Арденица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Манастир Арденица
„Рождество на Пресвета Богородица“
Общ изглед
Общ изглед
Albania relief location map.jpg
40.8186° с. ш. 19.5925° и. д.
Местонахождение в Албания
Вид Православен манастир
Местоположение Flag of Albania.svg Фиер, Албания
Изграждане 1282
Съвременен статут Ставропигиален манастир,
Паметник на културата
Съвременно състояние действащ, мъжки
Манастир Арденица
„Рождество на Пресвета Богородица“
в Общомедия
Свети Седмочисленици с Йоан Кукузел в Арденица – фрески на братята-зографи.

Манастирът „Рождество на Пресвета Богородица“ (на албански: Manastiri Lindja e Hyjlindëses Mari, на гръцки: Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Αρδευούσης) или Манастир Арденица (на албански: Manastiri i Ardenices) е единственият действащ манастир на Албанската православна църква. Намира се на 10 км северно от Фиер в окръг Люшня, област Фиер.

Над притвора е изобразен Страшният съд, са изографисани Свети Седмочисленици, Йоан Владимир, Йоан Кукузел и Карло Топия.

Местоположението на манастира на хълм в южната част на Музакия открива гледка към Круя с Дайти, Томор, Караваща с Адриатика, Канали – на юг.

История[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е издигнат от византийския император Андроник II Палеолог през 1282 г. в чест на победата на възстановената Палеологова Византия над Кралство Сицилия в битката под Берат.

На мястото се е намирал още в античността храм на Артемида[1], откъдето и етимологията Арденица.

През X век, на мястото на езическия храм е построен храм на Света Троица.

На 21 юли 1451 г. Скендербег се венчава в манастира за Доника Кастриоти[2]. На това паметно събитие присъстват всички участници в т.нар. лежка лига, в т.ч. и представители на Неаполитанското кралство, Венецианската република и република Рагуза.


През 1743 г. по инициатива на бератския епископ Методий манастирът е преустроен и разширен. От това време са и фреските дело на братята-зографи Атанас и Костадин (родом от Корча) [3]. През 1780 г. в манастира е открита школа за обучение на православни свещеници, преобразувана в 1817 г. в гимназия.

Свещеникът Марко от Арденица намира костите на свети Козма Етолийски в река Семани, мощи от който се съхраняват в костницата.

През 1932 г. изгаря цялата манастирска библиотека, която съхранява около 32 000 книги, предимно ръкописи.

През 1957 г. в манастира е заточен епископ Ириней Бануши. През 1967 г. манастира е затворен, като от разрушаване го спасява само обстоятелството, че в него се е венчал Скендербег.[4]. През 1969 г. достъпа до Арденица е напълно закрит, а през 1988 г. рушащата му се сграда е реконструирана, като манастирските помещения са обърнати в нещо като хостел.

През 1992 г. Арденица е върната на Албанската православна църква. През 2015 г. се обитава само от един монах.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Albanian ethnography. Science Academy, 1976.
  2. Elsie, Robert. A dictionary of Albanian religion, mythology, and folk culture. New York University Press, 2000. ISBN 0-8147-2214-8. с. 14.
  3. GJIKA, Ilirjan. Manastiri i Ardenices. // Архив на оригинала от 18 май 2017.
  4. Dawson, Linda White and Peter and Andrea. Albania: a guide and illustrated journal. Chalfont St Peter, Bradt, 1995. ISBN 9781898323105. с. 157.