Фокшани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фокшани
Focșani
— град —
    Герб
Градският театър
Градският театър
Фокшани (Румъния)
Red pog.png
Фокшани
Страна Флаг на Румъния Румъния
Окръг Вранча
Площ 54,8 km²
Надм. височина 46 m
Население (2011) 73 868 души
1348 души/km²
Кмет Десебал-Габриел Басински (СДП)
Официален сайт focsani.info
Фокшани в Общомедия

Фокша̀ни (на румънски: Focşani) е административен център и най-големият град в окръг Вранча, източна Румъния.

География[редактиране | edit source]

Фокшани е разположен на 46 m надморска височина в най-северната част на Долнодунавската низина и в подножието на планината Вранча, най-южната част на Източните Карпати. Около Вранча преминават няколко активни разлома, на които се дължи силната сеизмичност на района. Площта на общината е 54,8 km².

Градът е пресечен от река Милков, част от басейна на Сирет, която дълго време е граница между областите Влашко и Молдова. Исторически градът играе важна роля като граничен търговски център, а и в наши дни през него преминават основните пътни и железопътни връзки между Букурещ във Влашко и Бакъу в Молдова.

История[редактиране | edit source]

Градът е основан през 16 век и е упоменат за първи път в документ, разказващ за битката между молдовския владетел Йоан Вода чел Витяз и влашкия княз Александру II Мирча през 1574 г.

Възхода на града води до създаването на голямо тържище вблизост до него – Търгу Путней (в свободен превод – “Пазар край пътя”). Тъй като е на границата между две държави, се развиват два обособени града – Фокшани мунтени (Влашки Фокшан) и Фокшани молдовени (Молдовски Фокшан), разделяни от река Милков, като всеки от градовете си имал свои институции и организация. В средата на 17 век Молдова е по-развита и просперираща от Влашко. Григоре I Гика издига в планинската част манастира “Свети Йоан” който днес се намира в центъра на града, на площад “Унири” (“Съединение”).

Съединението на княжествата от 1859 г. повдига въпроса за местоположението на столицата на новото държавно образование. Съществува проект това да е гр. Фокшани, но това не става, а столицата се установява в Букурещ.

Поради опасността от наводнения, коритото на р. Милков в наши дни е изместено на юг от града.

През 1917 г. Румъния сключва в града примирието с Централните сили, което прекратява участието ѝ в Първата световна война.

Население[редактиране | edit source]

Населението на града е 73 868 жители, според преброяването от 2011 година.

Външни препратки[редактиране | edit source]