Родолфо Нери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Родолфо Нери Вела
Mexico.RodolfoNeriVela.01.jpg
мексикански астронавт
Националност мексиканец
Статус жив
Роден 19 февруари 1952
с. Чилпансинго де лос Браво, Гереро, Мексико
Друга професия инженер
Престой в космоса 6 дни 21 часа 4 минути 49 секунди
Селекция Група Мексико (1985)
Мисии STS-61B
Емблема на мисията
Sts-61-b-patch.png

Родолфо Нери Вела (на испански: Rodolfo Neri Vela) — първият мексикански астронавт и вторият латиноамериканец в космоса, извършил през 1985 г. космически полет със совалката "Атлантис".

Биография[редактиране | edit source]

Роден е на 19 февруари 1952 г. в гр. Чилпансинго де лос Браво, столица на щата Гереро, в семейство, имащо италиански корени.

През 1975 г. завършил "Националния автономен университет на Мексико и получил степента бакалавър по машиностроене и електротехника. През 1976 г. получава степента магистър по системите на телекомуникация от университета в Есекс (Великобритания).

През 1979 г. получава докторска степен по електромагнитно излъчване от университета в Бирмингам.

Работа[редактиране | edit source]

След като се завърнал в Мексико, през 1980 - 1983 г. работи като инженер в Научноизследователския институт по електротехника в Куернавака, Министерството на съобщенията и транспорта, Министерството на националната отбрана, Националния автономен университет на Мексико, а също така и в няколко научно-технически музея.

От 1983 г. работи в отдела по планиране и разработка на комуникационни спътници Morelos в Министерството на съобщенията и транспорта, едновременно участва в работата на Космическия контролен център "Уолтър Бюканън".

Космическа подготовка[редактиране | edit source]

На 30 ноември 1982 г. е подписан американо-мексикански договор, в съответствие с което Мексико, като страна, изстреляла два свои спътника с помощта на американската космическа совалка, получава възможност да включи в състава на космически екипаж свой гражданин. Подбора на кандидати в Мексико започва в началото на 1985 г. След задълбочени медицински изследвания през юни 1985 г. са избрани трима финалиста, изпратени в САЩ за провеждане на космическа подготовка. Основен кандидат е Родолфо Нери Вела, а негови дубльори — Рикардо Пералта и Фаби (Ricardo Peralta y Fabi) и втория — Франсиско Хавиер Мендиета Хименес (Francisco Javier Mendieta Jiménez).

Полет с «Атлантис»[редактиране | edit source]

След пет месеца подготовка Родолфо Нери Вела извършва своя космически полет със совалката «Атлантис», мисия STS-61B) като специалист по полезния товар. Екипажът в състав от седем души се намира в космоса от 26 ноември до 3 декември 1985 г. По време на полета са пуснати три спътника, в това число и Мексиканския комуникационен спътник Morelos II. Родолфо Нери, освен участието си в извеждането на спътника в орбита, изпълнил серия експерименти, най-вече по физиологията на човека, а също така изпитал цифров автопилот за експерименти на борда на совалката.

Продължителността на полета е 6 денонощия 21 часа 4 минути 49 секунди.

Два месеца след този полет става катастрофата на совалката «Чалънджър». Родолфо Нери Вела остава последния чужденец, извършил полет на совлаката до тази трагедия, след която следва дълга пауза и отмяна на всички полети и изменение на изискванията за подготовка и екипиране на астронавтите.

Последваща дейност[редактиране | edit source]

По-нататъшната работа на Родолфо Нери е свързана с научни институции като Институт на инженерите по електротехника и електроника (САЩ), Института на електроинженерите (Великобритания), Мексиканска асоциация на инженерите в телекомуникациите и електрониката и др.

От 1989 до 1990 г. е в Нидерландия, където взел участие в проектирането на МКС за Европейската космическа агенция.

В продължение на две десетилетия работи като професор в катедрата по електротехника на машиностроителния факултет на Националния автономен университет на Мексико. Занимава се с теория и разработка на антени, системи за сателитна комуникация. Изнася лекции в много университети и изследователски центрове.

Автор на десет книги и множество статии. Най-известни книги са:

  • «Комуникационни спътници» (Satélites de comunicaciones),
  • «Пилотирани космически станции» (Estaciones espaciales habitadas),
  • «Вселената на човека и неговата Слънчева система» (El universo del hombre y su sistema solar),
  • «Около света за 90 минути» (Vuelta al mundo en noventa minutos),
  • «Синята планета» (El planeta azul);
  • «2035: Полет до Марс» (2035: Mission to Mars) - на англ. език.

Семейство[редактиране | edit source]

Ерген. Обича бягане, плуване, колоездене, четене, театър, музика.

Препратки[редактиране | edit source]