Власий Севастийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за арменския светец. За града вижте Свети Влас.

Свети Влас
Светец
Роденок. 250 г.
Починал316 г.
Почитан вХристиянство
Празник3 февруари
11 февруари
Атрибутилекуващ задавено дете, кръстосани свещи, гребен за вълна
ПокровителствоИталия, Парагвай, Сицилия, Далмация, Рубиера, Маратеа, Дубровник, Източният град, каменоделци, резбари, предачи, страдащи от задух, животни, строители, ветеринари, гърлото, малолетните
Свети Влас в Общомедия

Свети Власий или Свети Влас (на арменски: Սուրբ Բարսեղ; на гръцки: Άγιος Βλάσιος) е християнски мъченик от III-IV век. Православната църква чества паметта му на 11 февруари.[1] Католическата църква го чества на 3 февруари. Празникът му е известен и като Власовден.

Той е в числото на Четиринадесетте свети помощници - призоваван при заболявания и проблеми, свързани с гърлото при деца и животни (добитък).

В агиографията е описван, като епископ на град Севастия, Малка Армения (днес Сивас, Турция), който се изявява като лечител и чудотворец. Според неговото житие в Acta Sanctorum Блаз първо е измъчван с побой, с дара̀̀к/дарак (железен гребен, използван за влачене на вълна), а след това - обезглавен от някого си Агриколаус (Агриколай) по заповед на Лициний - един от последните императори от Римската тетрархия. В иконографията Свети Влас често е изобразяван с дарака.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]