Иван Владимир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Йоан Владимир)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йоан Владимир е и псевдоним на българската писателка Ангелина Илиева.
Иван Владимир
сръбски княз и християнски светец

Роден
около 990 г.
Починал
22 май 1016 г. (26 г.)

Етнос сърби
Религия православие
Семейство
Баща Петър (Дукля)
Съпруга Теодора Косара
Деца Неда
Иван Владимир в Общомедия

Княз Иван Владимир почитан от църквата като Свети Йоан Владимир (на сръбски: Јован Владимир или Jovan Vladimir; на албански: Jon Vladimir) е княз на сръбското княжество Дукля, обявен след смъртта му от православната църква за светец.

Бащата на Иван Владимир се казвал Петрислав и бил първия владетел (архонт) на Дукля. Иван Владимир е братовчед на Стефан Войслав, понеже Драгомир му бил чичо, т.е. брат на архонт Петър.

Иван Владимир идва на престола в Дукля между 990 и 995 г. След неуспешна война с българския цар Самуил през 998 г. той е отведен в плен в България. Краткото житие на Иван Владимир посочва като негов учител охридския архиепископ Николай.[1] Самуил го жени за дъщеря си Теодора Косара и го връща като български васал на дуклянския престол.

След убийството на цар Гаврил Радомир през 1015 г. новият български владетел Иван Владислав вижда в Иван Владимир претендент за престола и с измама го убива на 22 май 1016 г.

Мощите на Иван Владимир, които в продължение на векове са пазени в манастира „Свети Йоан Владимир“ край гр. Елбасан, Албания, днес са в катедрата на Албанската православна църква в Тирана. В село Вели Микуличи близо до град Бар в Черна гора се пази кръст, който по предание е бил дарен от българския цар Иван Владислав на княз Иван Владимир – той е на особена почит сред местното население (православни, католици и дори мюсюлмани) от векове.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония