Уикипедия:Наръчник/Файлове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от У:НК)
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

В статиите, които създавате или редактирате, могат да се поставят картинки, за да илюстрират текста. Най-лесният начин за вмъкване на картинки е с щракване на шестия бутон в режим на редактиране, който в кутията за редактиране извежда:

[[Файл:Пример.jpg|дясно|мини|ВЪВЕДЕТЕ ТЕКСТ]]
ВЪВЕДЕТЕ ТЕКСТ

Ето и резултата от буквалното изпълнение на тази команда:



В примера по-горе в тъмносиньо са маркирани променяемите параметри на командата:

  • Пример.jpg — задължителен параметър, име на файла, чувствително на малки и главни букви.
  • дясно — незадължителен параметър за мястото на картинката в страницата.
  • мини — незадължителен параметър за рамка около картинката с фиксирана ширина, която съдържа поясняващия текст под нея.
  • ВЪВЕДЕТЕ ТЕКСТ — незадължителен параметър, свободен поясняващ текст под картинката, въвеждането му е силно препоръчително.

Това не са единствените параметри на командата, но са най-често ползваните. Повече информация за разнообразните варианти за форматиране на картинките има в Уикипедия:Картинки.

Можете да подберете подходящи илюстративни материали от сродния на Уикипедия проект Общомедия (Wikimedia Commons). В този сроден проект се съдържат и организират в галерии и категории свободните изображения, аудио- и видео-файлове, които могат да се ползват наготово.

До юли 2008 картинки можеха да се качват и локално, но тази функционалност вече е спряна и качванията са пренасочени към Общомедия. Важно е да се знае, че в Общомедия могат да се качват, а в Уикипедия на български език могат да се ползват само свободни изображения.

Пробвайте наученото дотук в пясъчника, след което продължете с Наръчника.