Западен свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Западен свят, Западна цивилизация или Запада е наименование на група общества, използвано с различни значения, в зависимост от контекста. Наричан е още Оксидент, а негова антитеза е Ориентът.

Няма една единствена дефиниция за общите черти на предвидените нации, освен че притежават значителни популации от европейски произход, и че културите и обществата са силно повлияни и свързани с Европа. Обикновено понятието включва Западна и Централна и Източна Европа, както и генеалогично, лингвистично и културно свързаните с тях страни в Северна Америка и Океания.

Корените на концепцията за Западна част на Земята лежат в Гръко-римската цивилизация в Европа, с разпростирането на християнството. В Съвременната епоха западната култура е силно повлияна от традициите на Ренесанса, Протестантската реформация и Просветлението, и се оформя от експанзивния колониализъм от 15 до 20 век. Политическата му употреба е временно изменена от вътрешни противоречия по време на Студената война от средата до края на 20 век (1947-1991 г.).

В началото терминът има буквално географско значение, противопоставящо Европа на свързаните култури и цивилизации в Близкия Изток, Северна Африка, Южна Азия, Югоизточна Азия и Далечния Изток, които европейците от ранния период на Новото време виждат като Изток. Днес обаче това има слабо географско значение, тъй като САЩ и Канада са в Америките, Русия се простира до Северна Азия, а Австралия и Нова Зеландия са част от Океания.

В съвременното културно значение, Западният свят включва Европа, както и много страни с европейски колониален произход с мнозинство от европейски популации в Америка и Океания, като например Съединените американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия и т.н.

Западната култура произлиза от Средиземноморския басейн и неговите околности. Гърция и Рим често са цитирани като люлка на тази култура. С времето тези империи се разширяват първо на изток и запад, за да включат останалата част от Средиземноморските и Черноморските крайбрежни земи. Така те завладяват, абсорбират и биват повлиявани от много, по-древни големи цивилизации от Древния Изток (като Финикия, Картаген и Египет). По-късно те се разрастват на север от Средиземно море и включват Западна, Централна, Югоизточна, Източна и Северна Европа. Приемането на християнството в България (9 век), в Киевска Рус (Русия, Украйна, Беларус — 10 век), в Скандинавия (12 век) и Литва (14 век) отвеждат останалите европейски държави към Западната цивилизация.

Някои историци, като Карол Куигли („Еволюция на цивилизациите“), твърдят, че Западната цивилизация се ражда около 400 г. сл.н.е., след като тоталният колапс на Западната Римска империя оставя вакуум за нови идеи, които не биха могли да процъфтят в класическите общества. Независимо от гледната точка, Западът изпитва период на значителен упадък между падането на Западната Римска империя и Ренесанса, известен като Средновековието. То включва Тъмните векове и кръстоносните походи.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]