Драгановец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Драгановец
България
Red pog.png
Драгановец
Област Търговище
Red pog.png
Драгановец
Общи данни
Население 533 (ГРАО, 2014-06-15)*
Землище 14,471 km²
Надм. височина 277 m
Пощ. код 7773
Тел. код 06003
МПС код Т (Т)
ЕКАТТЕ 23087
Администрация
Държава България
Област Търговище
Община
   - кмет
Търговище
Красимир Мирев
(БСП)
Кметство
   - кмет
Драгановец
Адем Адемов
(ДПС)

Драгановец е село в Североизточна България. То се намира в община Търговище, Област Търговище.

География[редактиране | edit source]

История[редактиране | edit source]

На 2,5 км южно от Драгановец, в местността Боаза или Манастиря, се намира тракийско светилище, базилика, късноантично и средновековно селище. Това е археологически комплекс, обявен за паметник на културата от местно значение, който се състои от:

Тракийско светилище от II-IV в.Първите археологически проучвания са тясно свързани с разкриването на пещ за строителна керамика от ІІ-ІV в.Производството на керамиката е предназначено за изграждане на базиликата и принадлежащите й сгради. Както пещта, така и тракийското светилище, и по-късно изградената петкорабна базилика върху неговите основи са проучени през 1969-1971 г. от Казимир Попконстантинов, уредник през този период в отдел "Археология" ( музей Търговище), а сега професор по Археология във ВТУ"Св. св. Кирил и Методий".

Светилището има правоъгълна форма (15 на 19,5 м). Първоначално се е състояло от две помещения, а впоследствие е прибавено още едно. Основите са градени от ломени камъни и кал. В насипа са намерени 111 цели и фрагментирани плочки, посветени на Аполон, който е наречен с епитета Аулосадос, две на Зевс, статуйки на Тракийския конник, керамика и монети от Аврелиян (270 г.) и Клавдий Готски (268 г.). Светилището е съществувало в периода II-IV в.

Базилика

По-късно върху неговите основи се построява базилика (20 на 18 м.). Тя е петкорабна с три апсиди, наос и нартика. Основите й са градени от ломени камъни и бял хоросан. Към един втори строителен период принадлежи екзонартиката, използвана и през българската епоха. Около нея са разкопани останки от жилища.Източно от базиликата се намират две крепости - "Хоро тепеси"(ІІ-V в.) и "Марна кале" (ІV-VІІ; ІХ-ХІV в.). Крепостта "Хоро тепеси" е построена върху селище от енеолитната епоха.

Корабна базилика

Византийска 5 корабна базилика от V-VI в., единствена в България открита досега.

Керамична пещ

Пещ за строителна керамика, построена в съседство и във връзка с изграждането на базиликата.

Казимир Попконстантинов.1. Пещ за строителна керамика при с. Драгановец, Търговищко. - Музеи и паметници на културата, 4 (1970), 12-15.;2. Тракийско светилище при Драгановец, Търговищко. - В: Тракийски паметници. Т. 2, С., 1980, 90-140.; 3. K. Popkonstantinov, R. Kostova. The five-aisled basilica at Draganovets, Turgovishte district in late antique settlement structure of the region. - In: The Roman and the Late Roman City. S., 2002, 228-237.