Портал:История

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал История

Александрийска библиотека

История е откриването, събирането, организирането, анализирането и представянето на информация за минали събития. История също може да означава непрекъснат, обикновено хронологичен запис на важни публични събития, на определени тенденции или институции. Учените, които професионално се занимават с история, се наричат историци . Това е област на знанието, която използва разказа, за да проучи и анализира последователността на събитията, а понякога и обективно да изследване причината и следствието на определено събитие.
редактиране 

Избрана статия

Парашутисти-десантчици в небето над Нидерландия, 17 септември 1944
Операция Маркет Гардън е настъпателна операция на американски, британски и полски войски в Нидерландия през септември 1944 г. „Маркет Гардън“ е считан за най-големия въздушен десант през Втората световна война и въобще във военната история. Главната цел на антихитлеристките сили е да превземат мостове на територията на Нидерландия, като по този начин си осигурят плацдарм за нахлуване в Германия, заобикаляйки силно укрепената отбранителна линия „Зигфрид“. Голямата идея обаче е приключване на войната до Коледа и превземането на Германия преди настъпващата от изток Червена армия. още »
редактиране 

Избрана картинка

Самурай е една от четирите основни класи в Древна Япония. още »

 
редактиране 

Избран цитат

редактиране 

Категории

редактиране 

Исторически периоди

редактиране 

На 26 март през...

редактиране 

Знаете ли ...

...кой европеец първи достига бреговете на днешна Аржентина?
...кое решение на Чърчил кара икономиста Джон Кейнс да напише своя знаменит труд "The Economic Consequences of Mr. Churchill"?
...колко години продължава Стогодишната война?
...какво е хунвейбин?
...на коя дата "Дръзки" торпилира турския крайцер "Хамидие"?
...къде е живяло племето ятвяги?
...коя е най-голямата германска колония?
...кой и кога открива Соломоновите острови?

редактиране 

Парченца от мозайката на историята...

Френската императорска гвардия отстъпва в каре, отчаяно отбранявайки се, през тесните редове на неприятеля. Наполеон се движи бавно сред охраняващия го батальон гренадири.
- "Храбри французи, предайте се!" - извиква английския полковник Хелкът на обкръженото от всички страни каре, командвано от Камброн, който изкрещява в отговор: - "Merde! La Garde meurt, elle ne se rend pas!" - "Л...о! Гвардията умира, но не се предава!"
редактиране 

Сродни Уикимедия

История в Уикицитат     История в Уикикниги     История в Уикиизточник     История в Общомедия
Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки