Херцогство Маса и Карара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Герб на Херцогството Маса и Карара

Херцогството на Маса и Карара (на италиански: Ducato di Massa e Carrara) е горноиталианско малко княжество, съществувало от 1663 до 1859 г. Намирало се на територията на днешната провинция Маса и Карара, в севернозападната част на Тоскана, Италия.

Съседните херцогства Маса и Карара се управлявали от 1663 г. от монарси на североиталианската династия Кибо-Маласпина в Персоналунион.

Последният член на фамилията, херцогиня Мария Тереза (1731-1790), се омъжва за последния херцог на Модена от фамилията Дом Есте, Ерколе III д’Есте. Тя управлявала своите държави самостоятелно и общата им дъщеря Мария Беатриче д’Есте (1750–1829) ги наследява през 1790 г. Тя се омъжва за австрийски ерцхерцог. През 1797 г. Маса и Карара са окупирани от революционна Франция и стават част на френските васални държави Цизалпинска република, Италианска република и Кралство Италия.

През 1806 г. Наполеон като италиански крал отделя Маса-Карара от своето кралство и поставя там за владетел своя зет Феликс Бачиоки, от 1805 г. вече херцог на Лука. След свалянето на Наполеон се възстановява отново Есте-владичеството в Маса-Карара през 1814 г. под австрийска закрила.

От 1829 до 1859 г. малките държави Маса и Карара са в държавния съюз на Херцогство Модена и се включват в Рисорджименто първо към Кралство Сардиния и след това към новата държава Италия.

Князе, после херцози на Маса[редактиране | редактиране на кода]

(от 1829 до 1859 г. Маса и Карара е в Херцогство Модена и Реджио)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]