Фетяска нягра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фетяска нягра
Информация
Цвятчерен (тъмносин)
Видевропейска винена лоза
Държава Румъния
РегионМолдова, Мунтения, Олтения, Северна Добруджа, Банат
Характеристики на виното
Характеристикирубинени тонове и черен стафиден аромат
Фетяска нягра в Общомедия

Фетяска негра (на румънски: Fetească neagră, в превод „черно момиче“) е винен сорт грозде с произход от Румъния и Молдова.

Лозите са много студоустойчиви – до -240. Имат кратък период на отглеждане и зреене, не изискват богата почва. Идеална за тях е варовикови почви. Податливи са на мана и сиво гниене. Гроздовият сок е безцветен.

От него се получават качествени сухи, полусухи и десертни червени вина, с рубинен цвят и аромат на червени плодове и касис. Нормално са със съдържание на алкохол от около 12-12,5%. Има добър потенциал за стареене.

Поради дебелата си люспа сортът не е подходящ за трапезно грозде.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fetească Neagră в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​