Телевиса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Televisa)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Телевиса
Лого на Телевиса
TELEVISA CHAPULTEPEC.jpg
Тип Публична компания
Търгувана като BMV:TLEVISA
Индустрия Медия
Предшественик 26 март 1955 г.
(Telesistema Mexicano)
1966 г.
(Televisión Independiente de México)
Приемник Televisa
Основана 8 януари 1973 г.
Основател Емилио Аскарага Видаурета
Седалище Бул. „Васко де Кирога“ No. 2000, Колония Санта Фе,
Мексико, Флаг на Мексико Мексико
Брой местоположения Международна
Генерален директор Алфонсо де Ангоития
Служители над 15 000
Продукти Телевизия
Кино
Преса
Телекомуникация
Интернет
Радио
Дублаж
Анимации
Платена телевизия
Собственик Емилио Аскарага Жан
Дъщерни компании AISA, Bestel, Cablemás, IzzI Telecom, Клуб Америка, Intermex, Editorial Televisa, ФК Некакса, Pantelion Films, Ацтека, Televisa Cine, Televisa Consumer Products, Televisa Música, Televisa Networks, Televisión Internacional и други[1]
Девиз Споделя нашите традиции
Уебсайт www.televisa.com
Телевиса в Общомедия

Група „Телевиса“ (на испански: Grupo Televisa) е мексиканска медийна компания, една от най-големите в развлекателния бизнес в световен мащаб.[2] Занимава се с производство и излъчване на телевизионни програми, телевизионните сигнали са свободни и платени – по кабел и сателит, международно разпространение на политически програми, телевизия, списания, вестници – публикуване и разпространение, производство и разпространение на радиопрограми, спортни събития и забавления на живо, производство и разпространение на филми, интернет, и участва в игралната индустрия и лотарии.

Мексико оглавява списъка на най-високата концентрация на медии от цял свят и се нарежда на трето място сред страните от ОИСР, които предлагат услугите си най-скъпо.[3] В този контекст, телекомуникационният пазар в Мексико е доминиран от Телевиса и Carso.[4] Телевиса е собственик и на Клуб Америка.

Създадена е през 1950 година от Емилио Аскарага Видаурета. Това е най-голямата испаноезична медия.[5] Тя е най-големият производител на теленовели, които се разпространяват по цял свят.

Централният офис на Телевиса
в Чапултепек
Новият офис на телевизията
Филмови студия на Телевиса
в Чапултепек

Телевизионни канали[редактиране | редактиране на кода]

Безплатни
Телевизионни канали
Лого Име Слоган Дата на стартиране Програма
Las Estrellas logo (2016).png Las Estrellas * Аз съм със звездите
* Направете го със звездите
* За да разберете новините (новини)
21 март 1951 Теленовели, новини, мексикански филми, спорт, забавни програми и токшоу програми.
Foro TV 2016 NewLogo.jpg Foro TV Имате думата 1 септември 1950 Новини и спортни предавания
Logotipo-Canal-5-México.png Canal 5* #LoTraes 18 август 1952 Сериали, филми, специални програми, футболни мачове и спортни събития като Олимпийските игри и ФИФА.
Nueve (2018 logo).png Nueve Изцяло твой 1 септември 1968 Развлекателни програми, сериали, спортни и международни събития (като Грами, Мис Свят и Мис Вселена) и продукции на Телемундо, Univision и Unicable.
Платени

Дъщерни компании[редактиране | редактиране на кода]

Televisa Regional[редактиране | редактиране на кода]

Televisa Regional (Телевиса Регион) е подразделение на Група Телевиса, която управлява мрежа от 256 телевизионни канала, някои от които са независими. Televisa Regional е отговорна за експлоатацията и поддържането на телевизионни станции на местно ниво. Тези станции излъчват собствена програма, но и част от програмите на каналите Las Estrellas, FOROtv, Canal 5*, и Gala TV, както и на други програми, собственост на Телевиса.

Televisa Radio[редактиране | редактиране на кода]

Televisa Radio (Телевиса Радио) е резултат от сливането на Grupo Televisa и Grupo Prisa, двата лидера в телекомуникационната индустрия, съответно в Мексико и Испания. Мисията на радиото е да информира, забавлява и съобщава новини в актуално време.

 • W Radio е лидер в новини, култура, развлечение и спорт.
 • Los 40 е най-голямата радиостанция, ориентирана към младежката аудитория. Има покритие в 11 държави – Аржентина, Гватемала, Доминиканска република, Еквадор, Испания, Колумбия, Коста Рика, Мексико, Панама, Парагвай и Чили.
 • Ke Buena се отличава като най-важната радиостанция, излъчваща мексиканска музика.
 • XEQ Radio е станция, която работи за по-добър живот чрез положителния си език, музикалната и културна програма, и социалната си ангажираност.
 • TDW е единствената радиостанция със спортни програми, излъчваща 24 часа, 365 дни в годината.

Televisa Networks[редактиране | редактиране на кода]

Televisa Networks (Телевиса Мрежи) е лидер в производството и дистрибуцията на богато разнообразие телевизионни канали, предлагащи оригинални продукции, спортни и музикални събития, национални и международни филмови заглавия.

Sky México[редактиране | редактиране на кода]

Sky México е най-големият доставчик на сателитна телевизия в Мексико, с голямо разнообразие от национални и международни телевизионни канали. Успехът му се дължи на националното покритие, както и използването на съвременни цифрови и сателитни технологии.

The Brands Group[редактиране | редактиране на кода]

Сега под това име Издателство Телевиса си поставя за цел да се превърне в най-големия издател и разпространител на латиноамериканска преса в Латинска Америка и САЩ.

Televisa Cine[редактиране | редактиране на кода]

Televisa Cine (Телевиса Кино) е дъщерно дружество на Група Телевиса, състоящо се от Videocine Producción и Videocine Distribución, отговорни за производството и разпространиението на мексикански и международни филми.

IzzI Telecom[редактиране | редактиране на кода]

Izzi Telecom е лидер в кабелната телевизия в Мексико, предлага на фиксирана цена неограничено потребление на телефонна и интернет услуга. Предлага на потребителите няколко икономични опции за добавяне на телевизионни услуги.

Televisa Interactive Media[редактиране | редактиране на кода]

Televisa Interactive Media отговаря за създаването и реализирането уебсайтове, мобилини приложения, дигитални стратегии, видео по поръчка, видео на живо на продукции на компания Телевиса. Сред продуктите ѝ са:

 • Esmas.com – Информационен сайт на Телевиса, предлагащ пълна информация за всички подразделения на Група Телевиса.
 • Televisadeportes.com – Предлага спортна информация, включително коментари, статистики, спортни предавания и видео. Това е един от най-пълните портали по рода си.
 • Tvolucion.com – Цифрова видео платформа.
 • Esmas movil – В продължение на години е най-атрактивното мобилно приложение, съдържащо ексклузивни снимки и клипове на артисти.
 • Señal TN.com – Цифрова и интерактивна услуга, предназначена за деца.
 • PM и Sin Censura – Информационни платформи, предназначени за младежката публика.

Blim[редактиране | редактиране на кода]

Лого

Blim (Блим) е платформа за видео при поискване (video on demand), собственост на Телевиса, с висока резолюция и ексклузивно съдържание на продукции на Телевиса, както и на международни компании като Walt Disney Company, Paramount Pictures, BBC, Metro-Goldwyn-Mayer, RTVE, Videocine и Fox Networks Group.

Услугата е създадена на 22 февруари 2016 г. Достъпна е в 17 държави – Мексико, Колумбия, Аржентина, Коста Рика, Панама, Чили, Перу, Венецуела, Еквадор, Гватемала, Боливия, Хондурас, Парагвай, Салвадор, Никарагуа, Уругвай и Белиз.[6]

Televisa Música[редактиране | редактиране на кода]

Televisa Música (Телевиса Музика) е дъщерно дружество на Телевиса, имащо за цел да популяризира актуалните музикални таланти. Отговаря за селектирането, разпространението и представянето на музикални събития като концерти, телевиционни предавания, церемонии по награждаване и популяризирането на нови таланти.

Televisa Consumer Products[редактиране | редактиране на кода]

Televisa Consumer Products (Телевиса Потребителски продукти) е дъщерно дружество на Група Телевиса, отговорно за управлението на различни брандове (лицензи) за създаване и развитие на рекламни стратегии, и като представител е задължен да постигне успех на брандовете, които представлява. По-рано този клон на Групата носи името Televisa Licencias.

Club América[редактиране | редактиране на кода]

Клуб Америка е мексикански футболен отбор със 100-годишна история, собственост на Телевиса.

Estadio Azteca[редактиране | редактиране на кода]

Стадион Ацтека се използва от Клуб Америка и от мексиканския национален отбор. Също така на стадиона се провеждат големи спортни събития като ФИФА, световни първенства, религиозни събития и концерти. „Ацтека“ е един от най-големите стадиони с капацитет 84 000 зрители.

Teletón[редактиране | редактиране на кода]

Teletón е фондация, чиято дейност е съсредоточена в рехабилитацията на деца с увреждания, интеграция на хора с увреждания, лечение на деца, болни от рак и деца с аутизъм.

Nuestra Belleza México[редактиране | редактиране на кода]

Nuestra Belleza México е най-известният мексикански конкурс за красота. Телевиса е отговорна за провеждането на това ежегодно събитие. Занимава се с представителството за конкурсите Miss Internacional и Мис Вселена.

Bestel[редактиране | редактиране на кода]

С над 16-годишен опит Bestel (Бестел) е едно от дъщерните дружества на Телевиса, ориентирано в индустрията на информационни и комуникационни техонологии. Със своето присъствие в 225 мексикански градове е една от най-успешните и големи оптични мрежи в страната.

AISA Apuestas Internacionales S.A. de C.V.[редактиране | редактиране на кода]

Чрез тази дъщерна компания Телевиса излиза на развлекателния пазар на томболи, лотарии и казина.

CJ Grand Shopping[редактиране | редактиране на кода]

CJ Grand Shopping е телевизионен канал за пазаруване, предлагащ продукти на ексклузивни марки от най-високо качество по атрактивен начин, излъчващ се 24 часа в денонощието.

Intermex[редактиране | редактиране на кода]

Предлага широка гама от услуги за разпространение, логистика, управление и маркетинг. Разполага с най-модерна технология, за да осигури по-голяма дистрибуторска мрежа от над 25 хиляди точки на продажба в Мексико и повече от 75 хиляди в чужбина. Притежава водещите дистрибуторски фирми в Аржентина, Чили, Колумбия, Еквадор, Панама и Перу.

Univisión[редактиране | редактиране на кода]

Univision Communications е водеща медийна компания в САЩ, основана през 1992 г., собственост на Телевиса и Broadcasting Media Partners, предлагаща телевизионните канали Galavisión, UniMás, Univisión, Univision Deportes Network и Univision tlnovelas.

Ocesa[редактиране | редактиране на кода]

Телевиса е съдружник с 40% собственост в OCESA Entretenimiento, чиято дейност е ориентирана към организацията на културни мероприятия като концерти, театрални постановки, изложби и други.

Imagina Media Audiovisual[редактиране | редактиране на кода]

Дъщерна компания на Телевиса, собственик на телевизионния канал Canal F1 Latin America, излъчващ 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, състезания на Формула 1.

Ánima Estudios[редактиране | редактиране на кода]

Телевиса е собственик с 20% дял в тази компания, ориентирана в създаването на анимационни филми и сериали.

Подразделения[редактиране | редактиране на кода]

Noticieros Televisa[редактиране | редактиране на кода]

Noticieros Televisa (Телевиса Новини) е подразделение на Телевиса, отговарящо за информирането и анализа на актуални събития.

Televisa Deportes[редактиране | редактиране на кода]

Televisa Deportes (Телевиса Спорт) отговаря за представянето на спортни събития като мексикански първенства, НБА, бейзбол, Формула 1 и други.

Fundación Televisa[редактиране | редактиране на кода]

Fundación Televisa (Фондация Телевиса) отговаря за осъществяването на социални проекти.

CEA[редактиране | редактиране на кода]

Центърът за артистично образование (на испански: Centro de Educación Artística, съкратено CEA) към Телевиса е артистична институция, специализирана в обучението на млади таланти, насочили се към киното и телевизията. Седалището на Центъра се намира в комплекса Телевиса Сан Анхел. Центърът е основан от Еухенио Кобо на 26 септември 1978 г.

Всяка година постъпват около 5000 кандидатури за обучение от целия свят, от които само 35 или 40 се одобряват. Едно от най-важните изисквания към кандидатите е да са между 17 и 23-годишна възраст. След извършване на съответния подбор, приетите се обучават в 3 последователни години. Институтът предлага 3 основни специалност – „Художествено творчество“, „Актьорско майсторство“ и „Теоретико-културна област“. След успешно завършване випускниците получават диплома за една от следните професии: режисьор, театрален актьор, телевизионен деятел, актьор за кино и телевизия, балетист, танцьор, певец, киновед, текстовед, художник, художник за кино и телевизия.

Центърът не разполага с партньорски училища в Мексико или в други държави.

Televisa Espectáculos[редактиране | редактиране на кода]

Televisa Espectáculos (Телевиса Шоу програми) е подразделение на Телевиса, което информира за новини от шоу бизнеса.

Televisa En Vivo[редактиране | редактиране на кода]

Televisa En Vivo (Телевиса На живо) отговаря за отношенията на компанията с различни компании, брандове и т.н. за рекламни кампании, тържествени откривания на карнавали и други събития, излъчвани директно.

Televisa Niños[редактиране | редактиране на кода]

Televisa Niños (Телевиса Деца) е подразделение, насочено към детската публика, като се фокусира върху вкуса на децата. Предлага собствени програми, сериали и анимационни филми, интернет страници и образователни приложения.

ARCA[редактиране | редактиране на кода]

Подразделението е ориентирано към творческата индустрия, занимава се с представянето на нови проекти.

PROTELE[редактиране | редактиране на кода]

Отговаря за съхранението, защитата и управлението на цялото съдържание, произведено от Група Телевиса.

SITATYR[редактиране | редактиране на кода]

Съюз на служителите и артистите от телевизията и радиото

Телевиса Сан Анхел[редактиране | редактиране на кода]

Площад „Телевиса“ в Сан Анхел

Телевиса Сан Анхел (на испански: Televisa San Ángel) е комплекс от филмови и телевизионни студия, основан през 1948 г., разположен в град Мексико. В комплекса се намират Центърът за актьорско образование към Телевиса и продуцентската компания и филмов дистрибутор Videocine (по-рано Televicine).

Телевиса Сан Анхел се състои от 16 цифрови студия, всяко с площ от 900 квадратни метра. Центърът за пост продукция е един от най-развитите в света с цифрова и HD технология и разполага с 10 зали за редактиране. Микрофоните, използвани в теленовели и сериали, са вид Лавалиер. В комплекса се записват годишно около 15 теленовели, сериали и филми.

Телевиса Сан Анхел не разполага с т.нар. „сценографски град“ или „телевизионен град“, както например бразилската компания Rede Globo. Продуцентите смятат, че е по-добре да се направят снимките на места, показващи красотата на Мексико, за да бъде излъчена жива картина на теленовелите.

Над 30 продуценти са работили в Телевиса в продължение на много години, настоящите са: Андре Барен Диас, Педро Дамян, Гелирмо дел Боске, Луис де Яно Маседо, Карла Естрада, Емилио Лароса, Чабело, Роси Окампо, Хорхе Ортис де Пинедо, Хуан Осорио, Анджели Несма Медина, Никандро Диас Гонсалес, Салвадор Мехия Алехандре, Кармен Амендарис, Енрике Сеговиано, Жисел Гонсалес, Роберто Гомес Фернандес, Едуардо Меса и други.

На входа на Сан Анхел е площад „Телевиса“, посветен на продуценти, режисьори, актьори и други служители, които са работили най-малко 30 години в Телевиса.

Теленовели[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Televisa: Empresas del Grupo. // Архивиран от оригинала на 16 септември 2013. Посетен на 30 август 2013. (на испански)
 2. Reporte de Cyntia Barrera. Editado por Carlos Aliaga. Grupo mexicano Televisa impulsará cobertura deportiva, canal Univision. // Reuters. 22 de enero de 2013. Посетен на 23 de enero de 2014.
 3. Organisation for Economic Co-operation and Development. Working Party on Communication Infrastructures and Services Policy. // Посетен на 5 de mayo de 2015. (на английски)
 4. ¿Principio del fin del monopolio de Televisa?. // Diagonal. 23 de julio de 2013.
 5. Editorial Televisa, World’s Largest Spanish-Language Publisher, Goes Live with K4
 6. Televisa le entra a la competencia en „streaming“. // El Universal. Посетен на 28 de marzo de 2016.