Дзадзики

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дзадзики
Дзадзики
Дзадзики
Видсалата, предястие, мезе
Произход Османска империя
Сервиранестудено
Основни съставкицедено кисело мляко, краставици, чесън, сол, зехтин
Дзадзики в Общомедия

Дзадзики (на гръцки: Τζατζίκι) е гръцка салата. Прави се от кисело мляко (обикновено овче или козе), краставици, чесън, сол, зехтин, понякога и лимонов сок, също мента, копър или магданоз.[1] Винаги се сервира студена, но докато в Гърция и Турция се сервира като предястие или гарнитура към основното, на други места е често придружавана от хляб. Използва се още като добавка към дюнери.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името е гръцкото произношение на името на турския джаджък, съдържащ по-голяма част от съставките за дзадзики.

Варианти[редактиране | редактиране на кода]

Дзадзики като гарнитура към кюфтета

Турският джаджък, по-разреденият роднина на салатата, обикновено се сервира като гарнитура към месо, въпреки че се възприема като супа или салата.[2] Обичайни съставки са кисело мляко (козе), краставици, сол, чесън и суха дива мента.[3] Сервирана като мезе, за салатата е характерна по-гъста консистенция.

В Кипър е позната като „талатури“,[4] но рецептата често включва мента и по-малко чесън, за разлика от гръцката.

Позната е като „сух таратор“ или „Снежанка“ в българската, македонската и сръбската кухня. По време на приготовлението киселото мляко се оставя в кърпа за няколко часа, като по този начин губи голяма част от съдържащата се в него вода (става „цедено“). След това се прибавят краставици, чесън, сол и растително масло.

Подобни салати са известни в Ирак под името „джаджи(и)к“, обикновено сервирани като мезе и в компанията на алкохолни напитки, най-вече арак, подобна на узо напитка.

В Кавказкия регион се приготвя вариант, чието име е „овдух“. Вместо мляко се слага кефир, като по този начин се получава освежаваща лятна напитка. При прибавяне на полученото към смес от зеленчуци, яйца и шунка се получава „окрошка“.

В Иран се предлага салатата „мааст о хяр“, буквално означаващо „мляко с краставици“. Прави се от по-гъсто мляко, към което се добавят парченцата краставица и мента, или копър (понякога накълцани ядки за украса).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Classic Greek Tzatziki Sauce // Архивиран от оригинала на 2015-01-03. Посетен на 12 август 2013.
  2. ((en)) Шулман, Марта Роуз. Mediterranean Harvest: Vegetarian Recipes from the World's Healthiest Cuisine. Rodale, 2007. ISBN 978-1-59486-234-2. с. 106.
  3. ((en)) Григсън, Джейн и др. Jane Grigson's Vegetable Book. University of Nebraska Press, 2007. ISBN 978-0-8032-5994-2. с. 239 – 40. Посетен на 12 август 2013.
  4. ((en)) Хофман, Сузана. The olive and the caper: adventures in Greek cooking. Workman, 2004. ISBN 978-1-56305-848-6. с. 149.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Tzatziki в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​