Ефебифобия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Група тийнейджъри

Ефебифобията е страх от младежта. Първоначално наречен „страх или омраза към тийнейджърите“,[1] днес феноменът е признат за „неточна, преувеличена и сензационна характеристика на младите хора“ в редица култури по света.[2] Изследванията на страха от младежта се срещат в социологията и младежките изследвания. Тя се отличава от педофобията по това, че е фокусирана по-скоро върху юноши, а не върху деца.

Лексикология[редактиране | редактиране на кода]

Думата „ефебифобия“ се образува от гръцките думи ἔφηβος (ефибос) – „младеж“ или „юноша“ и φόβος (фобос) – „страх“ или „фобия“. Въвеждането на този термин се приписва на статия на Кърк Астрот от 1994 г., публикувана в Phi Delta Kappan.[3] Днес се употребява често в международен план от социолози, правителствени агенции[4] и младежки застъпнически организации, които определят ефебифобията като необичаен или ирационален и постоянен страх или омраза към тийнейджъри или юноши.[5] [6]

Подобни понятия[редактиране | редактиране на кода]

Терминът „педофобия“ е широко разпространен в Европа, за да опише гореспоменатия „страх от младежта“.[7][8]Педиафобията“ е страх от бебета и деца. Подобни термини включват „адултизъм“, което е склонност на възрастните да са предубедени към деца и младежи, и „възрастова дискриминация“, което описва дискриминация срещу всеки човек поради възрастта му.

История[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че страхът от младежта, заедно със страха от уличната култура и страха от престъпността, съществува в западната култура от „незапомнени времена“.[9] Твърди се, че Макиавели е осъзнал, че страхът от младежта е това, което е попречило на град Флоренция да поддържа постоянна армия.[10] Твърди се също, че Древна Венеция и Древна Гърция са имали фалшива обществена политика поради страха си от младежта.[11][12]

Смята се, че ранният американски пуританизъм разчита на страх от младежта, която се смята за олицетворение на приключенията и просветлението и следователно е разглеждана като податлива на „декадентския морал“.[13] По време на Индустриалната революция популярните медии в Западна Европа и Северна Америка са в особено голяма степен ориентирани към разпространяването на страха от децата и младежите, за да продължат индустриализацията на училищното образование[14] и в крайна сметка да премахнат младите хора от работното място, когато трудът им става ненужен поради към механизацията и притока на нова работна ръка.[15]

Твърди се, че Франция след Втората световна война създава редица политики, които отразяват страха от младежта. „Изпратете ги на летни лагери, други настанете в поправителни домове, останалите да имат чист въздух, да построят спортни игрища...“ са били намеренията на младежките политики в онази епоха.[16] След Втората световна война армията на Съединените щати определя нарастващия брой младежи в дълбокия Юг като проблематичен сценарий за националната сигурност. Анализаторите предполагат, че нарастването на страха от младежта в популярната култура може да се дължи на политиките за отбрана, създадени в отговор на тази заплаха.[17]

„През 90-те години на миналия век се засили общественият страх от подрастващите“, причинен от „увеличения достъп на младите хора до оръжия, синдикализирането на териториални младежки банди в незаконни наркокартели, расистки стереотипи на градската младеж, академично и политическо угодничество, медийна лудост и вълна от обществено значими училищни стрелби по ученици от техни съученици“.[18]Сиатъл Уикли“ изрично цитира страха от младежта като движещ фактор зад вече несъществуващата Наредба за тийнейджърските танци в Сиатъл.[19] Правителството на Тони Блеър във Великобритания въвежда Заповед за антисоциално поведение през 1998 г., която също се приписва директно на страха от младите. [20]

Причини[редактиране | редактиране на кода]

Медии, търговци, политици, младежки работници и изследователи са замесени в поддържането на страха от младежта.[21] Тъй като се очаква младите хора в развитите страни да стоят извън работната сила, всяка тяхна роля извън чисто потребителска е потенциално заплашителна за възрастните.[22] Продаването на „безопасност“ на родители и учители също е движеща сила за съществуването на този страх, тъй като системите за домашна сигурност, мобилните телефони и използването на компютърно наблюдение се продават на родителите; а рентгеновите устройства, металотърсачите и видеонаблюдението все повече се продават на училищата с предпоставката, че на младите хора не трябва да се вярва. Тези стъпки са въпреки факта, че опитът постоянно показва, че наблюдението на младежите не помага много за предотвратяване на насилие или трагедии: масовото убийство в гимназията в Колумбайн се случи в сграда с видеонаблюдение и полиция в сградата.[23]

Самото създаване на термините младеж, юношество и тийнейджър се приписва на страха от младежта.[24] С индустриализирането на Западния свят, младите хора все повече са изключвани от работната сила, както принудителна, така и доброволна, и все повече са включвани в институции, където губят лична автономия в полза на социалния контрол.[25][26] В САЩ например правителствените политики извън училищата също допринасят за този процес, тъй като през последните четиридесет години в цялата страна са въведени вечерен час, закони против безделничеството и безцелното шофиране и други закони, очевидно насочени към тийнейджърите. Съдилищата все повече се произнасят и в ущърб на правата на младите хора.[27][28] Преди 40-те години на ХХ век тийнейджърите не са споменавани в заглавията на вестниците, защото не съществуват като обособена група. Въздействието на младежта след Втората световна война върху западното общество е огромно, до голяма степен водено от маркетинга, който подкрепя представянето им като „другите“.[29]

Ефекти[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че страхът от младежта съществува в целия Западен свят.[30] Социологът Рей Олденбърг приписва разликата между поколенията и „нарастващата сегрегация на младите от възрастните в американското общество“ на „отчуждението на възрастните и страха от младите“.[31]

Поне един виден икономист изказва предположението, че страхът от младежта може да има сериозни последици върху икономическото здраве на нациите.[32] Все по-голям брой изследователи съобщават, че страхът от младите засяга здравето на демокрацията, като посочват, че хулене на младите е имало в миналото и продължава да подкопава общественото,[33] социално, политическо,[34] религиозно,[35] и културно[36] участие на настоящите и бъдещите поколения.

Тъй като засяга самите млади хора, ефебифобията е призната като пречка за успешни академични постижения,[37] пречка за успешни програми за социална намеса[1] и индикатор за неспособността на много възрастни да бъдат успешни родители.[38]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Astroth, K. (1994) Beyond ephebiphobia: problem adults or problem youths? (fear of adolescents). Phi Delta Kappan. January 1, 1994.
  2. Hoffman, A.M. and Summers, R.W. (2001) Teen Violence: A Global View. Greenwood Press. p 2.
  3. Gough, P. (2000) "Detoxifying Schools." Phi Delta Kappan. March 1, 2000.
  4. European Union's Stop Discrimination website - Glossary on age Архив на оригинала от октомври 17, 2007 в Wayback Machine.
  5. Grønnestad-Damur, W. & Pratch, L. (n.d.) No Ephebiphobia Here! Edmonton: Edmonton Public Library.
  6. Clark, C. (2004) Hurt: Inside the World of Today's Teenagers (Youth, Family, and Culture). Grand Rapids, MI: Baker Book House.
  7. Childhood is changing, but "paedophobia" makes things worse Архив на оригинала от 2007-09-04 в Wayback Machine. Institute for Public Policy Research. 22 October 2006.
  8. Waiton, S. (2006) The Roots of Paedophobia. Online.
  9. Pearson, G. Hooligan: A History of Respectable Fears. London, Palgrave Macmillan, 1983. ISBN 0-333-23399-9. с. 236.
  10. Trexler, R. C. Public Life in Renaissance Florence. Ithaca, Cornell University Press, 1980. ISBN 0-8014-2694-4. с. 390.
  11. Garland, Robert. Review of Ancient Youth: The Ambiguity of Youth and the Absence of Adolescence in Greco-Roman Society by M. Kleijwegt // Journal of Hellenic Studies 113. 1993. DOI:10.2307/632438. с. 204–205.
  12. Strauss, B. Fathers and Sons in Athens: Ideology and Society in the Era of the Peloponnesian War. London, Routledge, 1993. ISBN 0-415-04146-5. с. 16.
  13. Meily, C. (1911) Puritanism. C. H. Kerr & Company. p 118.
  14. Gatto, J.T., (2001) The Underground History of American Education. Oxford Village Press.
  15. Savage, J. (2007) Teenage: The Creation of Youth Culture. Viking Adult.
  16. Jobs, R.I. (2007) Riding the New Wave: Youth and the Rejuvenation of France After the Second World War. Stanford University Press. p 230
  17. Davis, Angela. The 'Youth Bulge' in the South // Policing the National Body: Sex, Race, and Criminalization. Cambridge, South End Press, 2002. ISBN 0-89608-661-5. с. 235.
  18. Rosenheim, M.K., Zimring, F.E. and Tanenhaus, D.S. (2002) A Century of Juvenile Justice. University of Chicago Press. p 282.
  19. Parrish, G. (1999). "Fear of Youth" Архив на оригинала от 2013-05-15 в Wayback Machine., Seattle Weekly. February 29, 1999.
  20. Street-Porter, J. (2005) "The Politicians Fear of Youth Culture Архив на оригинала от 2007-09-30 в Wayback Machine.", The Independent April 7, 2005.
  21. Fletcher, A. (2006) Washington Youth Voice Handbook Архив на оригинала от 2008-04-14 в Wayback Machine.. CommonAction. p 11. Retrieved 6/3/08.
  22. Sternheimer, K. (2006) Kids These Days: Facts and Fictions about Today's Youth. Rowman & Littlefield. p 140.
  23. Sternheimer, K. (2006) p 146.
  24. Savage, J. (2007) Teenage: The Creation of Youth 1875-1945. Chatto & Windus.
  25. Gatto, J.T. (2001) The Underground History of American Education. Oxford Village Press. p 306.
  26. Breeding, J. (2002) True nature and great misunderstandings: On How We Care for Our Children. Virtualbookworm Publishing. p 10.
  27. Lauter, P. and Howe, P. (1971) The conspiracy of the young. Meridian. p 304.
  28. Epstein, R. (2007) The case against adolescence. Quill Driver Books. p 323.
  29. Palladino, G. (1996) Teenagers: An American perspective. BasicBooks. p 247.
  30. Konopka, G. (1983) Social Group Work: A Helping Process. Prentice Hall. p 40.
  31. Oldenburg, R. (1999) The Great Good Place: Cafés, Coffee Shops, Bookstores, Bars, Hair Salons. Marlowe & Company. p xx.
  32. Gray, D. (1999) Negroponte: Europe's Net development held back by fear of youth, risk taking CNN. September 15, 1999.
  33. Jones, P., Shoemaker, S. Chelton, M. (2001) Do It Right! Best Practices for Serving Young Adults in School and Public Libraries New York: Neal-Schuman Publishers.
  34. Lawrence Grossberg, (2005) Caught In The Crossfire: Kids, Politics, And America's Future (Cultural Politics & the Promise of Democracy) New York: Paradigm Publishers
  35. Rice, W. (1998) Junior High Ministry: A Guide to Early Adolescence for Youth Workers. Zondervan Publishing. p 15.
  36. Giroux, H. (2004) Take Back High Education: Race, Youth, and the Crisis of Democracy in the post-Civil Rights Era New York: Palgrave
  37. Butts, P.M. (2000) Beyond Ephebiphobia: Overcoming the Fear of Middle & High School Students; A Program for Public Librarians. Macatawa, MI: Macatawa Public Library.
  38. Coontz, S. (1999) The Way We Really Are: Coming to Terms With America's Changing Families. New York: Basic Books.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Lesko, N. (2001) Act Your Age!: A Cultural Construction of Adolescence. Routledge. ISBN 0-415-92833-8.
  • Goodman, P. (1964) Compulsory Miseducation and The Community of Scholars. New York: Vintage Books.
  • Sternheimer, K. (2006) Kids These Days: Facts and Fictions about Today's Youth. Rowman and Littlefield.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ephebiphobia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​