Алкей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Алкей.

Алкей
древногръцки поет
Алкей 
Роден: 630 г.
Починал: 560 г. (70 г.)
?

Алкей (на старогръцки: Ἀλκαῖος) от Митилини, главния град на остров Лесбос, е древногръцки лирически поет. Днес са оцелели само отделни фрагменти от 10-те тома негови стихове, но в древността той е високо ценен. През елинистичния период Алкей е включен в списъка на "Деветимата лирични поети". Алкей е сънародник и по-възрастен съвременник на Сафо, а според някои твърдения - и неин любовник.

Алкей произлиза от аристократичен род. Той участва активно в политическия живот на родния си град. Заедно с Питак участва в свалянето на първия тиран на Митилини Меланхър. По-късно, след неуспешен опит за преврат срещу втория тиран Мирсилий, Алкей е изпратен в изгнание и се завръща едва след смъртта на Мирсилий.

Поетът пише за всичко онова, което го вълнува, посвещава химни в чест на богове (най-вече на Дионис). Според него човек трябва да извлича удоволствие от всяка една ситуация. Произведенията му са на еолийски диалект, а езикът му е близък до Омировия. Смята се, че той въвежда т.нар. алкеева строфа, която се състои от четири стиха. Първите два съдържат по единадесет срички, третият- десет, а четвъртият – девет. Съставена е от различни метрически стъпки.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за