Александрос Кондулис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александрос Кондулис
Αλέξανδρος Κοντούλης
гръцки офицер и революционер

Роден
Починал
22 август 1933 г. (74 г.)
Александрос Кондулис в Общомедия

Александрос Кондулис или капитан Скуртис (на гръцки: Αλέξανδρος Κοντούλης, καπετάν Σκούρτης) е гръцки офицер, дипломат и революционер, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1858 година в Елевсина, Гърция, в арванитско семейство. Става военен и участва в няколко революции, както и в опита за гръцко въстание в 1878 година. Взима участие в Гръцко-турската война от 1897 година, а след това се включва в гръцката въоръжена пропаганда в Македония.

Александрос Кондулис.

През май 1903 година пристига в Македония заедно с Георгиос Диконимос, Павлос Мелас и Георгиос Перос. През февруари 1904 година гръцкото правителство изпраща разузнавателна група от четирима гръцки офицери. Това са Александрос Кондулис, Георгиос Колокотронис, Анастасиос Папулас и Павлос Мелас, а с тях е и Коте Христов и трима негови сподвижници. При навлизането им в Македония при Чурилово ги посрещат Павел Киров и Лакис Пирзас, които после ги отвеждат във вътрешността. Между 16 и 25 март офицерите посещават селата Габреш, Черновища, Руля, Ощима, Желево и Оровник, където посещават училищата и църквите, и раздават дребни рушвети.

След завръщането си в Гърция в доклада си Кондулис и Мелас заявяват, че в Македония има условия за гръцка въоръжена пропаганда, докато Папулас и Колокотронис смятат, че условията за гръцко четническо движение са неблагоприятни, поради невъзможността да се изместят българите от заетите позиции. В крайна сметка правителството и щабът на армията възприемат тезата на Кондулис и Мелас и гръцката въоръжена акция в Македония започва.[2]

В 1911 година участва в борбите за освобождение от Османската империя в днешна Албания, а в 1912 година взима участие в Балканската война.

Пише биография на Коте Христов (капитан Котас). Кондулис умира в 1933 година.[3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mαζαράκης - Αινιάν, I. K. Ο Μακεδονικός αγώνας : με ένα χάρτη των σχολείων της Μακεδονίας και εικόνες εκτός κειμένου. Αθήνα, Δωδώνη, 1981. σ. 107. (на гръцки)
  2. Даскалов, Георги. Българите в Егейска Македония, МНИ, София, 1996, стр. 49.
  3. Ο Μακεδονικός Αγώνας (μέρος 3ο): Η ένοπλη φάση (1904-1908)
  4. "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ. 11ος, σελ. 188.