мисля, че в някакъв контекст имаше нещо общо и със стрелочниците, но не се сещам. --Сале (беседа) 19:46, 21 юли 2015 (UTC)

Имаме инфококс на жп гара, но дали имаме източници за тях? Знам, че повече географски обекти са енци, и освен също гари, но добре би било, ако имаме някакви официални, реални данни за тях, а не да примерно някакви ще започнат пишат данни да жп гари от главата. Разбира се казвам за български жп гари. Заедно с Елкост намерихме това, но това е твърде малко за единственият източник. Джевянин (беседа) 13:22, 23 юли 2015 (UTC).

Категория за български администратори или подобно

Преди малко отбелязах като проверена Петя Тянкова. От моята гледна точка е на ръба на енциклопедичната значимост, но все пак отгоре, а не отдолу. Член на администрацията на президента на България. За висшите администратори си имаме категории Категория:Български министри, Категория:Български дипломати и т.н. Обаче за „втория ешелон“ на властта си нямаме подходяща категория. Чакам умни предложения :) Може би Български управленски дейци или Българи на висши административни длъжности или друго? → Иван (беседа) 20:29, 4 юли 2015 (UTC)

А защо не просто "Членове на държавната администрация" (или нещо в този дух)? "Членове на администрацията на президента" може да е подкатегория. Tropcho (беседа) 16:01, 5 юли 2015 (UTC)
Измислих го :-) Категория:Държавни служители на България→ Иван (беседа) 17:50, 7 юли 2015 (UTC)
Или „Български държавни служители“. --Rumensz (беседа) 17:54, 7 юли 2015 (UTC)
Тъпо е предложението и на двама ви! Допреди месеци и аз бях за тази категория :)). Предложението на Тропчо е по-реално за случая. --Izvora (беседа) 17:56, 7 юли 2015 (UTC)
Членове не ми харесва, защото ще дойде някой гей и ще поиска да има и членки, а после да не казвам какво. Пък и категорията вече е създадена. Ама няма да се тръшкам да си умра на ината да остане, както съм я написал. Ако искате, пускайте обсъждане за местене. → Иван (беседа) 17:59, 7 юли 2015 (UTC)
Категорията вече може да бъде преместена. Пък и тук е мястото, което се преглежда от повечето потребители. Чакаме нови мнения. (Това с гейовете нещо не го зацепих.) --Izvora (беседа) 18:06, 7 юли 2015 (UTC)
По закона всички (посланици, министри, и пр.) са държавни служители. А категорията трябва да започва с "Български ...", за да е лесно откриваема и ползваема. --Rumensz (беседа) 19:21, 7 юли 2015 (UTC)

Лични несгоди

Преди дни преинсталирах Уиндоус и съответно качих нова версия на Мозила. И понеже има повече от един разбирател ползващи компа междувременно нещо е бутнато из настройките на браузъра. Така в режим на редакция ми се появи някакъв странен шрифт, който много ме обърква и бави. Пробвах в Хром, там всичко си е нормално. Въпросът ми е как мога да възвърна първоначалните настройки на шрифта в Мозила та да мога да си редактирам нормално без да се налага да ползвам благопожелания към близки роднини :)) --Izvora (беседа) 16:45, 5 юли 2015 (UTC)

Пробва ли това [6]? Tropcho (беседа) 17:05, 5 юли 2015 (UTC)
Перфектно. Получи се. Благодаря. --Izvora (беседа) 17:20, 5 юли 2015 (UTC)

Неандерталецът (Homo neanderthalensis) е изчезнал вид човек, живял в Европа и Западна Азия в епохата на средния палеолит (130 000 – 14 000 г. преди новата ера).

Погрешно е написано, че Неандерталецът обитава Европа от 130 000- 14 000 г преди новата ера! Хронологическите граници на т. нар. Среден палеолит по време на които Неандерталските популации населяват Европа е от 200 000 до 40 000 г преди новата ера, най-общо казано!

Dr. Tsenka TSANOVA Max-Planck-Institute for Evolutionary Anthropology Deprtment of Human evolution Deutscher Platz 6 D-04103 Leipzig Germany - e-mail: ttsenka@yahoo.fr


177.227.140.77 15:30, 6 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Трябва ли да се превеждат песни?

От няколко години превеждам песни от английски на български и ми беше изтъквано (от преводачи), че това е безсмислено занимание. Аз не мисля така. Превеждам и стихове и други текстове, но най-интересно и занимателно ми е да превеждам песни и то по няколко начина:

  1. Така че да се запази доколкото е възможно оригиналното звучене (тоест преводът да може да се пее на оригиналната мелодия)
  2. Така че самият превод да има собствен ритъм и рима.
  3. Така че да се запази до най-голяма степен смисълът на песента.

Целта на този раздел е да прочета повече мнения относно превода на песни и евентуално да си помагат хората, които искат да правят това и го намират за полезно. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 94.156.197.110 (беседа • приноси)

Не мисля, че това има отношение към Уикипедия? --Спас Колев (беседа) 11:34, 10 юли 2015 (UTC)

Здравейте. Как да пишем: 1600 m, 1600 м, 1600 м., 1600 m., 1600 м н.м.р., 1600 м. н.м.р., 1600 м.н.м.р., 1600 м. н.м.в., 1600 м.н.м.в., 1600 м НМВ, 1600 м. НМВ? Помогнете ми как това е. Джевянин (беседа) 10:44, 10 юли 2015 (UTC).

В инфокаретата – само „1600 m“. --Методи Колев 11:23, 10 юли 2015 (UTC)
Трябва да се пише 1600 m (за върхове добавката н.в. е ненужна). Ако е необходимо да се спомене и надморската височина на някой обект, тя се съкращава н.в. (Енциклопедия А-Я, изд. БАН, 1974 г.)--Zhoxy (беседа) 12:31, 10 юли 2015 (UTC)
Благодаря. Джевянин (беседа) 17:07, 10 юли 2015 (UTC).
Но защо латинското m а не българското м? Както г, с, км, мм, км/ч = g, s, km, mm, km/h? Джевянин (беседа) 17:14, 10 юли 2015 (UTC).
Защото в България действа Наредба за единиците за измерване, разрешени за използване в Р. България. Според нея трябва да употребяваме само международните означения на единиците от SI, а те са на латиница (и няколко гръцки букви). Това се спазва при всички наши национални стандарти, научните публикации, техническа и др. документация и, разбира се, в енциклопедиите. Кирилските означения официално са отменени преди 25 години, но още се използват по вестници и популярни издания.--Zhoxy (беседа) 19:07, 10 юли 2015 (UTC)

Молба за съдействие

Здравейте , бих желал да създам статия описваща биографията за един човек, искам да публикувам подробна информация за него както и негова снимка. Но тъй като не мога да напиша сам това се нуждая от вашата помощ , затова моля за съдействие.


22todos (беседа) 12:51, 10 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Вижда се, че можете да пишете, значи можете и да четете - Указанията на Беседата на Вашата потребителска страница и връзките към нея. Ще е от полза да посочите името на човека, за да се знае дали да Ви съдействаме или не. --Rumensz (беседа) 16:24, 10 юли 2015 (UTC)

Омазани координати

Някой би ли погледнал защо координатите в Абритус са омазани? Аз не успях да открия причината. Благодаря! --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:00, 10 юли 2015 (UTC)

Аз също съм това видял в други статии, но сега си не помя. Мислях че това причина на сайтове или размер на екрана, но не знам. Джевянин (беседа) 19:03, 10 юли 2015 (UTC).

Самуилица е друг пример. Там изглежда двата шаблона теглят координати от Уикиданни, защото ако премахна единия проблемът бива решен. --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:08, 10 юли 2015 (UTC)

Ползвате два шаблона, които вадят едновременно координати. Сложете само единия - за Арх. обект, какъвто е. --Rumensz (беседа) 19:11, 10 юли 2015 (UTC)
Аха. Как да се сложи? Джевянин (беседа) 19:16, 10 юли 2015 (UTC).
В смисъл да остане само единия - за {{Археологически обект}} или {{Природна забележителност}}. Ако е необходимо самите шаблони могат да се разширят с нужните показатели. --Rumensz (беседа) 18:58, 12 юли 2015 (UTC)
За Самуилица статията трябва да се раздели - една за арх. обект (което е основното в нея), друга за пещерата, която е природна забележителност. --Rumensz (беседа) 20:49, 12 юли 2015 (UTC)
При мен координатите са омазани по принцип а не само в тази статия. Изглежда, че този който е направил така, че да „изхвърчат“ над шаблона някъде на началото на страницата никога не си е сменял размера на шрифта или самия шрифт. --Сале (беседа) 20:15, 11 юли 2015 (UTC)
Дай някой пример за сверка. --Rumensz (беседа) 20:49, 12 юли 2015 (UTC)
Ми например въпросната статия за Абритус в текущата си версия с един шаблон [7] при мен изглежда ето така: [8] Проблемът е в размера на шрифта, който използвам. При мащабиране координатите се изместват спрямо тази разделителна линия при това различно в различните страници и почти винаги попадат точно върху линията. Ползвам Монобук изглед щото другите не ги понасям за повече от 5 минути. --Сале (беседа) 12:12, 13 юли 2015 (UTC)
Заради монобука е, при него липсват стиловете на coordinates. --Termininja 06:17, 14 юли 2015 (UTC)
Още едно различно „омазване“ има при Банкя_(село). По някаква причина шаблонът {{Селище в България}} в тази статия взима координатите на Банкя т.е. не се съобразява нито с параметъра екатте нито с координатите зададени в шаблона. Кой е наясно откъде и как се появяват тези координати? --Сале (беседа) 03:16, 15 юли 2015 (UTC)
Записани са грешно в Уикиданни. --Rumensz (беседа) 05:38, 15 юли 2015 (UTC)

Уикипедия:Предложения за администратори/Спасимир

Вижте Уикипедия:Предложения за администратори/Спасимир. --Спас Колев (беседа) 12:01, 13 юли 2015 (UTC)

Jingiby.... Пак e оклепал правилото за тройното връщне?!

https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%94%D0%B0%D0%BA%D0%B8&action=history

Моля за прилагане на праивлото за тройното връщане... Няма смисъл да го чакаме. Не се поправя. Моля за поне една седмица налагане на въздържание на нарушителя Jingiby. --212.5.158.183 19:20, 14 юли 2015 (UTC)

Радакцията Ти е правилна и полезна, само че защо махаш шаблон за „източник“? Джевянин (беседа) 19:51, 14 юли 2015 (UTC).
Анонимният редактор е блокиран заради упорито връщане на спорни промени. Правилата важат и за анонимни редактори, а такива с ОПР изобщо нямат място тук. --Поздрави, Петър Петров 19:54, 14 юли 2015 (UTC)

догадка

съдейки по фамилиите , си мисля , че с.Ново село има руска жилка (белогвардейска), също може би и с.Гъмзово
109.120.214.32 19:48, 14 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Град или град и община

Здравейте. Ако някой може да ми каже. Какво различен е град от град и община? Щом, повечето общини имат села (главния център плюс други селищета). Ние следва да се прилага с шаблон „Община в чужбина“, а не на шаблон „Шаблон:Селище инфо“. Пример: Крапковице (община) вместо Крапковице е град и община; Грачен (община) вместо Грачен е град и обшина. А същестуват: Чезате град и община или за Чехия същото (тук пример на английски, че още никой не взе за това на български) Олбрамице е село и община. (да, понякога общината има само едно селище, но най-често има ги няколко). Дали това е перфиден мързелът? Или в това е правило? Благодаря предварително, че таматът е важен, щом не пишем Свиленград е град и община а в статията ѝ пишем селата, а разграничеме между обшина, който е административна единица а единно селище. Джевянин (беседа) 11:16, 16 юли 2015 (UTC).

София е едновременно град, община и област. Въпрос на административно деление при административното управление. --Rumensz (беседа) 11:28, 16 юли 2015 (UTC)
Но така е за София. Но в статията за нея, няма начало като: София е град, община, област и столица на България. Има отделна статия за община София, Област София, нали? Така и за този примерно, трябва да е Чезате (община) и Чезате (град), а не в една купчина. Чезате е град и община. Така е освен във всяка страна. Много другоезични Укипедии така правят да е град и община, но спрямо мен това е идване в удобност, а и имаме дори специален шаблон (инфобокс) за община. Как мислите, как да правим? Имаме още не създани статии например за общини на Хърватия, Чехия, Франция, Испания. Това е важно. Джевянин (беседа) 12:10, 16 юли 2015 (UTC).
Отделни статии за общините си се създават. Просто в Италия общините съвпадат териториално със селищата и допълнителна статия е ненужна. --Методи Колев 12:34, 16 юли 2015 (UTC)
Аха, така там една община = едно селище? Джевянин (беседа) 13:28, 16 юли 2015 (UTC).
Да. --Методи Колев 13:33, 16 юли 2015 (UTC)
Мерси. А там когато общината има няколко селища (Словакия, Полша, Албания, Сърбия, Македония, такава Чехия – хем има едно селише, хем има само 2 а рядко 10, но най-често като в Италия) трябва (по-добре) да разграничаме? Джевянин (беседа) 13:39, 16 юли 2015 (UTC)
Предполагам, че го разбирате правилно, но нека да бъдем точни в изразяването, дори в беседите: погрешно е твърдението „София е ЕДНОВРЕМЕННО град, община и област“, правилният изказ е „София МОЖЕ ДА ОЗНАЧАВА град или област“ (общината в миналото е била Софийска, сега се казва Столична). Това са различни обекти с име София: град София и 2 области, наричани София или Софийска (всяка от тях с административен център гр. София, като само малката област включва града-център) - имената на областите обаче не са определени от законодателите, само е посочен град за административен център и са изредени съставните общини. За справка вижте закона, с който се образуват 28-те области от 01.01.1999 г. --Elkost (беседа) 19:33, 10 август 2015 (UTC)

Разграничение (там където е повече от едно селище) между общината и града, или да се слеят в едно?? Давам пример Барири – община в щата Сао Пауло. Да е у нас Барири (община) – град и община със други селищета (със много междууики) → Барири – град (без междууики). Джевянин (беседа) 14:03, 30 юли 2015 (UTC).

Запитване

Добро утро бих искъл да попитам за блокирани профили защо не се дава инфурмация,защо е блокиран


Cvetelin Ivanov (беседа) 04:09, 18 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Годишнини от събития на началната страница - стар стил vs. нов стил

Гледам, че днес на началната страница при годишнините се появяват Илинденско-Преображенското въстание (избухнало на 20 юли 1903 г. стар стил) и обсадата на Плевен (започнала на 20 юли 1877 г. нов стил, ако може да се вярва на английската уикипедия). Т.е. изглежда, че две събития, които вероятно не са се случили в един ден, се появяват заедно в шаблона. Струва ми се, че това е неоптимално и може би малко заблуждаващо. Бих преместил въстанието в шаблона за 2-ри август (новостилската дата), но преди да го направя сметнах, че може би не е лошо да попитам дали имаме единна политика по този въпрос. Между другото, знам за съществуването на Уикипедия:Стар_и_нов_стил, но там не виждам отговор (нито съществени индикации, че въпросната страничка е израз на някакъв широк консенсус сред редакторите). Tropcho (беседа) 11:32, 20 юли 2015 (UTC)

Аритметически правилно е годишнините да са в нов стил (в смисъл, че разликата между 20 юли 1903 г. стар стил и 2 август 2015 г. нов стил е точно 112 години). --Спас Колев (беседа) 12:35, 21 юли 2015 (UTC)

Среща Уикимедия ЦИЕ 2015 (Wikimedia CEE Meeting 2015)

От 10 до 13 септември е планувана среща на уикимедианци от централна и източна Европа в Естония. Има страница за въпроси и необходимости, на която можем да отбелязваме какво можем да предложим на международната общност като опит, инструменти и евтини проекти; кой е заинтересован да участва; силните и слабите ни страни; необходимостите ни и въпросите ни. Моля желаещите да напишат каквото счетат за правилно там, а ако някой се колебае може да обсъдим идеите му тук преди да ги представим на международната координационна страница. Настоящата информация от пощенския списък на уикимедианците от централна и източна Европа е за две стипендии на държава (общо 50 участници), но това може да се промени и в двете посоки, в зависимост от това кой какво има да допринесе и да научи. --Лорд Бъмбъри (беседа) 15:22, 20 юли 2015 (UTC)

Ако има желаещи за участие ще е добре да си кажат в рамките на следващите 24 часа, защото срокът изтече преди два часа. Също така ако имате идеи – допишете ги в списъка. --Лорд Бъмбъри (беседа) 23:01, 25 юли 2015 (UTC)

Който не е влязъл през вратата, може да влезе през прозореца. Можете да се регистрирате тук до 17 август в случай, че имате интерес да участвате в конференцията. Предварителната програма на конференцията е публикувана тук. Желателно е участниците да могат да покрият en-3 във Вавилон и да са в състояние да могат да участват в дискусии по теми от програмата или дори, в идеалния случай, да представят свои знания и идеи по тези теми. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 18:40, 13 август 2015 (UTC).

Скрапиране на статии с псевдо-националистичен спам

От около месец на Уикипедия се вихри меко казано странен редактор. Същият е вманиачен на тема пропагандиране на квазинаука и прави опити да налага личното си мнение с подкрепата на няколко дежурни източника на български любители неисторици, което е несериозно. Освен това, като използва десетки IP-та и марионетки, той продължава да пише необезпокояван тук своите меко казано смешни твърдения. Смятам, че срещу подобна атака трябва да се вземат доста по-сериозни мерки от администраторите на енциклопедята. Не може да се толерира писането от страна на неуравновесени хора, обсебени от идеи фикс и ширещи откровено антинаучни тези, граничещи с лаишки ревизионизъм и абсолютен непрофесионализъм. Само вижте на какво заприлича статията за юеджи. Самият стил на редактиране и рефериране е пълен скрап и спамира статията, която изглежда направо зле. Посочват се някакви източници, писани от лекари, без да има цитирана страница и т.н. Това е недопустимо. Jingiby (беседа) 14:13, 21 юли 2015 (UTC)

Настоявам да отбележа, че администраторите вече са на ръба на силите си и умоляват цялата общност да се включи във връщането на редакциите на този потребител или тези потребители. На око като най-големи помощници до сега ми се набиват Rumensz и Jingiby. Моля и за помощ с поправянето на блокирания от месец Mpb eu и марионетките му (списък със статии за проверка). Администраторите не могат да поправят всички грешки в Уикипедия, но всички дружно можем. Благодаря! — Предният неподписан коментар е направен от Лорд Бъмбъри (приноси • беседа) 19:11, 21 юли 2015 (UTC) (UTC) (проверка)
Лично аз не мога веднага да установя коя информация е вярна и коя не е, понеже не съм специалист по темата. Би трябвало да ходя по източниците и да чета внимателно дали съдържат написаното в Уикипедия. Предполагам, че за повечето редактори е така. По спорни промени би трябвало да има обсъждане на беседите. Всичко това иде да рече, че не може да се оправят лесно нещата по познатия ни и установен начин, а друг засега нямаме. Можем да гласуваме за временна забрана за редактиране на спорните статии от нерегистрирани и новорегистрирани потребители, но това само по себе си подлежи на дълга дискусия. --Поздрави, Петър Петров 12:35, 23 юли 2015 (UTC)
Аз започнах машинално да отменям редакции, защото се уверих, че редакторът е неоткровен с общността и буквално си ръси лъжи. Направих два опита да проведа свестен разговор с него, но не се получи. В единия от случаите коментирахме точно източниците, които е посочил и съдържанието, което подкрепя с тях - пълна пародия е! --Izvora (беседа) 13:26, 23 юли 2015 (UTC)
Напълно вярвам в това, но няма да направя и едно връщане, което лично не съм проверил че е недостоверно. А и няма смисъл, луди с кауза дал Бог. Пак казвам, възможното и ефективно техническо решение според мен е масова забрана за редактиране от нерегистрирани и новорегистрирани потребители по спорните статии. Нещо, което няма да направя без общо обсъдено решение. --Поздрави, Петър Петров 18:07, 23 юли 2015 (UTC)
Още едно техническо решение, за което обаче е нужен общностен консенсус (т.е. вероятно няма да стигнем до него) е разширението Flagged Revisions. Спири ··· - - - ··· 20:12, 26 юли 2015 (UTC)

Снимка на Бойко Борисов

Да не би да наближават избори? Тази снимка, която е качена от партия, е поставена на всички статии с негови снимки на всички езици. Мислите ли, че е редно? --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:16, 21 юли 2015 (UTC)

Колегите, които ме познават лично, знаят че не съм симпатизант на ГЕРБ. Но след като от партията са качили официална снимка и са обновили всички статии, това може само да ни радва. Ако в някой случай се налага използването на конкретна снимка, например за среща с определено лице или посещение на определено място, може да се върне старата. Но аз не виждам проблем тук, теб какво те притеснява?. Ако партиите започнат да качват повече снимки, от това Уикипедия само ще спечели. Пропагандата ще я трием, разбира се, но в тази снимка не виждам пропаганда. → Иван (беседа) 20:21, 21 юли 2015 (UTC)
Днес и аз видях тези промени и дори върнах някои от тях. Дразнещо е във всички статии да се появява една и съща снимка на Борисов. А какво мисли партията му по въпроса едва ли касае Уикипедия. Така че, където срещна такава промяна, имам намерение да връщам редакциите. --Молли (беседа) 21:13, 21 юли 2015 (UTC)

Аз не разбирам защо Молли е фен на старите и неактуални снимки, но няма да влизам в дискусии. → Иван (беседа) 20:48, 23 юли 2015 (UTC)

Не съм фен на старите снимки, а на разнообразните. След като съществува повече от една снимка, според мен е добре да създадем разнообразие. --Молли (беседа) 21:58, 23 юли 2015 (UTC)
Една галерия от снимки към статията - тъй де, да се вижда развитието. Като, че ли има значение каква е снимката. --Rumensz (беседа) 06:16, 24 юли 2015 (UTC)
Не става въпрос за една статия, а за всички, в които има снимка на Борисов. В момента е една и съща по всички статии. --Молли (беседа) 13:07, 24 юли 2015 (UTC)

Снимки от Уики обича Земята за ползване

Тук са снимките-победители от фотоконкурса „Уики обича Земята“. Хубаво е да не си останат самотни в Общомедия, а да бъдат ползвани по статиите. Разбира се Spiritia, Vodnokon4e, VladislavNedelev и аз, които организирахме конкурса, няма да можем да поставим всички снимки по статиите, затова ще се радвам на подкрепа. И за тези, които вече си казват „тоя, па, какво се е запенил за десет снимки?“ имам отговор – в тази категория има над 1600. Поздрави и благодаря! --Лорд Бъмбъри (беседа) 14:27, 22 юли 2015 (UTC)

Навярно би било добре, когато е възможно, в описанието на подобни снимки да се поставят и GPS координатите. --Stanqo (беседа) 10:39, 23 юли 2015 (UTC)

Футболни клубове

Във връзка със зачестилото поместване на статии за различни селски клубове, предлагам за значимост на статиите да се смятат само клубовете участващи (или участвали) в квалификационните групи на футболното първенство - А, Б, В, или аналогични в миналото. Останалите да се вписват само към статиите за селищата им. --Rumensz (беседа) 11:03, 24 юли 2015 (UTC)

Аз съм съгласен дефиницията да бъде „клубът да е играл в някой от първите три ешелона на футболното първенство поне една година в историята си“. Мисля, че традиционно това са професионалните и полупрофесионалните клубове. Мисля, че на днешно време „А“ и „Б“ група са професионални, а „В“ – полупрофесионални. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:32, 24 юли 2015 (UTC)
И аз съм за, това звучи смислено. Джевянин (беседа) 13:35, 24 юли 2015 (UTC).

Този шаблон има някакъв бъг. Когато например не е на нов ред, а е залепен за текст не се визуализира както трябва. Не смея да пипам, защото се ползва от страшно много страници. Моля запознатите да го погледнат. --Nadina 19:47, 24 юли 2015 (UTC)

При мен няма разлика, дай пример. --Termininja 12:31, 26 юли 2015 (UTC)
Виж в страница 24 юли преди редакцията ми. --Nadina 14:27, 26 юли 2015 (UTC)
Проблемът е бил в това че е поставен в списък, а не че е след текст, опитах и с други навигационни шаблони и винаги се чупят по този начин. Иначе навигационните шаблони ползват {{Навигационен шаблон}}, а той Модул:Navbox, предполагам проблема идва от там, но е излишно да се търси, понеже по принцип не им е мястото на шаблоните да стоят в списък, и случаят предполагам е инцидентен и единствен. --Termininja 18:43, 26 юли 2015 (UTC)
Благодаря за анализа, сама не бих го диагностицирала :) --Nadina 19:11, 26 юли 2015 (UTC)

Потенциално полезни джаджи

Джаджата autocomplete дава списък с възможни статии след като човек напише [[ и започне да пише име на статия след двете квадратни скоби. Можете да видите в моя common.js как да си я добавите за проба и ако се хареса на няколко души можем да я добавим в списъка с джаджи. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 11:36, 25 юли 2015 (UTC)

Ето и още една – тя поставя препратка към инструмент за проверка на авторски права в менюто след „Преглед, Редактиране, Редактиране на кода, История, Още“. --Лорд Бъмбъри (беседа) 15:31, 25 юли 2015 (UTC)

Лорд Бъмбъри: Слагай и двете в списъка с джаджи. Повече по-добре! --Vladimir Alexiev (беседа) 10:19, 31 юли 2015 (UTC)

История на село Пиперково обл. Русе

http://svetlanda.com/пиперково-извор-на-живота/
87.120.225.173 07:02, 27 юли 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Сложен линк в статията. --Rumensz (беседа) 16:36, 27 юли 2015 (UTC)

Началната страница и препратки към пояснителни страници

В момента на началната страница има 6 препратки, които сочат към пояснителни страници. Добре ще е колегите, които избират съдържанието за там да имат включена джаджата BKL, която прави подобни препратки с червен фон, за да могат да ги видят и да ги коригират навреме. Досадно е препратка от началната страница да води към страница за пояснение, при положение, че може да води директно към страницата на статията. --Стан (беседа) 07:42, 28 юли 2015 (UTC)

Tool for categories

Hi! Spotted this one. Well, I'm not a tool writer, but this one looks interesting and quite simple, knowing the database structure. Before such tool is written you have to answer to such questions:

  1. How many levels? Because is some cases (when you get specific category tree) you can get too general category
  2. What to do with multiple categories? If category X is in category Y and Z, what to do next? Find categories for Y or Z (if both of them aren't in Bulgarian)? And if Y is in Bulgarian, and Z not? What to do with Z? Ignore it or try looking up in higher level? I hope you also understand that you can get quite a bunch of categories in such way

You should answer to more questions, I think, but this would be a good start. And I hope you understand, that "exists in English and Bulgarian" means, that both language categories are connected in Wikidata. There is no other way to determine such thing. So you could get some false negatives, if your category isn't at Wikidata. Of course, if there would be such tool, it could handle any language Wikipedias, not only English->Bulgarian, but A->B.

Otherwise the idea looks good. I could suggest Magnus Manske (author of many cool tools), tools wmflabs or VPT, just don't say that I sent you there :) --Edgars2007 (беседа) 09:59, 28 юли 2015 (UTC)

Отговорих в Уикипедия на латвийски. Става въпрос за инструмент, който да ни дава списък от подходящи категории за дадена статия, взимайки информация от свързани статии на други езици. --Лорд Бъмбъри (беседа) 16:34, 28 юли 2015 (UTC)
От години имаме инструмент улесняващ избирането на категории при превод: Потребител:V111P/js/Инструменти за уики превод. Има и превод на английски: en:User:V111P/js/Wiki Translation Tools. --V111P 23:34, 28 юли 2015 (UTC)
Благодаря! --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:14, 29 юли 2015 (UTC)

11 август - уикисреща в „Под липите“

Това трябваше да е уикисеминар през някой от уикендите, обаче с Дими, Пламен и Спасимир плановете ни щяха да се разминат напълно, ако не беше денят 11 август, вторник, само в който всички сме едновременно налице в София. Идеята е аз и Дими да разкажем за отминалата Уикимания в Мексико, а Пламен и Спасимир – за кампа на Централна и източна Европа, който ще се проведе от 30 юли до 2 август в Скопие. Предложението ни е за среща в „Под липите“ от 19 часа; който има възможност и желание нека заповяда. :) Спири ··· - - - ··· 10:22, 28 юли 2015 (UTC)

Ако това ще помогне на колебаещите се, ще нося едно шише бутикова украинска водка, подарък от украинските уикимедианци за българските. И почти цялото е предвидено за изпиване на срещата във вторник. ухилване Спири ··· - - - ··· 11:42, 8 август 2015 (UTC)

Пак реклама

Потребител:Klassa.bg е написал хвалебствена статия за Ангел Симеонов (поет). Принципно, няма лошо, ако се сложи шаблон:паун и малко източници. Обаче вече си имаме и отделна статия за 20 дни от февруари(стихосбирка), и ако нещата продължат в този дух, скоро ще си имаме статии за кучето, колата, жената, децата и любовницата на успешния бизнесмен и поет Ангел Симеонов. Засега като минимум обединяване на стихосбирката и статията за "поета", и сериозно редактиране, ама нямам време и нерви. Който е в настроение, да почва. → Иван (беседа) 15:05, 30 юли 2015 (UTC)

Появи се и След мен. Което пък поставя принципния въпрос „Стихосбирките енциклопедични статии ли са?“ Няма значение дали човека е значим поет или не. Статия за стихосбирка е едно, електронен вариант на самата книга е съвсем друго --GVF (беседа) 11:00, 3 август 2015 (UTC)
Има и статии за музикални албуми. Принципна разлика няма. Има и книги, които се продават само в Е-формат. Друг е въпросът, че текстът на стиховете няма място в статията, а е за Уикицитат, ако е без авторски права. --Rumensz (беседа) 11:46, 3 август 2015 (UTC)
Готово - първата е слята, а втората, която нарушава авторски права е изтрита.--Алиса Селезньова (беседа) 13:00, 3 август 2015 (UTC)
Говорим за едно и също, с различни думи. :) Между другото, вярно, че и потребителят се нарича Klassa.bg но текстът на Ангел Симеонов (поет) е копиран от [[9]] --GVF (беседа) 21:38, 3 август 2015 (UTC)
Не се поддавайте на мозъчните промивки с т.н. "авторско право" - прочетете си закона и по-специално чл.24, който изброява подробно кога и как можете да цитирате. Собствено авторското право се нарушава ако няма името на автора; т.н. сродни права - ако търпи вреди. Уикипедия е с безкористна цел, така че пряко не ощетява. Не се поддавайте на манипулирането с чувство за виновност или страх.80.72.94.176 22:27, 3 август 2015 (UTC)
Няма никакво чувство за виновност и никакво чувство на страх. Има правила и спазването им. Уикипедия:Авторско право и Уикипедия:Условия за ползване#Допринасяне към Уикипедия. Спири ··· - - - ··· 10:03, 5 август 2015 (UTC)
Има бележка, че там текстът не е писан от специалист по авторско право. Това е още едно основание да се препоръчва четене на закона, а не да се приемат безропотно злоупотреби с позоваването към него, нали?80.72.94.176 20:45, 8 август 2015 (UTC)
Съдържанието на Уикипедия трябва да може да се разпространява и по комерсиален път, затова е извън изключенията на чл. 24 ЗАПСП. --Спас Колев (беседа) 11:56, 12 август 2015 (UTC)

Configure Citoid

Citoid looks like a very useful extension. According to https://www.mediawiki.org/wiki/Citoid it's already installed in Visual Editor but is not configured in bn.wiki. Could someone configure it? --Vladimir Alexiev (беседа) 10:54, 31 юли 2015 (UTC)

Не е толкова полезно, колкото си мислиш. Само някои популярни, предимно англоезични, сайтове са настроени, и съвсем не е лесно да се настроят нови. Имаме WebRef което е много по-лесно за настройване, само трябва да намерим начин да споделяме настройките. --V111P 21:54, 1 август 2015 (UTC)

Stephen Curry

Някой може ли да провери как е най-правилно да се изпише името на Stephen Curry на български и ако е грешно да премести статията. Писал съм го Стивън само защото така се е наложило в българските медии. Вече два пъти анонимни потребители се опитват да го поправят.--Ģiverņ (беседа) 16:41, 31 юли 2015 (UTC)

Да провери къде? --V111P 21:40, 1 август 2015 (UTC)
Нещо не ти разбрах въпроса. Благодаря на колегата Zhoxy--Ģiverņ (беседа) 11:36, 2 август 2015 (UTC)
Просто се чудех къде/как искаш да проверим как е най-правилно на български - може да е както му викат на него, както по принцип се произнася и транскрибира това име или по наложеност в бг медиите. --V111P 13:31, 2 август 2015 (UTC)