Кунигунда Ростиславна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кунигунда Ростиславна
кралица на Бохемия
Родена
1245 г.
Починала
ПогребанаПрага, Чехия
Управление
Период1261 – 1278;
1278 – 1285 (регент на Вацлав II)
ПредшественикМаргарет фон Бабенберг
Семейство
РодРюриковичи
БащаРостислав Михайлович
МайкаАнна Унгарска
СъпругОтокар II (1261)
Завиш фон Фалкенщайн (1285)
ДецаВацлав II
Агнеса Пршемисловна (1269–1296)
Кунигунда Ростиславна в Общомедия

Кунигунда Ростиславна е руска княгиня и чешка кралица – втора съпруга на чешкия крал Пршемисъл Отокар II, която управлява Бохемия като регент на сина си Вацлав II от 1278 до смъртта си.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1245 г. Дъщеря е на руския черниговски княз Ростислав Михайлович и унгарската принцеса Анна Арпад. По майчина линия Кунигунда е внучка на унгарския крал Бела IV от династията на Арпадите, а баща ѝ е син на черниговския княз Михаил Черниговски (потомък на Рюриковичите), който е убит от татарите и е обявен за мъченик от Руската православна църква.

Ростислав Михайлович успява да избяга от татарите и като зет на унгарския крал управлява областите Славония и Мачва.

Чешка кралица[редактиране | редактиране на кода]

На 25 октомври 1261 г., в Братислава, Кунигунда е омъжена за чешкия крал Пршемисъл Отокар II, който малко преди това се развежда с първата си съпруга – Маргарет фон Бабенберг, която вече била доста възрастна и не можела да роди деца на съпруга си. Бракът на чешкия крал е уреден от дядото на Кунигунда – унгарския крал Бела IV, който с действията си цели по-тясно сближаване на двете кралства.

Кунигунда ражда на Отокар II Пршемисъл няколко деца, сред които Кунигунда Пршемисловна, Агнеса Пршемисловна и Вацлав II.

Сближаването между Чехия и Унгария обаче приключва десет години по-късно, когато на унгарския престол се възцарява крал Ищван – вуйчо на Кунигунда.

Регент на Вацлав II[редактиране | редактиране на кода]

През 1278 г. съпругът на Кунигунда е убит в битка срещу войските на германския император Рудолф I. Смъртта на краля разединява страната – управлението на Моравия преминава в ръцете на привърженици на Рудолф I, които оставят Кунигунда – сега регент на Бохемия, да управлява районите около Прага, а синът ѝ Вацлав е сгоден за една от дъщерите на Рудолф – Гута Хабсбургска.

През 1285 г. в Прага Кунигунда се омъжва още веднъж – този път за чешкия магнат Завиш – господар на Фалкенщайн, но умира няколко месеца по-късно на 9 септември 1285 г. в Прага.

Българска царица[редактиране | редактиране на кода]

Българският историк Пламен Павлов идентифицира кралица Кунигунда с българската царица Анна Ростиславна – също дъщеря на Ростислав Михайлович и съпруга на българските царе Михаил II Асен и Калиман II. Традиционно се приема, че Анна Ростиславна и Кунигунда Ростиславна са две различни дъщери на княз Ростислав Михайлович, но според Пламен Павлов най-вероятно става дума за една и съща личност[1]. Според него Анна Ростиславна, която в Чехия става известна като Кунигунда, се омъжва за чешкия крал, след като през 1256 г. болярите в обсадената от Ростислав Михайлович българска столица я връщат на баща ѝ, който я отвежда обратно в Унгария.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павлов, Пламен. Търновските царици. В.Т.:ДАР-РХ, 2006.