Арденица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Рождество Богородично“
Manastiri Lindja e Hyjlindëses Mari
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение
Вид на храмаправославен манастир
Страна Албания
Населено мястоФиер
Посветен наБогородица
РелигияАлбанска православна църква
Епархияставропигия
Изграждане1282 г.
Статутпаметник на културата
Състояниедействащ мъжки
„Рождество Богородично“ в Общомедия
Свети Седмочисленици с Йоан Кукузел в Арденица – фрески на братята-зографи.

„Рождество на Пресвета Богородица“ (на албански: Manastiri Lindja e Hyjlindëses Mari; на гръцки: Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Αρδευούσης) или Манастир Арденица (на албански: Manastiri i Ardenices) е единственият действащ манастир на Албанската православна църква. Намира се на 10 км северно от Фиер в окръг Люшня, област Фиер.

Над притвора е изобразен Страшният съд, са изографисани Свети Седмочисленици, Йоан Владимир, Йоан Кукузел и Карло Топия.

Местоположението на манастира на хълм в южната част на Музакия открива гледка към Круя с Дайти, Томор, Караваща с Адриатика, Канали – на юг.

История[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е издигнат от византийския император Андроник II Палеолог през 1282 г. в чест на победата на възстановената Палеологова Византия над Кралство Сицилия в битката под Берат.

На мястото се е намирал още в античността храм на Артемида[1], откъдето и етимологията Арденица.

През X век, на мястото на езическия храм е построен храм на Света Троица.

На 21 юли 1451 г. Скендербег се венчава в манастира за Доника Кастриоти[2]. На това паметно събитие присъстват всички участници в т.нар. лежка лига, в т.ч. и представители на Неаполитанското кралство, Венецианската република и република Рагуза.

През 1743 г. по инициатива на бератския епископ Методий манастирът е преустроен и разширен. От това време са и фреските дело на братята-зографи Атанас и Костадин (родом от Корча) [3]. През 1780 г. в манастира е открита школа за обучение на православни свещеници, преобразувана в 1817 г. в гимназия.

Свещеникът Марко от Арденица намира костите на свети Козма Етолийски в река Семани, мощи от който се съхраняват в костницата.

През 1932 г. изгаря цялата манастирска библиотека, която съхранява около 32 000 книги, предимно ръкописи.

През 1957 г. в манастира е заточен епископ Ириней Бануши. През 1967 г. манастира е затворен, като от разрушаване го спасява само обстоятелството, че в него се е венчал Скендербег.[4]. През 1969 г. достъпа до Арденица е напълно закрит, а през 1988 г. рушащата му се сграда е реконструирана, като манастирските помещения са обърнати в нещо като хостел.

През 1992 г. Арденица е върната на Албанската православна църква. През 2015 г. се обитава само от един монах.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Albanian ethnography. Science Academy, 1976.
  2. Elsie, Robert. A dictionary of Albanian religion, mythology, and folk culture. New York University Press, 2000. ISBN 0-8147-2214-8. с. 14.
  3. GJIKA, Ilirjan. Manastiri i Ardenices // Архивиран от оригинала на 18 май 2017.
  4. Dawson, Linda White and Peter and Andrea. Albania: a guide and illustrated journal. Chalfont St Peter, Bradt, 1995. ISBN 9781898323105. с. 157.