Кълъраш: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.3) (Робот Добавяне: ms:Călăraşi
м r2.7.3) (Робот: Променяне от it:Călăraşi (Romania) на it:Călărași (Romania)
Ред 85: Ред 85:
[[hu:Călărași]]
[[hu:Călărași]]
[[id:Călăraşi]]
[[id:Călăraşi]]
[[it:Călăraşi (Romania)]]
[[it:Călărași (Romania)]]
[[ja:カララシ]]
[[ja:カララシ]]
[[ko:컬러라시]]
[[ko:컬러라시]]

Версия от 13:11, 25 февруари 2013

Вижте пояснителната страница за други значения на Кълъраш.

Шаблон:Селище в Румъния

Кълъраш (Шаблон:Lang-ro) е град и административен център на окръг Кълъраш, Влашко, Югоизточна Румъния. Разположен е край брега на река Дунав, срещу Силистра. В града живеят около 76 000 души.

История

На мястото на днешният град има данни за селище още от праисторически времена. Днешното селище е образувано от влашките князе като станция по пътя до Цариград, където е имало страноприемница, в която пратениците-ездачи са сменяли конете. Оттук произлиза и името на града Кълараш, което от румънски се превежда като „ездач“. От малка станция по пътя Букурещ — Цариград постепенно селището се развива и през 1834 вече е център на окръг.

Стопанство

В близост до град Кълараш, на самия бряг на Дунав се намира големият металургичен комбинат „Сидерка“, който 15 години е основен източник на обгазяване на град Силистра с фенол[1]. През последните няколко години в завода тече процес на демонтиране на съоръженията.

Транспорт

Има изградено голямо пристанище, което се свързва с река Дунав чрез канал. На брега на реката срещу Силистра е изградена румънската част от фериботния комплекс Силистра-Кълараш.

От 2005 г. в град Кълараш френската фирма „Сен Гобен“ изгражда завод за плоско стъкло. Така нареченият Дунав Мост 3 ще бъде построен между Кълъраш иСилистра, чието строителство е прогнозирано да започне през 2008 год.(цитат)

От 28.11.2009 г. между Силистра и Калараш започва да работи водно такси, като публично-частно партньорство между общините в двата града и местния бизнес. Моторната лодка ще превозва до 7 пътници за 20 мин. и ще се движи по график или по поръчка.[2]. Еднопосочният билет е 5 евро.

Побратимени градове

Външни препратки

Източници

Снимки


Шаблон:Румъния-мъниче